Türkiye’nin İlk Düğme Sergisi Açılıyor

Saint-Michel Fransız Lisesi Türkiye’nin ilk düğme sergisini açıyor.

  15 Mayıs 2012 22:48 Salı
Türkiye’nin İlk Düğme Sergisi Açılıyor

Hazırgiyim sektörünün vazgeçilmez aksesuarı düğmeleri konu alan Türkiye’deki ilk sergi Saint-Michel Fransız Lisesi tarafından “Düğmeler/Boutons ” adıyla düzenleniyor. Sergide, tarihe tanıklık etmiş 2 milyondan fazla düğme içinden özenle seçilmiş 500 parça sergilenecek. Sergilenecek olan bu yerli ve yabancı üretim düğmeler koleksiyoner Özdemir Kurtoğlu’nun 20 yıllık çabalarıyla oluşturduğu koleksiyonundan Saint-Michel Fransız Lisesi öğrencileri tarafından seçildi. Hazırlıkları 1 yıl süren sergide, birer hikayesi olan düğmeler Türk izleyicilerin beğenisine sunulacak. Düğmelerin yapıldığı ahşap, sedef, gümüş, cam, fildişi, mercan, plastik, emaye, demir, mine, çelik, kumaş gibi malzemeler, bu malzemelerin kullanıldığı toplumlar ve üzerlerine işlenen her bir şekil farklı dönemlerin sosyo-ekonomik özelliklerini yansıtıyor.

 

İki milyon parçalık zengin bir koleksiyonun içerisinden seçilen düğmeler sergi alanını ilginç hikâyelerle doldururken, tavandan sarkan yüzlerce düğme görseli ise Jeanne d’Arc Salonu’nun farklı bir havaya girmesini sağlayacak. Moda, tarih, tasarım, sosyoloji, estetik ve düğme meraklılarının kaçırmaması gereken bu sergi 17 Haziran 2012’ye kadar gezilebilecek.


Düğme Sadece Kapanmak İçin Değildir

Koleksiyonda 18 ve 19.yüzyıllara ait Osmanlı kolluk kuvvetleri düğmelerinden, Fransız aristokrat bir ailenin düğmelerine, bir harem giysisi düğmesinden, soylu bir ailenin inci kakmalı düğmesine kadar pek çok ilgi çekici parça bulunuyor. Audrey Hepburn’den Greta Garbo’ya, Grace Kelly’den Marlene Dietrich’e kadar birçok kadını giydiren Kont Hubert de Givenchy de düğmeden ilham alanlar arasındaki yerini alıyor.

“Düğme sadece gerekli değildir, aynı zamanda bir kıyafeti güzelleştirebilir, kişilik katabilir, tasarıma son noktayı koyabilir. Düğmeler bende sık sık bütün bir kıyafet tasarlama arzusu uyandırmıştır, çünkü bana ilham vermiştir…” diyen Kont Hubert de Givenchy’de organizasyonda anılıyor.

İstanbul Saint-Michel Lisesi Hakkında

1886 yılında kurulan ve bu yıl 125. yılını kutlayan Saint Michel Lisesi, Beyoğlu Pera’da, Galatasaray Lisesi’ne yakın bir bölgede yarım gün hizmet veren bir kurum olarak açılmıştı. Fransa’daki okullarla eşdeğer düzeyde eğitim içeriğine sahip olan okul, 1680 yılında Fransa'da kurulan ve günümüzde dünyada geniş bir eğitim ağına sahip Lasalyen okullar ailesindendir. Türkiye'deki İstanbul ve İzmir Saint -Joseph Liseleri de aynı ailedendir.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.