Deri İhracatı Yüzde 16,5’luk Artış Gösterdi

Deri sektörü yükselişini sürdürdü. 2018’in ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,5’luk ihracat artışı sağlanırken, 853 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirildi.

  08 Ekim 2018 01:00 Pazartesi
Deri İhracatı Yüzde 16,5’luk Artış Gösterdi

2018 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye geneli ihracat yüzde 7,4’lük bir artış göstererek 81,9 milyar dolar seviyesine yükseldi. Deri ve deri mamulleri ihracatı ise yüzde 16,5’lik bir ivme ile 853 milyon dolara çıktı. Deri ve deri mamullerinin tüm sektörler içindeki ihracat payının ise yüzde 1 olduğu açıklandı. Bu yılın ilk yarısında, değer bazında yüzde 16,5’lik bir artış gösteren deri ve deri mamulleri ihracatı, miktar bazında ise yüzde 4,5 yükseldi. 2017 yılının ilk yarısında 732 milyon dolar olan deri ve deri mamulleri ihracatı, 2018’in aynı döneminde 853 milyon dolara yükseldi. Deri ve deri mamulleri ihracatı yapılan ülkeler arasında Rusya 123 milyon dolar ile zirvede yer alırken, Almanya 68 milyon dolar ile ikinci, İtalya ise 66 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

Deri ve deri mamulleri ihracatı, ürün grupları bazında incelendiğinde Ayakkabı 495 milyon dolarla en çok dış satışı yapılan ürün olurken, yarı işlenmiş-bitmiş deri ve kürkler 144 milyon dolar ile ikinci, Saraciye ürünleri 108 milyon dolar ile üçüncü, konfeksiyon ürünleri ise 105 milyon dolar ile dördüncü sırada yer aldı. 2018’in ilk yarısında, Türkiye’den en çok ayakkabı ithal eden ülkeler sırasıyla; Rusya, Irak, Almanya oldu. Yarı işlenmiş, bitmiş deri ihracatında Hindistan zirvede yer alırken, o ülkeyi İtalya ve Almanya takip etti. En fazla işlenmiş kürk ihracatı yapılan ülkeler ise İtalya, Güney Kore ile Çin oldu. Deri giyim ihracatının en çok yapıldığı ülkelerde ise ilk üç sıralaması; Rusya, Fransa, Almaya şeklinde oluştu. Kürk giyim ihracatı yapılan ülkelerde de Rusya, İtalya ve Fransa ilk üçte yer alan ülkeler oldu. Aynı dönemde, en fazla saraciye ürünü ihracatı yapılan ülkeler ise İtalya, Almanya ve İngiltere olarak göze çarptı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.