Hazır Giyim’de Büyüyen Tehlike: Niteliksiz İşçi

TGSD, Hazır giyimin temel sorunlarını 9 başlıkta Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye sundu. Derneğin dikkat çektiği en büyük problem ise Suriyeli niteliksiz işçiler oldu.

  22 Eylül 2014 10:08 Pazartesi
Hazır Giyim’de Büyüyen Tehlike: Niteliksiz İşçi

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Üyeleri, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’yle bir araya gelerek hazır giyimin sektörünün sorunlarını ele aldı. Dernek Başkanı Cem Negrin, Bakan Zeybekci’nin 1 ay içinde Hazır giyim çalıştayı yapılması için söz verdiğini söyledi. Ekonomi Bakanlığı’nda gerçekleşen görüşmeden, TGSD Yönetim Kurulu, sektörün 9 ana sorunu hakkında hazırladıkları dosyayı Bakan Zeybekçi’ye sundu.

Suriyeli işçi probleminin ve birikmiş KDV, SGK borçlarının da ele alındığı toplantıda, mevcut yatırım teşvikleri, satın alma gruplarının Türkiye’den alım stratejileri ve bu stratejilerin artırılması hususunda yaşanan sıkıntılar, ABD ile  AB arasındaki  TTIP anlaşmasının yaratacağı olumsuzluklar, kumaş ve iplik ithalatında uygulanan korunma önlemleri, Eximbank kredileri, ile işçi-işveren ilişkileri de masaya yatırıldı.

Hazır Giyim, Nitelikli Üretici Arıyor

Suriyeli sığınmacıların tekstil üretimi içinde iş gücü olarak tercih edilmesinin ardından Türkiye hazır giyim sektöründe kalitenin düştüğüne dikkat çeken Negrin, “Türkiye olarak dünyada nitelikli üretimin merkezi olarak tanınıyoruz. Bu nedenle küresel ölçekteki markaların neredeyse tamamına ihracat yapıyoruz. Ancak son dönemde özellikle Suriyeli işçi çalıştırmasından kaynaklı sorunlar yaşıyoruz. İmalatçılar Türk çalışanları çıkarıp, ucuz iş gücü olarak gördükleri Suriyelileri makinelere oturtmaya başladılar. Bu nedenle denetimlerden geçemiyorlar. Zaten aranılan niteliklere sahip az imalatçımız var. Üzerine bir de işçi problemi eklendiğinde çalışılabilecek imalatçı kalmıyor. Hazır giyim ihracatı açısından önemli bir risk olan Suriyeli işçi çalıştırılmasına yönelik bir düzenleme yapılmasını, talep ettik” dedi.

KDV Borçları İçin Mahsup Düzenlemesi

Hazır giyim sektörünü zorlayan birikmiş KDV borçlarının da toplantıda masaya yatırıldığını aktaran Negrin, “2006 yılında tekstil ve hazır giyimde KDV oranları yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. Bu değişim ile birlikte iç piyasa mal stoku ve yatırım maliyetleri nedeniyle firmalarımızın muhasebesinde yüksek değerde KDV birikti. Ciddi rakamlara ulaşan birikmiş KDV’lerin iade işlemi ve eritilmesi mevcut yasal prosedürler dahilinde imkansız hale geldi. Pasif hale dönüşen bu alacaklar şirketlerimizi finansal yönden zor duruma soktu. Sayın Bakanımızdan, iadesi mümkün olmayan ve devreden KDV’lerin SGK ve her türlü vergiden mahsup edilebilmesi için düzenleme yapılmasını talep ettik” diye konuştu.

Toplantıda 2 nolu KDV beyan zorunluluğunun kaldırılmasını istediklerini de belirten Negrin, “Burada atölyeler kendi paylarına düşen yüzde 4’ü ödemedikleri zaman devlet yüzde 8’in tamamından bizi sorumlu tutuyor. Bu da bizi sıkıntıya sokuyor. KDV’nin tamamını veya yüzde 80’ini biz ödeyelim, fason işlemlerde haksız yere üzerimize yıkılan tevkifat sorumluluğundan da kurtulalım istiyoruz” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.