Rusya Pazarı, Türk Tekstilcisini Hareketlendirdi

Avrupa Birliği’ne hazır giyim ambargosu uygulayacağı iddia edilen Rusya, Türk tekstil ihracatçısı için yeni yatırım umudu oldu

  17 Eylül 2014 09:36 Çarşamba
Rusya Pazarı, Türk Tekstilcisini Hareketlendirdi

Avrupa Birliği (AB) ile siyasi gerilim yaşayan Rusya’nın, AB ülkelerine getirdiği gıda ihracatı yasağını tekstil ambargosu ile genişleteceği iddiası, Türk tekstilcisini harekete geçirdi.  3-6 Eylül tarihleri arasında Moskova’da düzenlenen ve 70 Türk firmasının katıldığı CPM’nin (Collection Premiere Moscow) açılışında konuşan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 33 ülkeden 1800 kişinin katıldığı CPM Moskova Fuarı’nda Türk markalarına ilginin yoğun olduğunu belirterek, “Bu fuarda milli katılımla 2 bin metrekarelik alana yayılmış durumdayız. Bu yılki katılım, Rusya-Ukrayna gerilimi nedeniyle tereddütlüydü ama yine de katılım beklenenden çok daha iyi oldu. Bu pazarda biz Çin ile değil İtalya ve Fransa ile rekabet ediyoruz. O nedenle, Rusya gıdada olduğu gibi Avrupa’dan hazır giyim ve konfeksiyon ithalatını durdurursa bütün talebi karşılayabiliriz. Rusya’da Türk markalarının bilinirliği çok iyi” dedi.

Rusya’ya İhracat 600 Milyon Doları Aşabilir

Büyük bölümü Çin’den olmak üzere 2013’te 9.7 milyar dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ithalatı yapan Rusya, Avrupa ülkelerinden bu konudaki ithalatını da azaltma eğiliminde. İlk etapta, Avrupa’dan internete alışverişin önünün kapatıldığı ülkede, gerilimin sürmesi halinde hazır giyim konfeksiyon ve tekstil ithalatının da başka ülkelere yönlendirilebileceği söyleniyor. Böyle bir gelişme halinde, Rusya’nın özellikle İtalya’dan yaptığı tekstil alımlarının Türkiye’ye kayacağı ve geçen yıl Rusya’ya 610 milyon dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı gerçekleştiren Türkiye’nin, bu rakamı kısa sürede 1 milyar dolara yükseltme şansı yakalayacağı tahmin ediliyor.  Rusya’nın Türkiye’den yaptığı 499 milyon dolarlık tekstil ithalatının da 600 milyon doları aşabileceği belirtiliyor.

“205 Ülkeye İhracat Yaptık”

Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının da çevre pazarlardaki bütün olumsuzluklara rağmen çok iyi gittiğini vurgulayan Tanrıverdi, şöyle konuştu: “Irak, Suriye, Mısır, Libya problemli ama buna rağmen ihracatımız yüzde 12 arttı. Bu artış, Türkiye ihracat artış ortalamasının üzerinde. Hazır giyimde geçen yıl 205 ülkeye ihracat yapmıştık. Bu kadar pazar çeşitliliğine diğer sanayi sektörleri ulaşamadı. Bu nedenle de biz bazı pazarlarda kriz çıksa da çabuk çözüm bulabiliyoruz. Biz dünyanın her yerine mal satabiliriz çünkü dünyanın farklı yerlerinde farklı mevsimler var. Bu yılsonunda hazır giyim ve konfeksiyon olarak tek başımıza 20 milyar dolarlık ihracat hedefimize büyük ölçüde yaklaşmış olacağız.

“İstihdama Göre Destek İstiyoruz”

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın sıklıkla sanayi yatırımlarının önemini vurgulamasına da değinen Tanrıverdi, “Bizim sektörümüz, şartlar uygun hale getirilirse çok hızlı büyüyebiliyor. Bizde işçi istihdamı için birim yatırım maliyeti 1000 dolar civarında. Diğer sanayi sektörlerinde bu çok yüksek. Eğer maliyetlerimizi düşürecek şekilde destek verirlerse, yükümüzü hafifletirlerse yatırıma devam ederiz” dedi. Tanrıverdi, sanayi kuruluşlarına istihdam oranına göre destek verilmesinin daha sağlıklı olacağını belirterek şöyle konuştu:

“Şu andaki çalışma kanunları ne yazık ki sanayiciyi taşeron kullanmaya yöneltiyor. Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan’da üretim yaptırmak Türkiye’den daha ucuz. Sayıştay korkusuyla hazırlanan destek mevzuatı da, maalesef ihracatçıyı çok zorluyor.  Şanlı Urfa’da teşvik yatırımı olarak, 360 dönümde, 15 fabrika kurmak için yakında inşaat başlayacak. Hedef 5-10 bin yeni istihdam. Burada önemli olan; firmalarımız yeni yatırım yapıyor olması.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.