‘Osmanlı Kostümleri’ Albümü 200 Yıl Sonra Türkçe

Osmanlı halkının ve yöneticilerinin geçit törenlerinde kullandığı kıyafetleri anlatan Osmanlı Kostümleri albümü ilk kez Türkçe yayınlandı.

  15 Ekim 2012 19:04 Pazartesi
‘Osmanlı Kostümleri’ Albümü 200 Yıl Sonra Türkçe

Osmanlı Kostümleri albümü, 18. yüzyılda yapılan geçit törenlerini, İmparatorluğun üst kademedeki yöneticilerinin, askerlerinin ve halkın kullandığı kıyafetler özel bir baskı ile sunuyor. İlk yayınlanan versiyonuna sadık kalınan albümde, metinler Türkçe versiyonunda kısmen genişletildi. Eugene Dalvimart’ın 1700’lü yılların sonunda İstanbul’a gelerek çizdiği altmış renkli resme açıklamaların da eklenmesiyle 1802’de Londra’da ‘Costume of Turkey’ adıyla yayımlanan ‘Osmanlı Kostümleri’ albümü ilk kez Türkçe yayımlanıyor. III. Selim’in hükümdarlığı zamanında, Batılılaşma çabalarının ivme kazandığı bir dönemde hazırlanmış bu albümde, saray halkından askerlere, erkeklerden kadınlara toplumun hemen her kesiminden insanlar, henüz Batılılaşmanın tam nüfuz etmediği Osmanlı dünyasından bir geçit alayını günümüze taşıyor.

Osmanlı gibi halkı çeşitli etnik kimliklerden oluşan bir imparatorlukta giyim tarzı da kitlelerin geleneklerine göre farklılık gösteriyordu. Albüm Osmanlı’nın her kesimden insanı bir araya getiren bir imparatorluk olduğu açıkça görülürken, harem görevlileri, ulema sınıfı mensupları, Osmanlı tebaası, halklardan portreler ve farklı rütbelerden yeniçeriler bu albümün sayfalarındaki görsel şölenin sadece bir bölümü olarak belirtiliyor. Osmanlı Kostümleri, tarih meraklılarına hitap ettiği kadar, o dönem üzerine araştırma yapan uzmanlar için de kaynak eser niteliği taşıyor.

Resimlerde yer alan açıklamalar, ilk baskının önsözünde de belirtildiği gibi, 17 ve 18. yüzyıl seyahatnamelerinden derlenmiş bilgiler ışığında özetlenerek yayınlanıyor. Çeviri metinde göze çarpan temel hatalar ya da eksikler ise eklenen notlarla giderilmeye çalışılıyor. Dönemin kıyafet ve dokuma kültürüne dair eşsiz görsel belgelerle örülü 264 sayfalık bu eser, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ile Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası’nın işbirliğiyle okuyucuyla buluşuyor.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.