Aydın Üniversitesi Öğrencileri’nden ‘Keten Koleksiyonu’

İstanbul Aydın Üniversitesi Moda Tasarım Bölümü öğrencileri, hazırladığı keten koleksiyonunu Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sergiledi.

  15 Haziran 2012 23:43 Cuma
Aydın Üniversitesi Öğrencileri’nden ‘Keten Koleksiyonu’

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Moda Tasarımı Bölümü her yıl gerçekleştirdiği, tasarım ve sanatsal uygulamalarındaki yüksek çıtasına bir yenisini daha ekledi. Tüm Moda Tasarım bölümü hocaları ve öğrencileriyle başarılı çalışmalara imza atan Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu, ketenin büyülü dünyasını tasarımlarına yansıttı. Özellikle öğrencilerin sektöre entegre olması açısından pratik eğitimlerin yoğun olduğu okulda, 98 son sınıf öğrencisinin hazırladığı keten tasarımlar büyük ilgi ile karşılandı. Öğrenciler, eğitim hayatı boyunca aldıkları pratik bilgileri uygulama şansı bulurken, dokunmuş hava keten projesi ile başarılı sonuçlar elde etmeyi de başardı. Koleksiyon, Proje Geliştirme dersi içerisinde Öğr. Gör. Ayten Gedik önderliğinde,  Öğr. Gör. Dilek Akdemir ve Öğr. Gör. Gülgün Tekin’in katkılarıyla Öğr. Gör. Banu Noyan koreografisinde hayat buldu.

Karadeniz Bölgesi’nde üretimi azalan keten ekimi ve keten lifine dikkat çekerek keten üretiminin canlandırılmasını sağlamayı amaç edinen projede, kullanılan kumaşlar arasında ise; keten,  keten ve yün karışımı ve ketenli keçe yer alıyor. Koleksiyonda Makromenin çeşitli tekniklerini kullanarak el sanatı ile süslemeler de yer alırken, tasarımların çizim, kalıp, dikim, sunumuna kadar olan bütün aşamalarını öğrenciler gerçekleştirdi.

Türkiye’de Keten Üretiminde Yüzde 98 Geriledi

Türkiye’de ketenin özellikle Karadeniz, kısmen de Marmara bölgesinde lifi için tarımı yapılıyor. Keten, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de daha çok tohum amaçlı üretiliyor. Ancak bu üretim gün geçtikçe azalmaya devam ediyor. Çok az miktarda lif için üretim yapılırken, Türkiye’deki keten üretiminin azalması dünyadakine göre daha fazlaolduğu gözleniyor. Bu oran son otuz yıla bakıldığında yüzde 98 olarak hesaplanıyor. Dünya keten üretiminde ise ilk sırayı Rusya, ikinci sırayı Polonya’nın aldığı belirtiliyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.