Orta Asya’nın Büyüyen Pazarı; Özbekistan

Pamuk üretim miktarı ve tekstil sektörüne yaptığı yatırımlarla, uzmanların yakından takip ettiği ülkelerden olan Özbekistan, önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacak.

  17 Temmuz 2013 22:06 Çarşamba
Orta Asya’nın Büyüyen Pazarı; Özbekistan

Orta Asya’nın en büyük tekstil organizasyonu olan Orta Asya Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı (CAITME)’ye geri sayım başladı. Fuar,11-13 Eylül 2013 tarihinde Taşkent’te yer alan Uzexpocenter’da yapılacak. Hızla gelişen Orta Asya’nın önemli pazarları arasında yer alan Özbekistan bölge ülkelerinin, Avrupalı uzmanlarla buluştuğu bir platformu tanımlıyor. Özbekistan Orta Asya'nın en büyük pamuk, ipliği, kumaş ve hazır giyim alanındaki üreticileri arasında yer alıyor. Bölgenin parlayan yıldızı olan ülkede son dönemde yabancı yatırımcıları ülkeye çekmek için çalışmalar gerçekleştiriliyor. Özbekistan hükümeti bankacılık, enerji kaynaklarının kullanımı, iletişim ağı, hammadde tedariği gibi teşvikler ile yatırımları çekmeyi hedefliyor. Özbekistan tekstil sektörü özellikle pamuk üretimindeki büyük hacim nedeniyle, hammadde problemine net çözümler sunuyor. Bunun dışında Özbekistan'ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana yapılan yatırımlar da bölgenin cazibe merkezi olma yolunda ilerlediğini ortaya koyuyor. Almanya, İsviçre, İtalya, Güney Kore, Japonya, Türkiye, ABD ve Hindistan'dan ülkeye gelen tekstil yatırımlarının 1.8 milyar dolarlık seviyeye ulaştığı belirtiliyor.

Son iki buçuk yıllık süreye bakıldığında da bölgede yapılan yatırımların arttığı görülüyor. Bu dönemde toplam tutarı 387 milyon dolar olan 43 endüstriyel işletmenin kurulduğu ve 13.000 istihdam sağlandığı belirtiliyor. Özbekistan hükümetinin de sektöre olan desteği dikkat çekiyor. 2010 yılında hükümet tarafından onaylanan Tekstil Sanayi Kalkınma Planı 2015 yılına kadar olan süreçte firmaların gelişimi için çeşitli teşvikleri içeriyor. Her yıl bölgeye 200 milyon doların üzerinde yatırım çekmeyi planlayan hükümet, 100 yeni tekstil işletmesinin kurulması için çeşitli avantajlar sunuyor. Bunun dışında yerli üreticinin de yüksek oranda yatırım yapmasını özendiren Özbek yetkililer, 2014 yılına kadar, giyim, iplik, örme, dokuma alanlarında makine alınacağı yönünde görüş bildirdi.

Özbekistan her yıl ihracat coğrafyasını genişleten yapısıyla da dikkat çekiyor. Brezilya, Bangladeş, Endonezya, Peru, Şili, Kolombiya, Fransa gibi ülkeler ile ticaret anlaşması olan ülke şirketleri, Türkiye, Malezya, Baltık Ülkeleri, Rusya gibi alanlarda da 55 ofis ile hizmet veriyor. Bunun dışında hükümet destekli bu yıl dikiş makinelerinin de yenilenmesi hedefleniyor. Ülke genelinde yapılacak yatırımlarla tüm üretim noktalarında 41.935 dikiş makinesi yatırımı yapılacağı açıklandı.

CAITME 2013’e Avrupa’dan Yoğun İlgi

Yapay elyaf, iplik makineleri ve aksesuarları, büküm makineleri, nonwoven, terbiye, dokuma, örgü, dikiş, boyama, baskı, düğme makineleri, laboratuvar test cihazları, CAITME Orta Asya Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı’nın en çok öne çıkan ürünlerini oluşturacak. Fuarda tekstil sektörünün tüm üretim sürecini kapsayan teknolojiler yer alacak.  Fuarda küresel alandan da önemli firmalar ürünlerini sergileyecek. Avrupa ve Türkiye’den fuarda yer alacak firmalardan bazıları ise; Alba Makine, Beneks Makine, Benteks, Bersa Tekstil, Bonetti, Bracker, Brueckner, Comez, Dalgakıran, Damsan, Dilo, Dilmenler, Graf, Groz Beckert, Güven Çelik, Karl Mayer, Lindaur, Laroche, Malkan Makine, Picanol, Zimmer şeklinde sıralanıyor. Özbekistan tekstil sektörü için büyük önem taşıyan CAITME fuarını 2012 yılında yapılan edisyonunda 24 ülkeden, 5432 kişi ziyaret etmişti. Toplamda 225 üreticinin ürünlerini tanıttığı etkinlik, 5931 metrekare alanda organize edilmişti.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.