Tasarımcılar Marmara Üniversitesi’nde Buluştu

Marmara Üniversitesi tarafından organize edilen 1. Uluslararası İstanbul Tekstil Sanatı Tasarımı Sempozyumu önemli isimlerin katılımı ile gerçekleşti.

  15 Eylül 2012 21:47 Cumartesi
Tasarımcılar Marmara Üniversitesi’nde Buluştu

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü’nün Prof. Dr. Biret Tavman başkanlığında 17 - 20 Ekim 2012 tarihleri arasında düzenlediği 1.Uluslararası İstanbul Tekstil Sanatı- Tasarımı Sempozyumu Sultanahmet, Marmara Üniversitesi Rektörlük binasında gerçekleşti.   Marmara Üniversitesi Rektörlük binası sergi salonlarında Çağdaş Tekstil Sanatı Sergisi ile açılan sempozyum,   7 ülkeden 200 kişiyi ağıladı. Sempozyumda 45 kişi konuşmacı olarak, 47 kişi sanat eserleriyle, 9 kişi ise workshop yöneticisi olarak yer aldı.  Etkinlikte lise öğrencilerine yönelik teşvik edici çalışmalar da yapılırken, İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin giysi çalışmaları bir defile ile sunuldu. 20 Ekim 2012 tarihinde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü atölye ve sınıflarında tekstil sanatına yönelik 9 workshop yapıldı.

Sempozyumda Türkiye, Amerika ve Avrupa’dan İplik, Dokuma Kumaş, Örme Kumaş, Baskı, Giyim kapsamında Tekstil Tasarımı ve Sanatı, Halı-Kilim, Ev Tekstili, Kumaş Kaliteleri, Dijital Kumaş Baskı, İplik Boyama Teknikleri ve Teknik Tekstiller üzerine önemli konuşmacılar sektörü ve yenilikçi trendleri anlattı. Amerika World Textile Art’ın başkanı Pilar Tobon, Japonya International Textile Network’ün başkanı Prof. Hiroko Watanabe davetliler arasında yer aldı. Amerika’dan kumaş tasarımcısı Jack Lenor Larsen, Kanada’dan OCAD Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan danışman, yazar, kuratör ve  moda tasarımcısı Prof. Marie O’Mohany, lif sanatçısı-moda ve aksesuar tasarımcısı-yazar, Prof. Suhandan Özay Demirkan, sanat tarihi araştırmacısı ve tekstil sanatçısı Belkıs Balpınar davetli konuşmacı olarak bulundu.

Sektör Yöneticileri Destek Verdi

Marmara Üniversitesi tarafından ilk kez düzenlenen etkinliğin, tasarım ve sanat alanlarında sunulan bildirilerin yanı sıra workshoplar, tekstil sanatı sergisi ve defile ile de kapsamının oldukça geniş tutulması dikkat çekti. Sempozyumun ana konularını ise Tekstilde Sanatsal Yaratıcılık Eğitimi, Tekstil Tasarımcısının Çalışma Alanları, Tekstil Sanat ve Tasarımında Güncel Gelişmeler, Tekstilde Yaratıcı Bireyin Hakları oluşturdu.  Marmara Üniversite’sinin gerçekleştirdiği etkinliğe sektörün ileri gelen üreticileri ve yöneticileri de destek verdi. Programda İTHİB Başkanı İsmail Gülle, UTİB Yön. Kurul Üyesi Aslı Türkün Karaçor, TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık birer konuşma yaptı. Etkinliğin ilk gününde ‘Gelenekle Harmanlama: Etik ve Kimliğin Karışımı’, ‘Tekstil Sanatı Örneklerinde Gelenek ve Çağdaşlık’, ‘Bugünün El Dokuması İpekli Kadife: Dünya Genelinden Bir Bakış’, ‘Arkeolojik Bulgulara Dayanarak Dokuma Yapılarına Yönelik Terimler ve Sınıflamalar Üzerine Bir Değerlendirme’, ‘Oryantal El Yapımı Halılarda Etimoloji, Çeşitlilik ve Tasarım Geliştirme Süreci’, ‘Giysi Yüzey Tasarımına Disiplinlerarası bir Yaklaşımla Tasarımcının Rolü’, ‘Tasarım Açısından Tekstilde Dijital Baskı Trendi’, ‘Sanat, Zanaat ve Tasarım Ürünü Olarak Keçeler’, ‘Moda Tasarımlarının Hukuksal Açıdan Korunması’ ile ilgili özel sunumlar yapıldı.

Sempozyumun ikinci gününde yer alan sunumlar ise şu şekilde sıralandı; ‘Tekstil Ürünlerinde Çevresel Yaklaşımlar’, ‘Çağdaş Lif Sanatında Dijital Teknoloji Kullanımının Kavramsal Yönden İncelenmesi’, ‘Yenilikçi Malzeme ve Yöntemlerin Tekstil Sanatında Kullanımı’, ‘Sanat ve  Teknolojinin Etkileşimi’, ‘Tekstil Sanatında Hacim’, ‘Çağdaş Dokuma Sanatında Geleneksel Gujarati İplik Boyama Yönteminin Uygulanması’, ‘Geleneğin İzlerini Taşıyan Japon Tekstilleri’, ‘Lif Sanatında Kavram’, ‘Siyasi Örmeleri Çözümleme’, ‘Örmenin Sanattaki Yeri’, ‘İşleme Tekniğinin Sanatsal Anlamda Kullanımı’, ‘Boyutlu Heykelsi Tekstiller.’

1957 yılından bu yana tekstil sektörüne ve moda dünyasına kalifiye eleman yetiştiren Marmara Üniversitesi aynı zamanda etkinlik boyunca önemli workshoplara da ev sahipliği yaptı. Workshopların konuları arasında ‘Herşeyi Ör: Giysiyi Değil’, ‘Keçe’, ‘Colorhue Tarifiyle Direk İpek Boyama’, ‘Dokuma Performans ve Deneyim Tasarımı’, ‘Ikat’, ‘Tezgahsız Dokuma Kumaş Tasarlama: Yaratıcı Çalışma’, ‘Bitkisel Liflerle Mini Tekstil Uygulama’, ‘Mumlama Batik’ yer aldı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.