Sultanın Bahçesi Washington’da Açılıyor

Osmanlı tekstil ve görsel sanatlarında yaşanan gelişmeler, Washington Tekstil Müzesi tarafından özel bir sergi ile sunulacak.

  15 Kasım 2012 17:13 Perşembe
Sultanın Bahçesi Washington’da Açılıyor

Washington’da yer alan Tekstil Müzesi Eylül ayında Osmanlı tekstil ve görsel sanatlarına odaklanan bir sergiye ev sahipliği yapmaya başladı. “Sultanın Bahçesi; Osmanlı Sanatı’nın Baharı” isimli sergi 21 Eylül 2012-10 Mart 2013 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. Serginin temel yapısını; Osmanlı tekstil sanatında yıllar boyunca yaşanan gelişmeler, imparatorluğun başka ülkeler üzerindeki etkileri oluşturuyor. Sergide döneminin en büyük imparatorluklarından Osmanlı’nın tekil sanat tarzı ortaya çıkarılırken, bölgede kalıcı etkiler bırakan devletin, etkilendiği sanat akımları ziyaretçilere sunulacak.

Çiçek ve doğa tasvirlerine verdiği önemle bilinen Osmanlı sanatı içinde özellikle stilize lale, gül, karanfil ve diğer çiçeklerin yer aldığı tekstil ve seramik eserler ziyaretçileri bekliyor olacak. Günümüz Türk sanat düşüncesini de etkileyen ve ilham veren Osmanlı sanatına odaklanan sergide 58 eser yakından görülebilecek.

Osmanlı Sarayı Köklü Bir Geçmişe Sahip

Sanat uzmanları Osmanlı sanatında ciddi bir zenginliğin yattığına dikkati çekiyor. Yedi yüzyıl boyunca üç kıtada hüküm süren imparatorluk, özellikle padişahların yaşam tarzı ve sarayda yer alan sanat eserleri ile biliniyor. 1550 yılından önce Osmanlı sanatında geometrik şekiller, fantastik hayvan figürleri gibi önemli tasvirlerin yer aldığı bir dönem biliniyor. Ancak Kanuni Sultan Süleyman döneminde en önemli sanatçı olarak Kara Memi ortaya çıkıyor ve  doğada bulunan formlardan esinlenerek yeni bir tasarım repertuvarı oluşturuyor. Dolayısıyla lale, karanfil, sümbül, hanımeli, gül, Osmanlı sarayında lüks ve yüksek derece de popülerlik kazanıyor. Asırlık Türk kültürü ve özellikle Osmanlı’nın geçmişinde kabul edilen bu yeni sanatsal tarz yaygın bir şekilde hayranlık uyandırıyor. Çiçekler ve çiçek bahçelerinin Osmanlı üst sınıfı için önemli bir özelliği de göz önüne alındığında üretilen eserler ilgi çekiyor. Sultanların hüküm sürdüğü saraylarda, çiçek mimarisinin yoğun olduğu gözlenirken, zengin tekstil ürünleri örneğin kadife gibi özel süslemeler de yer alıyor.

Kültürel alanda yapılan bu gelişmeler, aynı zamanda ülkenin ulaştığı topluluklara yaşam tarzlarını da götürmelerini sağladı. Özellikle İstanbul’da yaşanan bu sanatsal devrim, toprakları bu kadar geniş olan bir imparatorluğun bütün bölgelerinin etkilenmesine neden oldu. Yıllar geçtikçe de bütün Türk topraklarında hala çiçek tarzı yaşam kültürü sürdürülmeye devam ediyor. Hala Türkiye birçok belediyenin logosunda, ülkeyi dünya kültürüne tanıtan turizm bürosunda lale logolu motifler tercih ediliyor.

Sergi İle Eş Zamanlı Sempozyum Olacak

Tekstil Müzesi tarafından Osmanlı kültürünü ABD’de tanıtacak olan ‘Sultan Bahçesi’ sergisi tüm İslam dünyasında ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde son 400 yıl boyunca kalıcı bir etkler bırakan bir kültürel mirası sanatseverler ve tekstil uzmanları için oluşturdu. Sergiye başta Coby Vakfı olmak üzere, Art Mentor Foundation Lucerne, Bruce P. ve Olive W. Baganz önemli destek verdi. Katkıda bulunan diğer isimler arasında ise; Sylvia Bergstrom ve Joe Rothstein, BHP Billiton Petrol, Walter B. Denny ve Alice Robbins, Alastair ve Kathy Dunn,  Marshall ve Marilyn R. Wolf yer aldı.

Serginin içeriğiyle paralel olarak Tekstil Müzesi 40. Sonbahar Sempozyumunu da Osmanlı’da Stil; İmparatorluğun Markası adıyla gerçekleştirilecek. 12-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan sempozyumda serginin küratörlerinden başta Prof. Walter B. Denny olmak üzere birçok isim özel dersler verecek. Ayrıca Denny, İslam sanatı ve mimarisine tekstili de dahil etmesi ve yaptığı önemli katkılardan dolayı 2012 George Hewitt Myers ödülünü alacak.  Sergi Eylül ayında Washington merkezli Amerika Türk Derneği tarafından düzenlenecek olan ‘Türk Miras Ayı’ etkinliklerinin de katılımcıları arasında bulunuyor.

1925 yılında George Hewitt Myers tarafından kurulan Washington’daki Tekstil Müzesi, hem sahip olduğu koleksiyonları hem de evsahipliği yaptığı sergilerle küresel çapta önemli bir markaya dönüştü. 10. Türk Festivali kutlamaları kapsamında da müzede çeşitli etkinlikler düzenlenecek.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.