Egeli Tekstilciler Rusya Hedefi; 5 Milyar Dolar

Tekstil Sektörel Ticaret Heyeti’ne katılarak 50 Rus firması ile birebir görüşme yaptı. Egeli tekstilcilerin 2023 yılında Rusya’ya ihracat hedefi ise 5 milyar Dolar.

  20 Mart 2013 00:09 Çarşamba
Egeli Tekstilciler Rusya Hedefi; 5 Milyar Dolar

Egeli tekstil ve hazırgiyim ihracatçıları hedef pazarlar arasında öne çıkan Rusya’ya dönük çalışmalara yoğunluk veriyor. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonu ile Moskova ve St. Petersburg şehirlerinde düzenlediği ‘Tekstil Sektörel Ticaret Heyeti’ Rus işadamlarından büyük ilgi gördü.

Rusya Federasyonu’na yönelik olarak ilk kez gerçekleştirilen Tekstil Sektörel Ticaret Heyeti’ne, Ege bölgesinden, iplik, örgü ve dokuma kumaş, ev tekstili ve konfeksiyon ihracatçısı 13 firma katıldı. Rus pazarındaki işbirliği ve pazar imkanlarını yerinde gören heyet, 50’den fazla Rus firmasıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Rusya’nın tekstil ve hazırgiyim için çok önemli bir Pazar olduğunun altını çizen Egeli sektör temsilcileri, Rusya’ ya yapılan ihracatın arttırılması için çaba harcadıklarını söylediler.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün yarattığı katma değer, istihdama katkısı ve sağladığı döviz girdisi ile Türkiye ihracatının lokomotif sektörü olma özelliğini yıllardır koruduğunu dile getirdi. Tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin ulusal ekonomideki önemine işaret eden Ünlütürk sözlerini şöyle sürdürdü; “233.2 milyar Dolar tutarındaki tekstil ve konfeksiyon ticaretinde 24.2 milyar Dolarlık ihracat değeri ile dünyanın sekizinci, Avrupa Birliği’nin ise ikinci büyük tedarikçisi konumundayız. 2011 yılında 24.2 milyar dolara ulaşan tekstil ve konfeksiyon ihracatımızın 8 milyar dolarlık bölümü pamuk, iplik ve kumaş gibi ürünlerin yer aldığı tekstil ürünlerinden, 16.2 milyar dolarlık bölümü ise hazırgiyim ve konfeksiyon ürünlerinden kaynaklanıyor. 2011 yılında 134.2 milyar olarak gerçekleşen Türkiye ihracatı içerisinde tekstil ürünlerinin payı yüzde 6 iken, hazırgiyim ve konfeksiyon ürünlerinin payı ise yüzde 12‘dir”.

Rusya Tekstilde 1., Hazırgiyimde 10. En Büyük Pazar

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı yaptığı ilk 20 ülke içerisinde Rusya’nın 1 milyar Dolarlık ihracat ile ilk sırada yer aldığını ifada eden Sabri Ünlütürk, hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatında ise ilk 20 ülke arasında 320 milyon Dolarlık ihracat ile onuncu sırada bulunduğunu hatırlattı.  Ünlütürk; “2011 yılı verilerine göre Ege İhracatçı Birlikleri’nden Rusya’ya yapılan tekstil ve hammaddeleri ihracatı 9.3 milyon dolar iken, hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı ise 1.9 milyon dolar civarındadır. Türkiye geneli Rusya’ya yapılan tekstil ve hammaddeleri ihracatında Ege İhracatçı Birlikleri yüzde 1’lik bir pay alırken, hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatında ise Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan ihracat payı yüzde 0.62; bu noktada Türkiye geneline kıyasla Rusya’ya ihracatımızın yükseltilmesi gerektiği düşüncesindeyiz” dedi.

Tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde günümüzde 2.6 milyondan fazla kayıtlı işgücünün istihdam edildiğinin atını çizen Ünlütürk, sektöre hizmet edenlerle birlikte bu sayının 10 milyona çıktığını belirtti. Ünlütürk sözlerini şöyle bitirdi; “Tekstil ve konfeksiyon sektörümüz; güçlü alt yapısı, esnek ve kalifiye işgücü, Avrupa pazarlarına olan coğrafi yakınlığı, kısa vadede en son trendlere uygun kaliteli üretim yapabilme özelliği sayesinde dünya pazarlarında sözü geçer bir sektör haline geldi. Bu kapsamda, Tekstil ve Hazırgiyim sektörleri olarak, 2023 yılı için belirlenen 72 milyar Dolar ihracat hedefine Rusya’nın büyük ölçüde katkısı olabileceğini düşünüyoruz. 2023 yılında Rusya’ya tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihracat hedefimizi 5 milyar Dolar olarak belirledik.”

Tekstil Sektörü Ticaret Heyeti’nde yer alan 13 firma şöyle sıralanıyor; Ağaoğlu Tekstil San.Tic.A.Ş., Belgü Tekstil Üretim San.Tic. Ltd. Şti, Bora Tekstil A.Ş., Ekoten Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Fateks Kumaş Tekstil Konf. Tic. San.A.Ş, Haksa İplik San. Tic. Ltd. Şti., Kral Tekstil Örme San. ve Tic. LTD. ŞTİ., Mayteks Örme San. ve Tic. A.Ş, Pagmat Pamuk Tekstil Gıda San. ve Tic. A.Ş., Pütaş Pamuk Ürün.ve Enerji Tic. San.A.Ş., Roteks Tekstil İhracat San. ve Tic. A.Ş., Uçak Tekstil Turizm İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş., Yeniçeri Tekstil Sanayi ve Tic.Ltd.Şti.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.