“Çin’i Kendi Silahıyla Vuruyoruz”

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, kendilerinin Ürdün, Mısır ve Bangladeş gibi ülkelerdeki ucuz üretimle Çin’i kendi silahıyla ABD pazarında vurduğunu açıkladı.

  15 Şubat 2012 17:55 Çarşamba
“Çin’i Kendi Silahıyla Vuruyoruz”

Türk tekstil ve hazırgiyim sektörünün ihracat pazarları arasında oldukça geri sıralarda bulunan Amerika pazarında olumlu gelişmelere işaret ediliyor. Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Türkiye'nin 2000'li yıllardan itibaren Çin'e kaptırdığı tekstil pazarlarını geri kazanmaya başladığını söyledi. Şahin, Antalya’da gerçekleştirdiği basın toplantısında gündemi meşgul eden kriz söylentileri ve Türk tekstilinin gelişimi hakkında önemli bilgiler verdi.

Şahinler Holding olarak yatırımlarını yurtdışında yapma nedenlerini ‘ucuz maliyetli üretim’le açıklayan Kemal Şahin, şunları söyledi; “Ürdün'deki fabrikamızda bin 500 kişi çalışıyor. 100- 150 kişiyi Ürdün'den alıyoruz. Geri kalanları Bangladeş, Sri Lanka gibi ülkelerden temin ediyoruz. Orada ürettiğimizi de Amerika'ya satıyoruz. Bu şekilde Çin ile rekabet şansımız artıyor” dedi.

Çin’le rekabette Türk tekstilcilerinin Amerika pazarını kaybettiğini hatırlatan Şahin; “Ama biz Ürdün'den satıyoruz. Ürdün'de işçilik daha ucuz. Bir de Amerika'nın Ürdün ile anlaşması var. Böylece Çin'i Amerika'da kendi silahı ile vuruyoruz” ifadesini kullandı. Bu modelle ses getiren bir büyüme gerçekleştirdiklerini anlatan Şahin, “Afrika'ya da bu modelle gidiyoruz. Yeni modeller de bularak global pazarda varlığımızı devam ettirmek istiyoruz" dedi.

Kumaş ve Boya Üretiminde Türkiye’de Bir Numarayız

Holding olarak ana faaliyetlerinin tekstil olduğunun altını çizen Kemal Şahin, 2008'de Türkiye'de küçültüp yeniden yapılanmaya giderek, büyük mağaza zincirleriyle kısa sürede rekabet eder hale geldiklerini belirtti. Türkiye'de halen kumaş üretimi ve boyada en büyük olduklarını savunan Kemal Şahin, Ürdün'de üç fabrika kurduklarını, Mısır'da da büyümeyi sürdürdüklerini, Etiyopya ve Bulgaristan'da ise yeni yatırım projeleri olduğunu açıkladı.

Afrika'da ilk yatırımı Mısır'a yaptıklarını anlatan Şahin, buradaki fabrikalarında bin kişinin çalıştığını belirterek sözlerinin şöyle sürdürdü: "Oradan güneye doğru gidiyoruz. Yurtdışında Ürdün'de 3, Mısır'da 2 fabrikamız vardı. Toplam 10 bin çalışanımız, 1 milyar Dolar da ciromuz var. Var olan yatırımlarımızın yanında Mısır, Bulgaristan, Ürdün ve Etiyopya’da yeni tekstil fabrikaları kurmaya devam edeceğiz.”

Türkiye’de tekstil yerine turizm, inşaat, enerji ve gıdaya yatırım yapacakların da belirten Şahin; “Elektrik ve buhar üretimini elektrikten yapıyoruz, maliyeti düşürmek adına önemli bir adım olan bu alanda büyümek istediklerinin altını çizdi.

Kriz İtalya’dan sonra Fransa’yı Vuracak

Avrupa'daki krizin kolay kolay çözülemeyecek kadar çok derin bir kriz olduğunu ifade eden Kemal Şahin, yaşanan krizin çözümünün 10 yıl süreceğini savundu.  Kötü günler geçiren ekonomileri de değerlendiren Şahin, İtalya'dan sonra batacak ülkenin Fransa olduğunu söyledi. Şahin sözlerinin şöyle bitirdi; “Bazı Avrupalı şirketler krizden dolayı Türkiye'ye yatırıma geliyor ancak, hiç yatırım yapmayan ülkeler de var. Mesela,  Avrupa'da ekonomisi en sağlam ülke Almanya, fakat onlar da yatırım yapmaktan çekiniyor. Dolayısıyla Avrupa’da yaşanan bu çekingen tavrın, Türkiye’ye olumsuz yansımaları da oluyor. Bu sıkıntılar yüzünden Türkiye ihracatı düşme eğilimine girebilir.”

Şahinler Holding’in tekstil alanında Bilkont firması Tekirdağ Çorlu’da iplik üretimi gerçekleştiriyor. 1986 yılında faaliyete geçen Şahinler Mensucat ise, Tekirdağ Çorlu’da bulunuyor. Holdingin hazırgiyim firması Belteks Tekstil ise 1985 yılından bu yana İstanbul Merter’de çocuk, kadın ve erkek dış giyim üretimi yapıyor.  1994 yılında erkek ve kadın dış giyim üretimi yapan Modavizyon Tekstil ise Edirne’de üretimi gerçekleştiriyor. Şahinler Holding’in Türkiye dışındaki hazırgiyim firmaları ise şöyle; Şahinler Bulgaria OOD, Şahinler Egypt S.A.E, Şahinler France SAS, Santex Fashion USA Inc, The Sun Jordan Textile Co. Ltd., Santex Moden Gmbh, Vestino GmbH.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.