Pakistan Tekstili ve Megatech Hızla Yol Alıyor

Dünyanın en büyük pamuk üreticilerinden ve pazarlarından olan Pakistan, tekstil ve hazırgiyim alanında yüzde 30’un üzerinde büyüme sergiledi.

  18 Mart 2013 22:21 Pazartesi
Pakistan Tekstili ve Megatech Hızla Yol Alıyor

Küresel pazarda tekstilin kalbinin attığı Asya bölgesinde Çin, Hindistan ve Bangladeş arasındaki rekabette Pakistan da yerini almak için büyük bir sınav veriyor. Önemli bir pamuk üreticisi olan ülke, tekstil makinaları alanında hem kendi sınırları içinde hem de çevre bölge için önemli bir yatırım alanı kabul ediliyor. 140 milyondan fazla nüfusa sahip olan Pakistan, dünyanın en büyük 4. pamuk üreticisi, en büyük 3. pamuk tüketicisi ve en büyük 9. hazırgiyim ve tekstil ihracatçısı konumunda bulunuyor. Tekstil ve hazırgiyim ihracatı geçtiğimiz yıl yüzde 30.38 oranında büyüyen Pakistan’da kayıtlı olarak 4.654 tekstil ve hazırgiyim firması bulunuyor.

Hindistan ve Bangladeş gibi yoğun bir rekabet yaşayan Pakistan sektörünün büyüme rakamları rakiplerinin gerisinde görünüyor. Örneğin Hindistan son yıllarda yüzde 6’lık büyüme elde etmişken, Pakistan’ın büyümesi yüzde 2.5’lerde gerçekleşmişti. Bu nedenle, Pakistan hükümeti, 2009-2014 Tekstil Politikası ile, ulusal tekstil sektörünün ihracat gücünü arttırmak için büyük bir destek sağlıyor. Tekstil sektörünü öncelikle sektör olarak ele alan Pakistan Hükümeti, ülkenin tekstil ihracatını 2014 yılında 25 milyar Dolar’a çıkarmayı hedefliyor. Ülkenin toplam ihracat geliri 2011 yılında 25 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve bunun yüzde 56’sı, yani 13.8 milyar Dolar’ı tekstil ihracatından elde edilmişti. Bu aynı zamanda 2010 yılı ile karşılaştırıldığında ihracatta yüzde 35 artış anlamına geliyor. Bunun için sektöre, yatırım teşvikleri, makine ithalatında kolaylıklar, tanıtım çalışmaları vb. alanlarda yardım sağlanıyor. Yurtiçindeki yerli yatırımların arttırılması için çalışmalar yürüten Pakistan Hükümeti ayrıca doğrudan yabancı yatırımlarının da artması için politikalar geliştiriyor.

Pakistan GSMH’nin yüzde 8.5’ini oluşturan tekstil sektörü, 2002-2007 yılları arasında 8 milyar Dolarlık yatırım gerçekleştirdi. 80’li ve 90’li yıllarda pazarda daha etkin bir konumda bulunan Pakistan, o dönem yüzde 30-40 daha ucuz mal üretme gücüne sahipti. Ancak, pamuk ve iplikteki kirlenmeden dolayı zamanla alıcılarını kaybeden ülke, tarım AR-GE çalışmalarından da faydalanamadı ve ekim alanlarının genişliğine rağmen verimlilikte düşüş yaşadı. Tekstil sektörü bu süreçte dokuma alanına önem vermeye başladı. Pakistan geçtiğimiz yıl pamuk üretim kapasitesini yüzde 19 oranında arttırdı.

Pamuk’ta Rekor İhracat

2010-2011 döneminde 24.6 milyon Dolarlık doğrudan yabancı yatırımı gerçekleştiren Pakistan, ham pamuk ihracatında aynı dönemde 314.8 milyon Dolar rakamına ulaştı. Taraklanmış pamuk ihracatı ise yaklaşık 27.12 milyon Dolar oldu. Diğer tekstil ürünleri ve malzemeleri ihracatından ise 330.4 milyon Dolar gelir elde edildi. 2012 yılında, Mart ayı başı itibariyle ülkenin pamuk ihracatında yüzde 77.89’luk bir artış yaşanarak rekor yaşandı. Bu sezon Pakistan pazarına giren pamuk miktarında da yüzde 25’lık bir artış yaşandı.

Ükenin tekstil ve hazırgiyim ihracatı 2010-2011 döneminde 13.25 milyar Dolar civarında gerçekleşirken, 2010 Ocak-Aralık döneminde toplam tekstil makinaları ithalatının değeri de 450.58 milyon Dolar’a ulaştı. İthal edilen bu makinalar içinde en büyük kalemi 167.65 milyon Dolarla iplik eğirme makinaları oluşturdu. Bunu; 97.81 milyon Dolarla dokuma, 78.89 milyon Dolarla terbiye, 46.78 milyon dolarla nakış, 29.32 milyon Dolarla örme, 29.04 milyon Dolarla konfeksiyon ve 1.08 milyon Dolar değerinde nonwoven makinaları ithalatı takip etti. Pakistan’da 25 önemli şehir tekstil üretimi ve ihracatında uzmanlaşarak öne çıkıyor. Tekstil ve hazırgiyim endüstrisi Pakistan’ın endüstriyel işgücünün yüzde 40’ını kapsayarak ülke ekonomisinin önemli bir başlığı kabul ediliyor.

İplik ve Dokuma Ana Segmentler

Asya bölgesindeki iplik eğirme kapasitesinin yüzde 7.6’sını oluşturan Pakistan, global üretimin de yüzde 5’ini karşılıyor. Ülkede resmi olarak 471 iplik fabrikası ve 50 kompozit firma görülüyor. 2009-2010 yılı verilerine göre pamuk ipliği 2.80 milyon ton, sentetik iplik 640 bin ton (yıllık), filament iplik 60.337 ton (yıllık) ve jüt ipliği yıllık yaklaşık 85.543 ton üretimi söz konusu. Ülkede 11.266 kurulu iğ ve 196 bin rotor bulunuyor.

Dokuma başlığında ise ülkede 1450 üretim tesisi belirtiliyor. Bu tesislerden 650’si giyim (cloth) üreticisi iken 800’u havlu (terry towel) üretimi gerçekleştiriyor. Makine parkı açısından bakıldığında, giyim için 27,900 mekiksiz dokuma tezgahı(shutttle less loom) ve 360 bin elektrikli tezgah (power loom) saptanmış. Kanvas üretiminde ise 2 bin tezgah (loom) ve 300 bin endüsriyel tezgah görülüyor. Havlu üretimindeki mekiksiz tezgah sayısı 700 iken, konvensiyonel tezgah sayısı 10 bin civarında. Sentetik ve ipek üretiminde ise 90 bin tezgah söz konusu. Yıllık 1 milyar metrekare civarında giyim üreten Pakistan’ın kanvas üretimi de yıllık olarak 100 milyon metrekareyi geçiyor. Ülkenin dokuma ihracatı rakamlarına bakıldığında, kumaş 2.36 milyar Dolar, havlu 773 milyon Dolar, tente ve kanvas 39 milyon Dolar, yatak giyimi 2.07 milyar Dolar ve sentetik-ipek dokuma 591 milyon Dolar civarında gelir elde ettiği saptanmış.

Örme sektöründe ise 1200 üretim birimi saptanmış. Buralarda 18 bin örme (knitting) makinası, 10 bin düz örme ve 12 bin yuvarlak örme makinası bulunuyor.  Ülkenin örme giyim ve çorap ihracatı 2010-2011 döneminde yaklaşık 2.3 milyar Dolar olarak belirlendi. Hazırgiyim alanında da 800 endüstriyel tesisin yanı sıra 5 bin civarında evsel (domestic) birim yer alıyor. Bu tesislerde 160 bin endüstriyel dikiş (sewing) makinası ve 450 bin ev tipi dikiş makinası söz konusu. Ülkenin hazırgiyim ihracatı 2010-11 döneminde yaklaşık 1.7 milyar Dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye ve Pakistan arasındaki ticaretin hacmi 2010 yılı itibariyle 1 milyar Dolar’a ulaştı. Yetkililer iki ülke arasındaki ilişkinin daha çok gelişme potansiyeline sahip olduğunun altını çiziyor. Pakistan ve Türkiye arasında imzalanacak bir serbest ticaret anlaşmasının bu ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacağını belirten uzmanlar, Türkiye’nin Pakistan’dan ithal ettiği ürünler arasında kumaş, konfeksiyon, plastik ve kimyasal ürünlerin öne çıktığını kaydediyor. Türkiye’nin Pakistan’a ihracatında ise; hava ulaşım araçları, tekstil, savunma sanayi ürünleri, kimyasallar, makine, tahıl v prefabrik evler ağırlıkta görünüyor.

Megatech Pakistan 2012’ye İlgi Arttı

Megatech Pakistan Uluslararası Konfeksiyon ve Tekstil Teknolojileri ve Makinaları Fuarı’nın 10. edisyonu,  1-3 Mart 2012 tarihleri arasında Pencap Eyaleti’nin başkenti Lahor’da, Lahor Fuar Merkezi’nde düzenlendi. Pegasus Consultancy firması tarafından organize edilen, Pakistan Tekstil Bakanlığı tarafından desteklenen fuar, ülkenin birçok sektörel kurum ve kuruluşu tarafından da destek gördü. Fuarın düzenlendiği Lahor, Pakistan’ın kuzey doğusunda yer alıyor ve 6 milyonu geçen nüfusuyla ülkenin ikinci en büyük kenti konumunda. Tekstil sektörünün en önemli şehirleri arasında yer alan Lahor, ülkenin ekonomi hayatında önemli bir konuma sahip. Megatech Pakistan fuarını Lahor’daki tekstil üreticilerinin yanı sıra, ülkenin birçok bölgesinden ve çevre ülkelerden sektör temsilcileri ziyaret etti. Fuara sektör profesyonellerinin yanı sıra, akademisyenlerin, tekstil öğrencilerinin, ticari işletmelerin ve ihracatçı ve ithalatçı konumunda firma temsilcilerinin ilgisi de üst düzeyde yaşandı. Fuarın 2012 yılı edisyonuna Asyalı firmaların yoğun ilgisi damgasını vurdu. Asya’nın tekstilde güçlü ülkeleri olan Kore, Çin ve Tayvan gibi ülkelerin sektör temsilcileri ve profesyonelleri fuarda yer alan makinaları yakından inceledi. Makinalar ve üretilen çözümler hakkında bilgi sahibi olan ziyaretçiler fuardan memnun ayrıldı.

Dokuma, örme, dikiş, nonwoven teknolojileri, tekstil malzemeleri ve aksesuarları başlıklarında katılımcıların yer aldığı fuarda, sektörün talep ettiği bütün makine ve ekipmanlar temsil edildi. Nakış makinalarına yoğun ilgi gösteren ziyaretçiler, makinaları fonksiyonelliğine, kullanışlılığına ve sisteme kolay entegre edilebilirliği gibi konularda değerlendirdi. İş hacmi açısından da başarılı bir tablo çizen fuarda, firmalar arasında birçok ticari anlaşma gerçekleştirildi. Makine ve teknoloji üreticileri ile tekstil üreticilerinin buluştuğu bir platform olarak güçlenen Megatech Pakistan’a her yıl katılım gösteren Textil Dünyası, bu sezon da ziyaretçilerden ve katılımcılardan yoğun ilgi gördü. 3 gün süren fuar boyunca, çok sayıda dergimiz sektör profesyonellere dağıtıldı.

2011 yılında gerçekleştirilen Megatech Pakistan fuarına 20 ülkeden 150 firma katılmıştı. Bu ülkelerin başında Avusturya, Çin, Çek Cumhuriyeti, Fransa Almanya, Hong Kong, Hindistan, Endonezya geldi. Fuarı geçen sene 9.000 tekstil profesyoneli fuarı ziyaret ederken 18 sektörel yayın grubu takip etmişti. Fuarın Türkiye medya partneri olarak Textil Dünyası organizasyonda büyük ilgi gördü.

Megatech parkistan’ın 11. edisyon 28-31 Mart 2013’te gerçekleştirilecek.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.