90’lı Yılların Efsanesi UKİ İflas Etti

Borsa’da ilk işlem gören hazır giyim firması UKİ Uluslararası Konfeksiyon firmasının iflas haberi sektörü hareketlendirdi.

  15 Nisan 2012 19:21 Pazar
90’lı Yılların Efsanesi UKİ İflas Etti

Erkek hazır giyim alanında 1990’lı yılların en önemli üreticilerinden UKİ Uluslararası Konfeksiyon, kötü gidişi durduramadı ve iflas etti. 1983 yılında kurulduktan sonra, 90’lı yıllarda önemli başarılar kazanan firmanın, hisse senetlerinin Borsa Dışı Toptan Satış kapsamındaki işlemleri süresiz olarak durduruldu. 90’lı yıllar boyunca konfeksiyon ihracatı ile sürekli genişleyen firma 2000’li yıllarda ise bu başarıyı sürdüremedi. UKİ, son yıllarda düştüğü darboğazdan kurtulmak için iflas erteleme davası ile dönmeye çalışıyordu. Ancak beklediği karar çıkmadı ve mahkemece iflas ettiği hükmüne varıldı. Söz konusu kararın temyize açık olduğu belirtiliyor.

Kur Politikası Satışları Düşürdü

1994 yılında ‘en çok ihracat yapan şirket’ unvanını kazandıktan sonra 1996 yılında İMKB’ye adım atan UKİ’nin sıkıntıları 2003 yılında başladı. Şirket sahibi Turan Sarıgülle de daha önce yaptığı bir açıklamada, 2003’te düşük kur politikası ile sıkıntıya düştüklerini söylemişti. Bu sıkıntılara rağmen şirket, 2005 yılına kadar zarar etmeden geldi. İlk zararını 1 milyon lira ile bu sene açıklamıştı.

Düşük kur politikası nedeniyle yurtdışına satışları sürekli olarak eksiye düşen, ancak zengin yabancı portföyü nedeniyle hızla iç pazara dönme esnekliğini gösteremeyen UKİ, Nisan 2007’de 21 milyon 154 bin Euro’luk borçlarını yapılandırmış ve 2008-2011 döneminde ödeme protokolü yapmıştı. Ancak yükümlülüklerini yerine getiremediği için bu protokol de bozulmuştu. Şirket varlıkları üzerinde başlatılan icra takipleri ve hacizler nedeniyle faaliyetlerini yürütemez hale gelen firma, b nedenle de iflasın ertelenmesi talebiyle 2007’nin ikinci yarısında dava açmıştı. Bunun üzerine mahkeme dava sonuçlanana kadar şirket varlıkları üzerinde koruma kararı almıştı. Bankaların yanı sıra işçilerinin de açtığı yüzlerce alacak davası ile karşı karşıya bulunan UKİ, umudunu iflas erteleme davasından olumlu karar çıkmasına bağlamıştı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.