Avrupa Birliği Sahteciliği Bitirecek

Tekstil sektörünün kanayan yarası kopya ürün ve sahtecilik, EURATEX tarafından incelemeye alındı.

  31 Ağustos 2015 09:59 Pazartesi
Avrupa Birliği Sahteciliği Bitirecek

Tekstil sektörünün karşılaştığı en büyük sorunların başında gelen kopya ürün ve sahtecilik, Avrupa Hazır Giyim ve Tekstil Konfederasyonu (EURATEX) tarafından masaya yatırıldı. EURATEX’e bağlı İç Pazar Uyumlaştırma Ofisi’nin (OHIM) raporuna göre, Avrupa ekonomisinden kaynaklanan sahtecilik ve kopyacılık; iş kaybı, kar kaybı ve hatta bazı durumlarda firmaların kapanması açısından bedelinin çok ağır olduğunu gözler önüne serdi.

Rapora göre, sahtecilik sebebiyle sektörde yüzde 9,7’lik satış kaybı oluşurken, bu durum yıllık 26,3 milyar euroluk bir gelir kaybına neden oluyor. Bunun sonucu olarak da, 363 bin kişi doğrudan ve 518.281 kişide dolaylı olarak işini kaybediyor. Kopyacılık ve sahteciliğin yol açtığı işsizlik problemlerinin yanı sıra AB’ye sosyal yardım ve vergiler bazında 8,1 milyar euro zarar yaratıyor.

Sahteciliğin Bitirilmesi İçin Üç Öneri

Tekstil ve giyim sektörünün karşı karşıya olduğu bu zorlukların üstesinden gelmek amacıyla EURATEX, OHIM’in raporuna dayanarak AB’ni sahtecilik ve telif haklı ihlaline karşı mücadelenin başlıca üç yönüyle ilgili olarak somut eylemler alınmasını önerdi. İlk olarak, kopyacılık ve sahteciliğe karşı AB sınırlarında mücadele etmeyi öneren EURATEX, ikinci olarak, ithal edilen sahte tekstil ve giyim ürünlerinin engellenmesi ve faillerin adalete teslim edilmesini sağlamak için doğru adımlar atılması gerekmek önerdi. Son olarak ise, üçüncü dünya ülkelerine Avrupa ürünü ihraç eden ihracatçıların, tasarımlarının, Dünya Ticaret Örgütü, Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları Anlaşması (WTO TRIPS) gereğince bu ülkelerdeki pazarlarda tüm gerekli korumaya sahip olduğuna dair bir güvence sağlanması gerektiğini belirten EURATEX, şu açıklamayı yaptı: “Her üye, tekstil tasarımlarını koruma koşullarının, özellikle maliyet, inceleme veya yayınlama ile ilgili olan koşulların bu korumayı isteme ve elde etme fırsatını makul ölçüler dışında engellememesini sağlayacaktır. Üyeler bu yükümlülüğü sınai tasarımlar kanunu veya telif hakkı kanunu aracılığıyla yerine getirmekte serbest olacaklardır.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.