Hedef Pazarlarda Siyasi Riskler Arttı

21 ülkeyi kapsayan hedef pazarlar endeksini açıklayan BMD, Rusya’nın 5 üzerinden 3,8 not ile endeksin ilk sırasında yer aldığını açıkladı.

  16 Mayıs 2012 01:50 Çarşamba
Hedef Pazarlarda Siyasi Riskler Arttı

Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD), 21 ülke arasında yaptırdığı araştırmada 5 üzerinden 3,8 not alan Rusya, hedef pazarlar endeksinde ilk sırada yer alırken, iki yıl önce markaların yönünü çevirdiği Suriye ise yaşadığı çalkantıların ardından 1,9 not ortalaması ile sonuncu oldu. BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz Rönesans Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü Yönetici Direktörü Esel Çekin, Rusya başta olmak üzere 21 ülkenin taşıdığı riskleri ve güçlü yanlarını bir panelle masaya yatırdılar. Mikado Eğitim ve Danışmanlık’ tarafından iki yıllık bir çalışmayla hazırlanan ‘Hedef Ülkeler Raporu’, söz konusu ülkelerin ekonomik ve siyasal pozisyonları değerlendirip Türkiye’nin Markaları’na yeni bir rota çiziyor. Toplantıya ayrıca TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TGSD Başkanı Cem Negrin ile markaların tepe ve üst düzey yöneticileri katıldı.

 

BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz, yaptığı konuşmada, harcama alışkanlığı, pazar doygunluğu,  nüfus yapısı, ekonomik büyüklük, organize perakendecilik, siyasal risk ve ithalat süreci üzerinden ülkelerin karnelerini çıkardıklarını belirterek, bu kriterlere göre Rusya’nın 3,8 ile birinci, Birleşik Arap Emirlikleri’nin 3,3 ile ikinci, Kazakistan’ın ise 3,1 ile üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Toplam 21 ülkenin incelendiği raporda 1,7 not ortalaması ile Suriye’nin son sırada yer aldığını bildiren Yılmaz Yılmaz, iki yıl önce hedef ülke olarak değerlendirilen Suriye’nin bugün en sonda yer aldığına dikkat çekerek, ekonomik, politik ve askeri dengelerin bu kadar hızlı değiştiği bir dünyada Türk markalarının her zamankinden çok daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

 

Siyasi Riskler Artık Önemli Bir Unsur

 

Yılmaz, BMD yönetimine geldiklerinden bu yana Türk firmalarının yurtdışındaki mağaza sayılarının 1370’den 2603’e çıktığını belirtti. “Geçtiğimiz iki yılda Türkiye’de de çok hızlı bir şekilde büyüdük. A.C. Nielsen’in perakende endeksine göre sektörümüz 2011’i yüzde 30 büyüyerek kapattı” diyen Yılmaz, sözlerine şöyle sürdürdü; “BMD markaları 2023 hedefine doğru hızla ilerliyor. Diğer taraftan dünya ve Türkiye’nin bulunduğu bölge gerçekten çok hızlı değişiyor. İki yıl önce bölgede ki yatırım önceliklerini konuşurken siyasi risk çok önemli bir kriter değil iken, bugün belki de en önemli risk unsuru haline geldi. Batımızda yaşlı ve yorgun Avrupa; kuzey ve doğumuzda büyüme potansiyeli olan ancak dünya konjoktüründeki muhtemel değişmeler nedeniyle eskisi kadar güvenli bakamadığımız BDT ülkeleri; güneyimizde ise Arap Baharı ve İran’ın nükleer inadı ile istikrarı sorgulanan Ortadoğu pazarı. Bu denklemi nasıl çözeceğiz? Yaklaşık bir buçuk yıl önce markalarımızın yurt dışı büyümelerinde yol gösterici olmak adına Türkiye’nin ekonomik etki alanı olarak gördüğümüz üç coğrafi bölge ile (Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu), Rusya ve Türki Cumhuriyetleri içine alan, BMD yurtdışı hedef pazarlar raporunu başlattık.”

 

Rusya’da 2008-2009’daki krizin etkisinin geçtiğini belirten Yılmaz, perakende sektöründe Moskova’nın, Londra ve Paris’ten sonra en cazip şehir olduğunu açıkladı. Bu pazarın büyümeyi sürdürdüğünü kaydeden Yılmaz, organize perakende için çok büyük potansiyel taşıdığını kaydetti. 20 yıl sonra Kazakistan’ın Asya’nın en önemli teknoloji ve yatırım merkezlerinden biri olmaya aday olduğunu dile getiren Yılmaz, bu pazarda AVM’lerin yeni yeni ortaya çıktığını dile getirerek; “2030 yılına kadar milli gelirinin 150 milyar dolardan 350 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. 2004 – 2009 arasında yüzde 14.6 yıllık bileşik büyüme gerçekleştirdi. Markalarımız için cazip bir pazar. 2014’e kadar hazır giyim sektörünün ortalama yüzde 19 büyümesi bekleniyor” diye konuştu.

 

Azerbaycan’ın petrol gelirlerinin verdiği güçle gittikçe daha fazla tüketen bir ülke haline geldiğini ifade eden Yılmaz, gümrüklerde yaşanan sıkıntılara rağmen, AVM’ yatırımlarının önümüzdeki dönemde artacağını belirtti. Yılmaz daha sonra Romanya, Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili bilgileri de açıkladı.

91 Ülkede 2603 Mağazaya Ulaşıldı

 

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yaptığı konuşmada Avrupa’da işlerin hala iyi gitmediğini belirterek, buna rağmen ihracatın artmaya devam ettiğinin altını çizdi. Mart ayında Libya, Etiyopya, Yemen, Bahreyn ve  Mısır’a yapılan ihracatta rekor artış yakalandığını anlatan Büyükekşi; “2023 yılı hedeflerine giderken Irak önemli bir rol oynayacak.  Tüm bunlarla birlikte ileri teknoloji ve markalaşma ihracatta büyük önem taşıyor. O nedenle BMD’nin yaptığı bu çalışmayı dikkat çekici buluyorum. Sektörlerimizin tamamı Rusya’ya hedeflenmiş durumda.  Biz ihracata pozitif ayrımcılık istiyoruz. Buna katkı sağlayacağı için de yurtdışı mağazacılığı destekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Nisan 2012 itibariyle 79 BMD markasının 91 ülkede 2603 mağazası bulunurken,  2012 sonu beklentisi itibariyle de 3125 mağazaya ulaşılması öngörülüyor. Endekse göre, birinci öncelikli ülke grubunda, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Romanya, Beyaz Rusya, Azerbaycan, Ukrayna ve Hırvatistan yer alıyor. 2. Öncelikli Grup’ta ise İran, Fas, Bulgaristan, Makedonya, Ürdün, Arnavutluk, Gürcistan bulunuyor. 3. ve son grupta ise; Mısır, Kosova, Tunus, Türkmenistan, Libya ve Suriye yer alıyor. Yurtdışındaki markaların ve mağazaların sektörel dağılımına bakıldığında ise hazırgiyim ve ev tekstili/mobilya sektörünün öne çıktığı dikkati çekiyor. 85 ülkede 49 hazırgiyim markası yer alırken, 48 ülkede de 4 ev tekstili ve mobilya markası bulunuyor. Bu sektörleri, 18 ülkede 11 marka ile ayakkabı ve deri sektörü takip ediyor. Hazırgiyim markalarının yurtdışında toplam 2052 mağazası, mobilya/ev tekstili markalarının 206 mağazası bulunuyor.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.