Intertextile Shanghai Tekstile Yön Verdi

Türkiye’den sadece 4 firma katıldığı, dünyanın önde gelen kumaş ve aksesuar tedarikçileri uluslararası markalarla buluşturan Intertextile Shanghai sona erdi.

  24 Mart 2015 08:16 Salı
Intertextile Shanghai Tekstile Yön Verdi

Messe Frankfurt tarafından Çin’de 18-20 Mart tarihleri arasında düzenlenen Intertextile Shanghai 2015 Uluslararası Hazır Giyim Kumaşları ve Aksesuarları Fuarı’nın Bahar Edisyonu, Çin’den 2 141 olmak üzere 2 637 katılımcıya ev sahipliği yaptı. Şanghay Ulusal Sergi ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe 100 binin üzerinde ziyaretçi katıldı.

Türkiye’den sadece Tekstil Dünyası Yayın Grubunun takip ettiği etkinlikte, aralarında Almanya, Milano Unica, Portekiz, Fransa, Afrika, Hindistan, Japonya, Kore, Tayvan ve Pakistan’ın da yer aldığı 10 ülke pavilyonu yer aldı. 105 katılımcı ile en kalabalık pavilyona sahip olan Milano Unica ve 101 katılımcı ile Kore, İntertextile Shanghai’nin ilgi odağı oldu. Ayrıca sürdürülebilirliğin temasının öne çıktığı fuarda Sürdürülebilirlik, Premium Wool Zone ve Verve for Design alanları da yoğun ilgi gördü.

Türkiye’den Sadece 4 Firma Katıldı

Türkiye’den sadece 4 firmanın katılım gösterdiği İntertextile Shanghai’ye Akel, Söktaş, Haksa İplik ve Fetih Mensucat katıldı. Önemli iş bağlantılarının gerçekleştiği ve Uzakdoğu pazarının kilit ülkesi olan Çin’deki fuara ilgi göstermeyen Türk firmaları önemli fırsatlar kaçırdı. Fuar sırasında konuştuğumuz, SalonEurope’da yer alan Söktaş’ın Pazarlama Yönetmeni Burçin Durgun, fuarın başka bir lokasyona taşındığını ifade ederek, Söktaş olarak belli bir kitleyi hedeflediklerini belirterek, gelen müşteri portföfünden memnun olduklarını belirtti. Mevsimlik olarak çalıştıklarını ifade eden Durgun, fuarın sonuçlarını altı ay sonra göreceklerini ifade etti. Milli katılım olmadığı için münferit olarak fuara katıldıklarını ifade eden Durgun, milli katılımın önemli bir ivme yarattığını belirterek, milli katılımın olması gerektiğini söyledi.

“Yeni Kumaşımızın Tanıtımını Yaptık”

Haksa İplik Pazarlama Müdürü Kemal Özyünlü’de İntertextile Shanghai’nin çok güzel geçtiğini söyleyerek, yeni geliştirdikleri kumaşın tanıtımını gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu yılın fuar konsepti sürdürülebilirlik olduğunu belirten Özyünlü, yeni geliştirdikleri geri dönüşümlü iplikten ürettiklerini kumaşa önemli bir ilginin olduğunu söyledi.

Akel’in Pazarlama Genel Müdürü Kader Akça’da Yayın Grubumuza, fuarın kendileri açısından çok önemli geçtiğini belirterek, önemli bağlantılar yaptıklarını belirtti. Uzakdoğu pazarında uzun yıllardan beri bulunduklarını söyleyen Akça, Çin’in, 2005 yılındaki ticaret bariyerlerinin kaldırılmasından sonra, büyük bir üretici olarak, tekstil sektöründeki taşların yerinden oynadığını belirtti. Hızlı zenginleşme sonrasında, kısa süre içinde, Çin pazarının özellikle lüks segmentinin önemli bir tekstil tüketicisi konumuna geldiğini vurgulayan Akça, fuarın katılımcılar açısından oldukça başarılı  ve dolu dolu geçtiğini ve bir önceki  yıla göre fuara gösterilen ilginin arttığını ifade etti.

Bu denli önemli bir fuara milli bir katılımın olmayışının Türkiye açısından olumsuz olduğunu belirten Akça, Türkiye’nin daha önceki edisyonlarda en yüksek katılım sağlayan 10 ülke arasında olduğunu belirterek, sadece dört firmanın fuarda yer almasının üzüntü verici olduğunu söyledi.

Fetih Mensucat Çin’i Keşfetti

Intertextile Shanghai’ye katılan diğer bir Türk firması Fetih Mensucat’ın yetkilisi fuarın ilk gününden itibaren, yoğun ziyaretçi ve uluslararası alım heyetlerinin ilgi gösterdiği Intertextile Shanghai’de ürettiği ürünleri tanıtmak yerine Çin’i gezdi. Hatta boş bıraktığı standında bir Çinli kendi ürünlerini tanıttı.

Sürdürülebilirlik Ön Plana Çıktı

Messe Frankfurt Tekstil Fuarları Başkanı Olaf Schmidt Yayın Grubumuza yaptığı açıklamada Intertextile Shanghai’nin özellikle denizaşırı şirketler için Asya pazarının kapısı olarak görüldüğünü belirterek, bu edisyonda fonksiyonel tekstil ve sürdürülebilir üretim konularının ön plana çıkacağını söyleyerek, fuar sırasında düzenlenecek olan seminerlerin de bu konulara odaklandığını belirtti.

Özellikle sürdürülebilirlik konusunun Çin’de büyük önem kazandığına değinen Schmidt, geçtiğimiz 3 yıl içinde tekstil sektörüne 200 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştiren Çin’in, kumaş üretiminde yüzde 50 artış hızını yakaladığı, 5.000’e yakın yeni tekstil üretimine yönelik tesis kurduğu söyledi. Bu bağlamda Çin pazarında sürdürülebilirlik ve yenilikçi elyaf ve iplik ürünlerine olan talebin artmasına göre konseptini şekillendirdiğini ifade eden Schmidt, fuarın Asya pazarına yön verdiğini sözlerine ekledi.

“Katılımcılar, çok sayıda Avrupalı ve Amerikalı alıcı firmaları tarafından yoğun ilgi gördü. Aynı zamanda da büyüyen ekonomi Rusya, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya bölgelerinden yeni müşteriler kazanıldı. Alıcılar, yerli katılımcıların kalitesinin artmasından ve Avrupa ve Asya’dan gelen kaliteli tedarikçilerin getirdikleri geniş ürün yelpazesinden oldukça memnun olduklarını dile getirdiler” diyen Schmidt, fuarın yapısını düzenlerken sadece alıcıların istediği ürünleri bulmasına odaklanmadıklarını vurgulayarak, “Farklı ürünlerin trendlerinin de takip edilebilmesi için aynı ülkeleri ve ürün gruplarını aynı bölgelerde topladık. Ayrıca bu bölgeler yerel pazarın odaklandığı ihtiyaçlara göre belirlendi. Böylece yurtdışı katılımcıların yerel pazardaki fırsatları yakalayabilmesini sağladık” dedi.

CHIC

Daha önce Beijing’de düzenlenen CHIC bu yıl, Intertextile Shanghai ile eş zamanlı düzenlendi. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) , Viva Dolce Vita, Visette, Cem Kerem, Perre, Ekoteks Laboratuvarı, Fertini Modessan, Panterrez, Set Tekstil, Shaky ve Punto’nun aralarında bulunduğu 15 firmanın katılımı ile Türk Deri Pavilyonu oluşturdu. Konu ile ilgili konuşan İTKİB Yönetim Kurulu Üyesi Ferzat Erdebil, fuarın Türk şirketleri açısından olumlu geçtiğini belirtti. Fuara katılan Türk şirketlerinin önemli iş bağlantıları gerçekleştirildiğine değinen Erdebil, Türkiye’nin yeni tasarımları ile Uzakdoğu pazarında daha da önemli hale geleceğine inandığını sözlerine ekleyerek, fuarda inovasyona yönelik her türlü ‘Made in Europe’ ürünlerinin revaçta olduğunu dile getirdi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.