Türk Halıları Çin’de Görücüye Çıktı

Türk halı üreticileri, Domotex Asia-Chinafloor fuarında ürünlerini sergiliyor.

  27 Mart 2013 20:17 Çarşamba
Türk Halıları Çin’de Görücüye Çıktı

Dünyanın 2. büyük halı fuarı Domotex Asia-Chinafloor 26 Mart’ta Shanghai’de başladı. Hannover Domotex Halı Fuarı’ndan başarıyla dönen Türk halıcıları, 26 Mart’ta başlayan ve 3 gün sürecek Domotex Asia – Chinafloor Fuarı’na ikinci kez katılıyor. 11 ayrı salonda, 126 bin 500 metrekarelik alanda, dünyanın yaklaşık 40 ülkesinden gelen 1.100 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen fuar, Şanghay’da düzenleniyor. Domotex Asia-Chinafloor’a bu yıl Türkiye’den de 10 halı firması 500 metrekare alanda milli katılım gerçekleştiriyor. Sektörün hedef pazar olarak belirlediği Çin pazarına girmeyi amaçlayan Türk halı firmaları,  Domotex Asia Chinafloor’da, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) öncülüğünde milli düzeyde yer alıyor.

Konu ile ilgili değerlendirmeler yapan İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz, “İhracatta hedef ülke olarak belirlediğimiz Çin pazarında,  fuar aracılığıyla daha etkin bir hale geleceğiz” dedi. Domotex Asia – Chinafloor Fuarı’ndaki potansiyel hakkında yorum yapan İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz, ikinci kez katıldıkları fuardan olumlu geri dönüşler aldıklarını belirterek, birlik olarak hedeflerinin, Türkiye’nin halı ihracatını yükseltmek ve sektörü dünyada önemli bir seviyeye ulaştırmak olduğunu vurguladı. Türk halı sektörü ihracatının son 10 yılda önemli bir gelişme kaydettiğini aktaran Yılmaz; “2003 yılında 384.3 milyon dolar olan halı ihracatını 10 yıl içinde 5 katından fazla artırarak 2 milyar dolara çıkardık” dedi. Çin’in hedef pazar olarak seçildiğini belirten Yılmaz, “Türkiye, dünyanın her yerine halı ihraç ediyor.  Sektör, ihracatını daha da artırmak, dünyanın her yerine ulaşmak için çalışıyor. Fuar aracılığıyla bütün dünya ülkeleri ile bir aradayız. İlişkilerimizi geliştirmek için iyi bir fırsat yakaladık. Üreticiler olarak küresel alandaki gücümüz daha da artırmak istiyoruz” diye konuştu.

Çin Nüfusunun Tüketim Potansiyeli Çok Yüksek

Çin’in tekstil sektöründeki gücüne işaret eden Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti; “Çin 2011 ihracat rakamlarına göre;  2.3 milyar dolarla dünyanın en büyük halı ihracatçısı olarak biliniyor. Çin’in aynı zamanda dünyanın en büyük el halısı ihracatçısı özelliği de gücünü artırıyor. Burada en önemli nokta tabiki ülkenin nüfusu. Kalabalık bir nüfusa sahip olan ülkenin aynı oranda yüksek bir tüketim gücü de bulunuyor. Dolayısıyla bu pazarda yer almak, bizim açımızdan çok önemli bir konu. Diğer alanlarda olduğu gibi bu bölgedeki gücümüzü de artırmak istiyoruz.”

2025 yılındaki planlamalara göre Çin’de yaşanacak değişimlere dikkat çeken Yılmaz; “Bugün orta sınıf bir Çinli tüketici haftada ortalama 9.8 saatini alışverişe ayırırken, bu süre Amerikalı tüketici için hafta sadece 3.6 saat olarak hesaplanıyor. Ayrıca Çin’de nüfusun yüzde 75’i olan 625 milyon kişinin, 2025 yılında yoksulluk düzeyinden orta sınıfa geçmesi bekleniyor” dedi. Yılmaz sözlerini şöyle noktaladı; Değişen rekabet şartlarında tasarım ve moda odaklı ürünlerle konumunu yükselten Türk halıcıları fuarla birlikte yalnızca Çin pazarına değil,  ABD, Almanya, Belçika, İtalya, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerle de bir araya gelme fırsatı yakaladı.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.