Sun Tekstil ‘Coldblack’ ile Kumaşı Farklılaştırdı

Dikey entegrasyon ile tekstil ve hazırgiyim süreçlerinin tümünü bünyesine katan Sun Holding; Sun Tekstil, Ekoten Tekstil ve Jimmy Key markaları ile sektörde güçlü bir konumda bulunuyor.

  15 Nisan 2012 19:46 Pazar
Sun Tekstil ‘Coldblack’ ile Kumaşı Farklılaştırdı

Türkiye’nin ve Ege Bölgesi’nin önemli tekstil ve hazırgiyim üreticilerinden Sun Holding bünyesinde yer alan Sun Tekstil ve Ekoten Tekstil, AR-GE’ye dayalı başarılı projelerle yeniliklere imza atıyor. Ekoten, son dönemde Coldblack teknolojisi ile ‘beyaz gibi davranan siyah’ kumaşlar üretmeye başladı. Birçok marka için kumaş ve ürün tedariği sağlayan firmanın Coldblack başta olmak üzere tüm çalışmaları hakkında Sun Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk’ten bilgi aldık.

1987 yılında İzmir’de kurulan Sun Tekstil, 2 yıl sonra ilk ihracatını gerçekleştirdi. Günümüzde Zara, Diesel, Marks&Spencer, Next ve Top Shop gibi birçok uluslararası markaya hazırgiyim üretimi yapan firma, yüksek kaliteli ürünleriyle dikkat çekiyor. Sun Tekstil, Sun Holding çatısı altındaki diğer şirketlerle, örme, boyama ve konfeksiyon üretimini bünyesinde bulundurarak dikey entegrasyonu gerçekleştirmiş bulunuyor.

Sun Holding, kendi boyahane kapasitesini yükseltmek için 1999 yılında Ekoten A.Ş’yi de bünyesine kattı. Dünyanın önde gelen markalarına yılda 20 milyon metre kumaş tedarik eden Ekoten Tekstil, günlük 35 ton kumaş boyama ve 25 ton örgü kapasitesine sahip. Toplam satışları 2009 yılında toplam satışları yüzde 20 büyüme ile 40 Milyon Euro’ya ulaşan Ekoten Tekstil A.Ş., üretiminin yaklaşık üçte birini, Avrupa’nın pek çok ülkesine ihraç ediyor.

Ekoten’i ‘Türkiye’nin en büyük kumaş üreticilerinden ve aynı zamanda ihracatçılarından’ biri olarak tanımlayan Şükrü Ünlütürk, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ekoten A.Ş’nin 2011 yılı cirosu da yaklaşık olarak 65 Milyon Euro’dur. Bu cironun sadece 20 Milyon Euro’su iç pazar satışıdır. Ekoten A.Ş’nin düzenli alıcılarından biri de tabiî ki Sun Tekstil’dir. İç pazara yapılan 20 Milyon Euro’luk satışın büyük kısmı Sun Tekstil’e yapılıyor. Günümüzde Ekoten, inovatif kumaş alanında pek çok ilke atmış bir üretici konumundadır.”

Ekoten A.Ş.’nin makine parkı hakkında da bilgi veren Ünlütürk, yuvarlak örme makine parklarında değişik çap ve inceliklerde 155 örgü makinasının bulunduğunu, bunların büyük çoğunluğunun da Alman Mayer markası olduğunu ifade etti. Kumaş üretimi için ihtiyaç duyulan ipliğin Hindistan ve Türkiye’den tedarik edildiğini dile getiren Ünlütürk, bu süreçte hem güncel modaya göre dokunacak kumaş çeşidinin hem de pazardaki pamuk ve iplik fiyatlarının ve kurun etkili olduğunu kaydetti.

İhracatta Rekor Büyüme

Şükrü Ünlütürk,  2009 yılındaki küresel krize rağmen Sun Tekstil’in yüzde 60’a yakın bir büyüme ile yaklaşık 34 milyon Euro ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. Firmanın 2011 yılında yaklaşık 65 milyon Euro civarında ihracat gerçekleştirerek, hazır giyim ihracatında Türkiye’nin en büyük firmaları arasına girmeyi başardığının altını çizen Ünlütürk, bu ihracat pazarlarını şöyle sıraladı; İngiltere, İtalya, İsveç, İsviçre, İspanya, Almanya, Hollanda, Yunanistan ve Fransa.

Sun Holding’in 1997 yılında perakende sektörüne Jimmy Key markası ile girdiğini hatırlatan Ünlütürk, markanın hem erkek hem kadın koleksiyonları ile, spor giyim, günlük rahat giyim, genç bayan iş giysileri gibi pek çok seçeneği kapsadığını belirtti. Ünlütürk; “Çok güçlü bir tasarım grubumun yarattığı özgün tasarımları, 18-35 arası yaş grubunu hedefliyoruz. Son 2 yıldır özellikle Ukrayna’da ciddi bir büyüme atağına geçen Jimmy Key’in yurt içi ve dışında toplamda 40 mağazası bulunuyor. Bu mağazaların 4’ü Kıbrıs’ta, 10 tanesi ise Ukrayna’da yer alıyor. Jimmy Key, 2011 yılını yaklaşık 10 Milyon Euro civarında bir ciro ile kapattı” dedi.

Okunma : 3334


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.