Kanserojen Ürünlere 4 Milyon TL Ceza

Son 5 yılda kanserojen testinden geçirilen çeşitli kategorilerde 141 bin ürüne el konarken, ithalatçı firmalara toplam 4 milyon 757 bin TL para cezası kesildi.

  13 Haziran 2016 09:06 Pazartesi
Kanserojen Ürünlere 4 Milyon TL Ceza

Tekstil ve Ekolojik Test Araştırma Geliştirme Merkezi’nin (EKOTEKS) düzenlediği 9. Uluslararası Tekstil Sempozyumu’nda Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri farklı kriterler üzerinden gerçekleştirdikleri sağlığı tehdit eden güvensiz ürünlerle ilgili tarama sonuçlarını açıkladı.  Açıklanan verilere göre, son 5 yılda gerçekleştirilen denetimlerde bebek ürünü, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye hazır giyimin de aralarında bulunduğu 141 bin ürüne çeşitli gerekçelerle el konulurken,  önemli bir kısmı imha edildi.  İthalatçı firmalara ise toplam 4 milyon 757 bin TL para cezası kesildi.

Sempozyumun açılışında konuşan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi sadece 2015’te tekstil, hazır giyim, ayakkabı ve saraciye ürünleri grubunda 14 milyar dolarlık ürünün kanserojen denetiminden geçirildiğini bildirdi. Tanrıverdi, kanserojen madde içeren veya güvensiz sayılan ürünlerin ithalatına karşı kalkan görevi üstlendiklerini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü; “Ekonomi Bakanlığımız Riske Dayalı Denetim Sistemi (RDDS) ile 2015 yılında ithal edilen 14 milyar dolarlık ürün denetledi. Bu denetlemelerde ‘kirli’ çıkan ürünlerin yüzde 49’unu Çin menşeli ürünler oluşturuyor. İç piyasayı denetleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine baktığımızda ise 2011’de yüzde 38,6 olan genel güvensizlik oranı denetim sisteminin hayata geçirilmesiyle 2015’de yüzde 2,9’a düşmüş durumda. Tekstilde ise 2015 denetlenen 201 bin üründe yüzde 5,9 gibi bir güvensizlik oranıyla karşılaşıyoruz.  Önceki yıllarda bizim sektörümüzde de bu oranlar çok daha yüksekti. Ancak gerek Ekonomi Bakanlığımızın gerekse Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın son 6-7 yıllık denetim performansı son derece sevindirici bir tabloyu önümüze koyuyor. Elde edilen bu başarılı sonuçlara rağmen denetim eleğinin aralıklarını daha da sıkılaştırmamız gerekiyor.”

Tekstilde Güvensiz Ürün Yüzde 5,9 Düzeyinde

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak yaptıkları denetim sonuçları hakkında bilgi veren, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan ise 2015’te denetimden geçirilen toplam 2 milyon 608 bin 145 üründen 76 bin 479’unun güvensiz çıktığını, söz konusu ürünlerden sorumlu firmalara 1 milyon 869 bin 619 lira para cezası uygulandığını söyledi.  Geçen yıl denetimi yapılan oyuncaklarda güvensizliğin yüzde 7,5 olduğunu anlatan Karaaslan, bu oranın kırtasiyede yüzde 3,3, tekstilde yüzde 5,9 düzeyinde bulunduğunu ifade etti.

‘Kirli’ Ürün Kaynağında Çin Birinci Sırada

Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü İthalat Politikalarını İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Alper Sadık Tokgözlü de beyan edilen 1 milyon 156 bin 179 kalem üründen 14 bin 875’inin incelemeye tabi tutulduğunu, söz konusu numunelerden 133’ünün ‘kirli’ çıktığını bildirdi. Kirli numunelerin kaynak ülkeleri sıralamasında Çin’in ilk sırada yer aldığını belirten Tokgözlü, “Çin’i yüzde 28 ile Hindistan, yüzde 7 ile Pakistan ve yüzde 4 ile Bangladeş izliyor.” dedi

Meral; “3-5 TL’ye Satılan Giysiler Kanser Riski Taşıyor”

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Rasim Meral ise konuşmasında özellikle dar gelirli insanların ucuz olduğu için pazarlarda 3-5 TL’ye satılan giysileri tercih ettiğini ancak bu ürünlerin kanser riski taşıdığını söyledi. EKOTEKS İcra Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir de tekstil ve hazır giyim üretiminde Türkiye olarak AB’nin bütün kriterlerini yerine getirdiklerini belirterek, “İthal ürünlerde ise problemlerle karşılaşabiliyoruz. Bu nedenle tüketicilerimiz satın aldıkları ürünlerin hangi ülkede üretildiğine dikkat etmeleri gerekiyor.” dedi.

 

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.