Evteksan Battı, Firmalarda Haciz Korkusu Yaşanıyor

Arkasında milyonlarca liralık batık kredi bırakan Evteksan, ev tekstili sektöründe sancılı bir bekleyişe yol açtı. Birçok firma, bankaların haciz uygulamalarıyla karşı karşıya.

  20 Mart 2013 01:00 Çarşamba
Evteksan Battı, Firmalarda Haciz Korkusu Yaşanıyor

Ev tekstilleri alanında sektörün ihracat gücünü arttırmak için 2003 yılında Brode Sanayici ve İşadamları Derneği ve Ev Tekstili Sanayicileri Derneği’nin katkıları ile kurulan Evteksan Dış Ticaret firması battı. Tekstil sektöründeki önemli firmaların girişimi ile kurulan firmanın batması ile onlarca firma bankaların haciz uygulamaları ile karşı karşıya kaldı. Alacaklı konumundaki bankalar, tahsil edemedikleri krediler nedeniyle hem fabrika tapuları üzerine ipotek koydu, hem de bazı fabrikalar icra kanalı ile satışa çıkarıldı. Bu firmalardan biri olan Çorlu’daki Hit Tekstil Fabrikası da 40 yıllık geçmişinden sonra Haziranda satış listesine alındı. Bu durumun diğer firmaları da endişeli bir bekleyişe sürükledi. Haciz yazısı ulaşan firmalar arasında Bursa’da Ihlamur Tekstil ve Şafak Tül Tekstil de bulunduğu belirtiliyor.

Brode Sanayici ve İşadamları Derneği ve Ev Tekstili Sanayicileri Derneği yöneticilerini de Evteksan yönetiminde yer alıyordu. Firma, ihracatçı firmaların finansman kaynaklarına daha rahat erişimini sağlamak ve KDV iadelerini daha rahat alabilmeleri amacıyla oluşturulmuştu. İlk dönem başarılı bir grafik çizen Evteksan, 250 milyon Dolar ihracat seviyesine de ulaşmıştı. Ancak firma yönetiminde yaşanan değişmeler ve ortaya çıkan bir dizi usulsüzlük firma için sonun başlangıcı oldu.

Batık Kredi Miktarı 3 Milyon Lira

Yapılan inceleme sonucunda yerli ve yabancı finans kurumlarından milyonlarca Dolar kullanıldığı, ancak bu krediyi alan firmalardan bazılarının ‘paravan’ olduğu ortaya çıkarıldı. Evteksan’a kredi kullandıran bankalar arasında 10 milyon Euro ile Alman Landesbank ve 6.5 milyon TL ile Eximbank yer alıyor. Kullandırılan bu krediler için firma yöneticilerinin şirketleri de kefil olarak yer alıyor. Denetim şirketi Moore Stephens Türkiye’nin Evteksan’ın 2007 ve 2008 yıllarının ilk iki ayını denetlemesi sonucunda 3 milyon Liralık batık kredi olduğu ortaya çıktı. Evteksen murakıb üyesi Yılmaz Ulusoy’un talebi ile bu denetim görevini yapan Moore Stephens Türkiye, bir aylık çalışma sürecinde, firma yetkilileri ile yaşanan anlaşmazlık sonucunda tüm çalışmayı tamamlayamadan bitirmek durumunda kalmıştı. Batık kredi miktarının bundan daha fazla olabileceğini belirten denetim firması, gerçek ihracatçı firmaların belgelerinin kullanılarak başka şirketlere kredi sağlandığını da ortaya çıkardı.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.