Genç Deri Tasarımcıları Ödüllendirildi

DTG tarafından desteklenen Deri’n Fikirler Deri Tasarım ve Üretim Yarışması’nın sonuçları açıklandı.

  16 Haziran 2012 00:19 Cumartesi
Genç Deri Tasarımcıları Ödüllendirildi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Deri Tanıtım Grubu (DTG) tarafından desteklenen, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Deri’n Fikirler II. Deri Tasarım ve Üretim Yarışması’ sonuçlandı. Sektöre genç yetenekler kazandıran yarışmada ilk 3’e giren takımlar, para ödülünün yanı sıra İtalya’da gerçekleştirilen deri fuarına gitmeye de hak kazandı. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarım Bölümü’nün işbirliğinde düzenlenen ‘Deri’n Fikirler’, deri üretimi ve tasarımı konusunda sektöre genç yeteneklerin kazandırılmasını amaçlıyor. Yarışmada bu yıl birinciliği Yunus Tuncer-Süleyman Çelik ve Nurullah Yalçın’ın oluşturduğu takım kazanırken, grup aynı zamanda 5 bin TL ödülün de sahibi oldu.

Roberto Enver ve Ayşe Gizem Demir’in takımı ikinciliği alırken, 3 bin TL’lik ödülü almaya da hak kazandılar. Üçüncülüğü Aynur Mezgil, Refika Paydaş ve Yakup Demir’den oluşan ekip ile Buse Özgün ve Sinan Can Güzel’den oluşan takım alırken, 2.000 TL’lik para ödülünün de sahibi oldular. II. Deri Tasarım ve Üretim Yarışması’nın Ödül Töreni’nde konuşan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ve DTG Yönetim Kurulu Başkanı Lemi Tolunay, Türk derisini dünya markası yapmak için çalıştıklarını, bu yolda inovasyon ve tasarımın çok önemli olduğunu kaydetti.

Finale Kalanlar İstanbul’da İşletmeleri Gezecek

Dünya genelinde deri sektörünün 186 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştığına işaret eden Tolunay şöyle devam etti; “Türkiye, bu pastadan çok küçük bir dilim alıyor. Türk deri sektörü olarak, ihracat, bavul ticareti ve iç piyasa toplam 4 milyar dolarlık bir büyüklüğümüz var. Amacımız, yenilikçi, inovatif ürünler üreterek Türk deri sektörünün bu büyük pastadan aldığı dilimi büyütmek. Türk deri sektörü olarak İtalya ve Çin’i hedef Pazar olarak görüyoruz. Avrupa’da deri sektöründe üst segment üretimdeki zayıflama Türk deri sektörünü öne çıkarıyor. Deri Tasarım ve Üretim Yarışması üniversite-özel sektör işbirliğinin güzel bir örneği. 29 yıldır deri sektöründe çalışıyorum, böylesine güzel bir günü ilk kez yaşıyorum. 11 takımın tasarımları da birbirinden güzeldi, jüri olarak seçim yaparken çok zorlandık”

Yarışmada finale kalan 11 takımın tüm üyelerini 3 gün süreyle İstanbul’da ağırlayacaklarını, Türk deri sektörünün işletmelerini gezdireceklerini ve deri sektörü hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlayacaklarını anlatan Tolunay şöyle konuştu; “Bu yarışmada ilk üçe giren takımları ise İtalya’da dünya deri sektörünün kalbinin attığı bir fuara götüreceğiz. Amacımız, bu tasarımcılarımızın Simay Bülbül, Arzu Kaprol, Ümit Ünal, Sertaç Delibaş ve Pınar Arkun gibi deri ürününü çok kullanan ünlü tasarımcılar arasına katılmalarını sağlamak.”

İtalyanlar ‘Türk Derisi’ Tercih Ediyor

Türk Deri Markaları’nın iç ve dış pazarda tanıtımı, dünyada Türk derisi imajının güçlendirilmesini amaçlayan DTG’nin yaptırdığı araştırmaya göre, kalitesi, profesyonelliği ve coğrafi konumu nedeniyle Türkiye’nin ihracat potansiyeli çok yüksek bir noktada bulunuyor. Araştırma şirketi İpsos KMG, Türkiye’nin deri ürünleri ve tasarımı konusunda en büyük rakiplerinden İtalya’da yürüttüğü ‘İtalya Pazarında Türk Derisi’ araştırmasını tamamladı. Araştırma, Türk Deri Markaları’nın dünyada ulaştığı başarıyı da gözler önüne seriyor. Araştırmaya katılan ülkeler nezdinde, deri ve deri ürünü denildiğinde İtalya’da akla gelen ilk ülke Çin olarak belirtilirken, listenin 2’inci sırasında Türkiye yer alıyor. Ayakkabı, saraciye, deri ve kürk konfeksiyon, deri işleme ve döşemecilik sektörlerinden toplam 152 ithalatçı İtalyan firma ile yüz yüze yapılan araştırmaya göre, İtalya’da Türk derisi ve deri ürünlerinin bilinirliği yüzde 73 oranında olduğu ifade ediliyor. Araştırmaya göre, İtalya’ya Türkiye’den en çok deri ve kürk konfeksiyon ile deri işleme kategorisindeki ürünler ihraç ediliyor.

Araştırmada ihracatçı firmaların ticari kararlarını yönlendiren unsurlar da belirlenmiş. Buna göre ihracatçı firmaların satın alma kararında en belirleyici kriter ‘kalite’. Firmalar kalite değerlendirmesini, derinin işleme ve üretim sürecini inceleyerek yapıyor. Satış yapan firmaların deri işleme ve üretimindeki bilgi birikimi ve tecrübesi İtalyan firmaların kararını etkileyen birincil öğeler arasında yer alıyor. Deri ürünlerinin yumuşaklığı ve sağlamlığı da ithalatçıların önem verdiği kriterler arasında yer alıyor. Firmaların tercihinde etkili olan diğer faktörler ise şu şekilde sıralanıyor: Sunulan ürün ve hizmet kalitesinde tutarlılık, deri işleme tecrübesi, geniş ürün gamı, müşteri odaklı yaklaşım, tecrübe, modayı yakından takip ve butik üretim yeteneği. ‘İtalya Pazarında Türk Derisi’ araştırmasının sonuçlarına göre, firmaların önem verdiği unsurlar arasında fiyat da yerini alıyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.