NRW; Avrupa Pazarlarının Anahtarı

NRW, hem coğrafi konumu, hem ekonomik bağlantıları hem de gelişmiş altyapısı ile, birçok sektörden firmayı kendine çekmeyi başarıyor.

  20 Mart 2013 22:56 Çarşamba
NRW; Avrupa Pazarlarının Anahtarı

Almanya’nın en çok yatırım çeken bölgesi Kuzey- Ren-Vestfalya’nin (NRW) Türk lojistikçilere sunduğu fırsatların değerlendirildiği Türk Dış Yatırımları Paneli’nde NRW.Invest Germany Türkiye Temsilcisi Adem Akkaya bir konuşma yaptı. NRW’nin Avrupa’nın merkezinde yer aldığının altını çizen Akkaya; “Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Avrupa’nın kalbidir diyebiliriz. 17.8 milyon kişinin yaşadığı ve 8.7 milyon çalışan nüfusu bulunan NRW, Almanya’nın en yüksek nüfusa sahip eyaleti. Hollanda ve Belçika’ya sınırı olan NRW’de yaşayanlar özel tüketim için yıllık 320 milyar Euro üzerinde kaynak ayırıyor” dedi.

Eyaletin başkenti Düsseldorf’un merkez alınarak 500 km çaplı bir daire çizildiğinde, bu alanda 150 milyon kişinin yaşadığını belirten Akkaya, bu nüfusun Avrupa nüfus toplamının üçte birine, satın alma gücünde ise yüzde 45’ine tekabül ettiğini söyledi. Akkaya sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu nedenle, özellikle pazarlama amacıyla Avrupa’ya gelen firmalar, hem firma merkezlerini hem de Avrupa merkezlerini burada kuruyor. NRW Almanya’nın bir numaralı ekonomi merkezidir. 2500 Milyar Euro’luk Almanya gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH)543 milyar Euro’sunu Kuzey Ren Vestfalya üretiyor.  NRW, GSYİH büyüklüğü bağlamında birçok Avrupa ülkesinen önünde yer alırken, Türkiye’nin hemen ardında görülüyor. NRW’de kişi başına milli gelir ise Avrupa ortalamasının çok üzerinde, 30 bin Euro olarak görülüyor”.

 

280’den fazla Türk Firması NRW’de

NRW’nin ihracat şampiyonu bir eyalet olduğunu kaydeden Adem Akkaya, ön önemli ihracat partnerini ise AB ülkelerinin oluşturduğunu açıkladı. NRW’nin 340 milyar Euro’luk bir ticaret hacmine sahip olduğunu ifade eden Akkaya; Hollanda, Fransa, Çin ve Rusya’nın en büyük ticaret partneri olduğunu dile getirdi. Rusya’yı Türkiye’nin izlediğini belirten Akkaya; “Türkiye ve Kuzey Ren Vestfalya arasındaki dış ticarete baktığımızda son 10 yılda ikiye katlandığını görüyoruz. Almanya’nın 640 milyar Euro’luk doğrudan yabancı yatırım stoğunun yüzde 28’ini yakın bir bölümünü NRW barındırıyor.” diye konuştu.

Yoğun nüfusu ve Avrupa’nın kalbindeki coğrafi konumuyla NRW’ye dönük yatırım trendine Türk firmalarının da katıldığını dile getiren Akkaya, 2007 yılı ticaret sicil kayıtlarına göre, sermayesinin yarısı ve daha fazlası Türkiye’den gelen 280’in üzerinde firmanın burada faaliyet gösterdiğini aktardı. Akkaya sözlerini şöyle sürdürdü; “Her sektörden Türk firmaları buraya geliyor. Tekstil sektörü diğerlerine göre biraz daha fazla öne çıktı. Bunu mobilya ve lojistik sektörleri takip ediyor. Lojistik firmaları arasında; İnci Lojistik, Medican, İkra Nakliyat, Baharsan Lojistik sayabilirim.”

 

NRW Lojistik Firmalarını Destekliyor

İhracat ve ithalat sürecinde lojistiğin büyük bir önem taşıdığının altını çizen Adem Akkaya, Almanya’nın ihraç ettiği malların yüzde 17’sinin NRW’den, ithalatının ise yüzde 22’sinin NRW’ye gittiğini belirtti. Almanya’nın en büyük 50 firmasından 18’inin direkt olarak NRW’de olduğunu söyleyen Akkaya, Almanya çapında faaliyet gösteren ve merkezleri NRW dışında olan firmaların da genellikle satın alma merkezlerini NRW’de oluşturduğunu kaydetti. Dünyanın en büyük iç limanı Duisburg’un NRW’de olduğunu hatırlatan Akkaya, lojistik merkezlerinin yüzde 25’ten fazlasının bu bölgede olduğunu dile getirdi.

Lojistiğin Kuzey Ren Vestfalya’nın önem verdiği ve desteklediği bir sektör olduğunu yineleyen Akkaya, lojistikle ilgili araştırma geliştirme yapan kurumların sayısının 40’ı bulduğunu belirtti. Akkaya; “Kısaca ulaşım altyapısına bakacak olursak, 6 adet havaalanı ile dünyanın çok çeşitli noktalarına 450’nin üzerinde doğrudan uçuş imkanı sağlanıyor. Almanya’nın en büyük ikinci hava kargo merkezi NRW’de. Otoban ve karayolları ağı da çok gelişmiş bir konumda. Almanya’nın en yoğun demiryolu ağı da burada bulunuyor. Ulaşımda suyolu önemli bir unsur. 120’nin üzerinde limanın bulunduğu NRW’den Kuzey Denizi’ne, Doğu Denizi’ne ve Atlas Okyanusu’na doğrudan çıkış mümkün.” diye konuştu.

Adem Akkaya, NRW’nin küresel çapta yatırım ve kalkınma ajansı olarak faaliyette bulunan NRW. Invest’in Türkiye temsilciliği olarak yatırım sürecinde Türk firmalarına gereken desteği sağladıklarını da sözlerine ekledi.

 



YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.