Deri Sektörü Yükselişte

Bu yılın ilk ayında deri sektörü, kürk giyimindeki ihracatını yüzde 38,4 düşürürken, toplam ihracatı 4,5 milyar dolara ulaştı

  04 Mayıs 2014 12:49 Pazar
Deri Sektörü Yükselişte

Türk deri sektörü, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) verilerine göre, yılın ilk ayında "kürk giyim" sektöründeki ihracatçı firmaların performansı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38,4 düşüşle 4,2 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Deri ve deri mamulleri ihracatının yüzde 3,4'ünü karşılayan kürk giyim sektöründe, bu oran geçen yılın aynı ayına yüzde 6 olarak kayıtlara geçti. Sektör, ihracatının yüzde 21'ine denk gelen 892 bin dolarlık satışı Rusya'ya yaparken, Fransa'ya 853 bin dolar, Almanya'ya 616 bin dolar, İtalya'ya 451 bin dolar, İngiltere'ye 80 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.

İşlenmiş kürk ihracatında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 37 düşüşle 2 milyon 638 bin dolara düştü. Bu sektörde en fazla ihracat 936 bin dolarla Çin'e yapıldı. Ham kürk ihracatı ise 37 bin dolar olurken, bu sektörde en fazla ihracat 21 bin dolarla Hong Kong'a gerçekleştirildi.

Deri İhracatımız Yükseliyor

Kürk giyim sektöründe düşüş yaşanırken, toplam deri ihracatımız 4,5 milyar dolara ulaştı. Konu hakkında Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Ruken Mızraklı, 2013 yılı sonunda Türkiye'de deri sektörü ihracatının turistik, yolcu beraberindeki ve özel faturalı satışlarla birlikte 2012 yılına kıyasla yüzde 16,4'lük bir artışla 4,5 milyar dolar seviyesine ulaştığını aktardı. Deri ihracatını en çok yaptıkları bölgenin Avrupa Birliği (AB) olduğunu belirten Mızraklı, AB ülkelerine yaptıkları ihracatın toplam deri ihracatının yaklaşık yüzde 34'ünü oluşturduğunu bildirdi.

Yüksek Kaliteli Ürünler Sunuyoruz

Türk deri sektörünün dünyada birinci sınıf işçilik, hızlı ve yüksek kaliteli ürünler sunmasının yanı sıra güçlü markalarıyla da tanınmasından gurur duyduklarını ifade eden Mızraklı, Türk deri markalarının sektöre olan farkındalığın artırılması için sıkı bir şekilde çalıştığını ve 2005 yılında deri sektörünün bilinirliğini gerek Türkiye'de gerekse dünyada artırılması için Deri Tanıtım Grubu'nun kurulduğunu anlattı. Sürdürülebilirlik ve çevresel faktörlere de değinen Mızraklı, "Son yıllarda sürdürülebilirlik ve çevresel faktörler en çok uğraş verdiğimiz konuların başında yer alıyor. Bu duruma verilebilecek en güzel örnek ise tabakhanelerimizin hemen hemen hepsinin Tuzla, Çorlu, Uşak, Menemen gibi bölgelerde yer alan Deri Organize Sanayi bölgelerine taşınmış olması" dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.