Türk Yatırımcılar Avrupa’da NRW’yi Seçiyor

Gerek altyapısı gerekse ulaşım seçenekleri ile NRW, Avrupa pazarına girmek isteyen her sektörden yatırımcıların tercih ettiği bölgeler arasında yer alıyor.

  19 Mart 2013 21:56 Salı
Türk Yatırımcılar Avrupa’da NRW’yi Seçiyor

NRW.INVEST, Türk moda ve tekstil sektörünün en önemli organizasyonlarından biri olan TGSD’nin İstanbul Hazır Giyim Konferansı kapsamında Türk firmalarının, Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde (NRW) gerçekleştirdiği yeni yatırım ve kuruluş projelerini tanıttı. Yapılan organizasyonun konuşmacıları arasında İstanbul Alman Başkonsolosluğu Başkonsolos Vekili Dr. Philipp Deichmann, Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomi, Enerji, İskân, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Dr. Günther Horzetzky, NRW.INVEST Gmbh Genel Müdürü Petra Wassner, TGSD Yönetim Kurulu Üyesi Cevdet Karahasanoğlu, Sarar Group adına Emre Sarar ve İstanbul Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya yer aldı.

Eyaletin tanıtım ajansı NRW.INVEST, küresel çapta gerçekleştirdiği çalışmalarla eyaletin yatırım potansiyelini arttırma yolunda önemli etkinlikler organize ediyor.  2006 yılından beri Kuzey Ren-Vestfalya’daki yabancı yatırım projelerinin sayısı iki katına çıktı.  Bu bölgeye daha fazla yatırım alma noktasında çalışmalarını yürüten Alman yetkililer Türkiye’yi de önemli bir üretici olarak görüyor. 2011 yılında 16 Türk firmasına daha yatırım imkanı sunan bölge, cazibe merkezi olmayı sürdürüyor. Bu bağlamda TGSD’nin düzenlediği organizasyona katılan Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomi, Enerji, İskân, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Dr. Günther Horzetzky, dört sene önce İstanbul’da açılan bölge temsilciğinin başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

 

Yaklaşık 300 Türk kökenli firmanın, yurtdışı faaliyetleri için Almanya’yı seçtiğini vurgulayan Horzetzky şöyle konuştu; “ Uluslararası yatırımlar dünya genelinde büyük bir dinamizm içinde gelişmeye devam ediyor. Bu bağlamda bizim beklentimiz de Türk ekonomisinin küreselleşme sürecinden giderek daha fazla istifade etmesi ve doğrudan yatırımların da buna bağlı olarak artması yönündedir. Kuzey Ren-Vestfalya da bu süreçte, Türk firmaları için güvenilir bir ortak olmaya devam edecektir.”

 

Sürecin Sonuna Kadar Destek Sağlanıyor

NRW.INVEST, proje aşamasından kuruluş aşamasına kadar tüm süreçte Türk firmalarına Kuzey Ren-Vestfalya’daki yatırım fikirlerinin gerçeğe dönüşmesi adına destek oluyor. Firmalar yatırım yeri ve bölgesi hakkında bilinçlendiriliyor. Eyaletin resmi kalkınma ajansı olan NRW.INVEST, firmaların projeleri inceliyor ve en uygun yer seçiminin yapılabilmesi için yardım ediyor. Gerektiğinde yerel kalkınma ajanslarıyla bağlantı kurulması, vize ve oturma izni başvurularının sorunsuz halledilmesi gibi konular da NRW.INVEST’in sunduğu hizmetler arasında yer alıyor. Bunların yanında çalışmalara ekstra destek olmak adına firmalara ‘Hoşgeldiniz Paketi’ çerçevesinde 3.000 Euro’luk bir tutar veriliyor.

 

Yapılan organizasyona katılan bir diğer konuşmacı ise NRW.INVEST GmbH Genel Müdürü Petra Wassner oldu. Wassner, bölgenin firmalar için önemini vurguladı. İstanbul Hazır Giyim Konferansı katılımı ile moda ve tekstil sektörü ile olan ilişkilerini güçlendirmek istediklerini anlatan Petra Wassner; “Moda sektöründe Kuzey Ren-Vestfalya ile Türkiye arasında karşılıklı olarak yıllardan beri süregelen yerleşmiş ve çok canlı bir ilişki bulunuyor. Bu bağlamda Türkiye, Kuzey Ren-Vestfalya’daki firmalar için en önemli hazır giyim ve tekstil üreticisi ülkeler arasında öne çıkıyor. Bunun yanında son bir kaç yıldır, Türk moda tasarımcılarının ve Türk markalarının da giderek artan bir şekilde bir yatırım ve kuruluş yeri olarak, Kuzey Ren-Vestfalya’ya ilgi duymaya başladıklarını gözlemliyoruz” dedi.

 

Etkinlikte söz alan TGSD Yönetim Kurulu Üyesi Cevdet Karahasanoğlu hem TGSD’nin hem de Türkiye’nin sektörel büyümesine değinerek, hazır giyim üretiminde Almanya ve NRW’nin önemine işaret etti. Emre Sarar ise, Sarar Group’un Almanya ve NRW’deki faaliyetleri ve büyüme stratejisine dönük bilgiler verdi.

 

NRW Eyaleti, Ülkelere Meydan Okuyor

 

NRW,  34.092 kilometrekare alanı ve 18 milyonluk nüfusu ile dünyanın pek çok ülkesinden daha büyük bir alanda ve etkin bir biçimde faaliyet gösteriyor. 543 Milyar Euro değerinde gayri safi hasıla ile birçok ülkenin yıllık gelirini geride bırakıyor. 8.7 milyon çalışana sahip olan bölgede 2009 yılı rakamlarına göre, 184,6 Milyar Euro değerinde yabancı yatırım bulunuyor. Almanya’nın bir numaralı yatırım merkezi olarak öne çıkan NRW’de, Almanya’nın en yüksek ciroya sahip 50 şirketinin, 19 tanesi yer alıyor. Bayer, Bertelsmann, Metro, Rewe bu şirketlerden bazıları olarak öne çıkıyor. Almanya ihracatının yüzde 17’sinden fazlası ‘Made in NRW’ olarak gerçekleştirilirken, Almanya’daki toplam ithalatın yüzde 22’lik kısmı NRW tarafından yapılıyor. Bağımsız bir ülke olarak düşünüldüğünde dünya sıralamasında 18. büyük ihracat hacmine sahip olan bölgede, toplam ticaret hacmi ise 286.4 Milyar Euro’ya ulaşıyor.

 

Bunların dışında bölgede yatırım yapanlara çeşitli kolaylıklar saplanıyor. Bunların arasında öne çıkan ise ticari ilişkilerin devam edebilmesi için en önemli unsurlardan birisi olan yol. Bu anlamda birçok sorunu çözen yetkililer 2.200 kilometre otoyol ve 17.700 kilometrelik bölge ve şehirlerarası bölge karayolu ile taşımacılık ve ulaşım için en uygun koşulları sunuyor. Almanya’nın en geniş demiryolu ağına da sahip olan NRW, 6.500 kilometre uzunluğunda raylarla çevrili bir konumda bulunuyor. Ayrıca NRW eyaletinde bulunan en büyük iç liman konumundaki Duisburg ile 120 liman birbirine bağlanarak, ulaşım sorunu çözülüyor.

 

Yakın Plan; Türkiye, Türkler ve NRW

2011 yılı itibariyle Almanya’da toplam 1.607.161 Türk vatandaşı bulunurken, bunların üçte biri NRW Eyaletinde yaşamını sürdürüyor. Özellikle, 2000’li yılların başından bu yana kazanılan ivme sonucu, NRW bölgesi ile yapılan ticaret hacminde artış gözleniyor. 2000 yılında Türkiye’nin NRW’ye yaptığı ihracat 2.1 Milyar Euro, ithalat ise 1.8 Milyar Euro iken, 2011 yılına gelindiğinde ithalat 4.6 Milyar Euro, ihracat ise 3.2 seviyelerine kadar ulaştı. Burada göze çarpan en önemli nokta ise, on yıl içerisinde NRW Bölgesi ile yapılan ticari ilişkilerde ithalatta daha fazla büyüme yaşanması oluyor. 2000 yılında Türkiye’nin ihracatı, ithalatından daha fazla iken, 2011 yılında bu tam tersi olmuş ithalat, ihracat rakamlarını geride bırakmış olarak görülebiliyor.

 

Genel anlamda bakıldığında ise, Türkiye’nin Almanya ile 31 Milyar Euro civarında ticaret hacmi bulunuyor. Türkiye açısından bunun 20 milyar Euro’luk kısmı ithalat olurken, 11. Milyar Euro’luk kısmı da ihracat kalemini oluşturuyor. NRW’nin buradan aldığı pay ise ihracatta yüzde 26.9 olurken, ithalatta yüzde 22.7 sevisinde gerçekleşiyor. Bölgeden Türkiye’ye ihraç edilen ana ürünlere bakıldığında ise; Taşıt ve yedek parçaları, makine, kimyasal ürünler, metaller ve metal ürünleri öne çıkıyor. Türkiye’nin NRW’ye ihraç ettiği ürünler arasında ise, hazırgiyim, taşıt ve yedek parçaları, tekstil, metaller, bilgi işlem cihazları, elektronik ve optik ürünler yer alıyor.

 

Bölgede ikamet eden Türk kökenli vatandaşların 24.000’i kendi işinin sahibi olarak öne çıkarken, burada işçi olarak çalışanların sayısının 120.000 civarında olduğu belirtiliyor. Türk işverenlerin gerçekleştirdiği hasılat oranı da 11.2 Mrd. Euro seviyesinde gerçekleşiyor. Türk firma sahiplerinin faaliyet gösterdiği alanlar arasında perakende ve toptan ticaret, gastronomi, hizmet ve üretim sektörleri yer alıyor. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin, Türkiye ile olan ilişkisi de oldukça aktif bir şekilde devam ediyor. NRW’nin Türkiye’deki yatırımları 2011 yılı itibariyle 1.435 Milyon Euro olarak gerçekleşirken, Türkiye’nin bu bölgedeki yatırımları 33 Milyon Euro seviyesinde seyretti. Eyalette yerleşik olarak 280 Türk firması yer alırken, bunlar arasında Sarar, Merinos, Anka, Çilek gibi tekstil ile bağlantılı olan firmalar öne çıkıyor. Kuzey Ren-Vestfalya Bölgesi için doğrudan yatırım teşkil eden tekstil firmaları arasında ise On-At, Yünsa, Jeel, Reha, Lagos Tekstil, Saray Halı, Tanatar konfeksiyon yer alıyor. Bunların dışında birçok sektörde çok sayıda firma bölgede faaliyetlerini sürdürüyor.

NRW.INVEST Türkiye’den Başarılı Çalışmalar

İstanbul’daki NRW.INVEST GmbH Türkiye temsilciliği, Türkiye’deki şirket ve firmalara bir yatırım ve kuruluş yeri olarak Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti hakkında; eyaletteki finansal ve çevresel yapıya, sosyal ve hukuksal anlamda Almanya’daki temel koşullara, ayrıca şehirler, yatırım bölgeleri, fuarlar ve potansiyel pazarlara yönelik bilgi veriyor. Temsilcilik, Kuzey Ren-Vestfalya’ya yönelik bir yatırım projesi fikrine sahip Türk firmalarına hitaben bir ilk başvuru ve bilgi edinme yeri olarak hizmet verirken, firmaların Kuzey Ren-Vestfalya’ya yönelik yatırım projeleri gerçekleşene kadar onlara destek oluyor.

**********************

ENG

Turkish Investors Choose NWR In Europe

………………………….

NWR INVEST presented its new investment and institution projects that the Turkish firms carried out in the North Ren-Vestfalya state of Germany within the scope of Istanbul Ready-to-wear Conference of TGSD which is one of the most important organizations of Turkish fashion and textile sector. Among the speakers of the organization were the consulate minister of Istanbul German Consulate General Dr. Philipp Deichmann, the Assistant Secretary of Economy, Energy, Housing, Public Works and Transport Ministery of North Ren-Vestfelya state Günther Horzetzky, the General Manager of NWR INVEST Gmbh Petra Wassner, TGSD Administrative Board Member Cevdet Karahasanoğlu, Emre Sarar from Sarar Group and Istanbul Representation Manager Dr. Adem Akkaya.

The publicity agent of the state NRW INVEST makes important organizations to increase the investment potential of the state with its operations globally. The number of the foreign investment projects in North Ren-Vestfelya doubled since 2006. German authorities, performing operations for taking more investments, accept also Turkey as an important manufacturer. The area, offering another 16 Turkish firms to investment in 2011, maintains its position as the center of attraction. In this regard, the Assistant Secretary of Economy, Energy, Housing, Public Works and Transport Ministery of North Ren-Vestfelya state Günther Horzetzky said that the regional representative opened four years ago in Turkey keeps its operations successfully.

Horzetzky, emphasizing that approximately 300 Turkish origin firms choose Germany for their foreign operations, said: “International investments continue growing with great dynamism worldwide. In this regard, our expectation is that the Turkish economy can take the advantage of the globalization process and according to this the investments will increase. North Ren- Vestfelya will continue too in this process to be a trustable shareholder for Turkish firms.”

NWR INVEST GmbH General Manager Petra Wassner emphasized the importance of the area for the firms. Petra Wassner, stating that they want to strengthen their relations with the sector of fashion and textile with the attendance of Istanbul Ready-to-wear Conference, said: “In the fashion sector, there has been a settled and very lively relation between Turkey and North Ren-Vestfelya for many years. In this regard, Turkey comes front among the most important textile and ready to wear countries for the firms in North Ren-Vestfelya. Besides this, for the last few years, we observe that Turkish fashion designers and Turkish brands are increasingly interested in North Ren- Vestfelya as the investment and institution place.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.