Türkler Heimtextil’de Devlere Kafa Tuttu

Heimtextil Frankfurt 2012’ye yoğun katılım gösteren Türk firmaları, geçmişte rakip oldukları birçok firmayı geride bırakmayı başardı.

  20 Mart 2013 23:52 Çarşamba
Türkler Heimtextil’de Devlere Kafa Tuttu

Almanya\'nın Frankfurt kentinde 12 Ocak’ta başlayan Heimtextil Fuarı, dünya çapında önemli firmaların gövde gösterisine sahne oldu. Ancak en önemli iş bağlantılarını gerçekleştiren ve Avrupa’da yaşanan krizi fırsata çeviren Türk şirketleri fuara damgasını vurdu. Fuara özellikle İstanbul, Bursa ve Denizli bölgelerinden ev tekstili üreticileri yeni koleksiyonlarına yer verdikleri standlı katılım sağladı. Heimtextil’e geçen yıl 155, bu yıl ise 172 firma ile katılan Türkiye, katılımcı ülkeler arasında Çin, Hindistan, Almanya ve Pakistan’dan sonra 5. sırada yer aldı. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Denizli Tekstil veGiyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı İsa Dal ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert fuarda Türk şirketlerini yalnız bırakmadı. UTİB ve DENİB’in işbirliğiyle tasarlanan Türkevi konsepti katılımcı ve ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

\r\n

Türk ev tekstili sektörünün son yıllarda gerçekleştirdiği hamleye dikkati çeken UTİB Başkanı İbrahim Burkay, yıllarca peşinden koştukları Avrupalı önemli alıcılara, yoğunluktan randevu veremeyen Türk firmaları olduğunu dile getirdi. Türk şirketlerine bir yandan yoğun siparişler yönelirken, diğer yandan Avrupalı tekstil makinesi üreticileri tarafından ablukaya alındığını belirten Burkay; “Heimtextil’de Türk şirketleri moral kaynağı oldu. AB’de krizin tekrar derinleşmesi bütün dünyada negatif algı yayıyor. Makineciler bize ‘Bu fuarda İtalyan ve Belçikalılar’la, Fransızlar’la konuşunca moralimiz bozuluyor ama Türklerle konuşunca düzeliyor’ diyorlar. 2012 için Avrupalılardan iyi bir şey duyan yok. Biz ise yatırıma devam ediyoruz. Çünkü Avrupalı üreticiler ciddi güç kaybediyor. Onlardan pazar alıyoruz.” dedi.

\r\n

Türk firmalarının fuar süresince önemli satış bağlantıları gerçekleştirdiğini vurgulayan Burkay; “Fuara 172 Türk firması katılıyor. Belirli bir kaliteye alışan Avrupalı müşteri Çin, Endonezya veya Pakistan yerine bizleri seçiyor. Ya sipariş veriyorlar ya da bizden numune istiyorlar” dedi. Avrupa’da yaşanan ekonomik krizin sektördeki önemli oyuncuları devre dışı bıraktığını savunan Burkay; “ Bunların yerini Türk firmaları dolduruyor” diye konuştu.

\r\n

 

\r\n

“2012’de Hedef 10 milyar dolar”

\r\n

Burkay Türkiye’nin tekstil ihracatında kriz öncesi yıl olan 2008’i aştığını ve o sene 6.8 milyar Dolar olan tekstil ihracatının, 2011’de 8 milyar Doları aştığını, bunun 3.2 milyar Doları’nın da ev tekstilinden oluştuğunu ifade etti. Burkay; “2011’de, 2010’a göre yüzde 24 artış var. 2012’de 9.5-10 milyar Dolarlık tekstil ihracatı bekliyoruz. Bunun, 3.5 milyar Doları ev tekstili olacak. Ev tekstili ihracatımızın 1.7 milyar dolarlık kısmını Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıyoruz. Tekstilde birinci pazar Rusya, ev tekstilinde ise Almanya” dedi.

\r\n

Burkay, Türkiye’de 2011’in 11 aylık döneminde tekstilde 417 yatırım teşviki belgesinin açıldığını, toplam 4.7 milyar liralık yatırım teşviki başlatıldığını söyledi. Burkay; “Bu rakamların neredeyse hepsi kapasite artışı için yapılan yatırım ve son 5 yılın rekoru kırılmış durumda. Türk tekstil sektörünün 2012’de 50 bin kişilik yeni istihdam gerçekleştireceğini tahmin ediyoruz. Bu yüzden Heimtextil’e makine üreticileri de akın etti. 2011’de bu fuara 155 Türk firması katılmıştı. Bu yıl ise 172 Türk firması katıldı. Firmalarımız Heimtextil’e bireysel katılıyor ancak biz tüm görüşmeleri onlar adına yapıyoruz. Turkish Home Textile ile Turkish Towel konseptini ön plana çıkaran 60 metrekarelik Türk evi konseptinde UTİB standı açtık. Standımızı Belçikalı Michel Minne ve Niek De Prest tasarladı.” diye konuştu.

\r\n


Denizli’den 44 Firma Katıldı

\r\n

DETGİS Başkanı İsa Dal da yaptığı açıklamada 42.si düzenlenen Heimtextil’e katılan firmaların yenilenmiş dekorasyonları ve koleksiyonları ile, bir zamanlar hayranlıkla izledikleri Portekiz stantlarını gölgede bıraktığını belirtti.  Denizli ekonomisinde ev tekstili üretici ve ihracatçılarının önemli bir rolü olduğunu söyleyen Dal, Denizlili firmaların ürettiği yeni ürünlerle Heimtextil’de ilgi odağı olduğunu dile getirdi.

\r\n

Denizli’nin 3 milyar Doları aşan ihracatında 1.5 milyar Doların tekstil sektöründen sağlandığını belirten Dal, Denizli’nin devasa cüssesine rağmen sesini duyuramayan bir dev konumunda olduğunu kaydetti. Dal, dünyada yenilenen konjonktür ve trendlerle birlikte Denizli ihraç ürünleri fuarı oluşturmak için bir an önce çalışmalara başlanması gerektiğini savundu.

\r\n

DENİB Başkanı Süleyman Kocasert ise Denizli’den 44 firmanın standlı olarak fuar iştirak ettiğini söyleyerek, bunun 2012 yılı ihracatına pozitif yansımaları olacağına inandığını belirtti. Heimtextil’i dünyanın en prestijli ev tekstil fuarlarından biri olarak tanımlayan Kocasert; “Türkiye\'den 176 firmanın 517 farklı ürünle katıldığı fuara, bu yıl da Denizli olarak 44 stantla iştirak ettik. Ayrıca pek çok Denizlili tekstilci ziyaretçi olarak katıldı” diye konuştu. Fuara katılan firmaları tek tek ziyaret ettiklerini hatırlatan Kocasert, fuarın genel olarak firmaların beklentilerini karşıladığını ve olumlu geçtiğini gördüklerini açıkladı.

\r\n

YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.