İHKİB, 2023 Hedefine Odaklandı

İHKİB 2023 planları doğrultusunda hazırladığı çalışmaları basın mensupları ile paylaştı.

  25 Mart 2013 19:46 Pazartesi
İHKİB, 2023 Hedefine Odaklandı

İHKİB, 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. Üretim, ihracat ve istihdamda pek çok ilke imza atarak Türk moda endüstrisine yön veren İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), 2023 hedeflerinin ilk aşaması olarak belirlenen, 20 milyar dolarlık ihracat rakamını tutturacak projeleri uygulamaya başlıyor.  İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında hazır giyimin son 25 yıl boyunca Türkiye ekonomisinin amiral gemisi olduğunu vurgulayarak, bu konumunu daha da güçlendirecek projelere başladıklarını söyledi.

Türkiye’de hazır giyim ekonomisinden moda ekonomisine geçiş döneminin yaşandığını bildiren İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 6 yeni projeyle ilk etapta 20 milyar dolarlık ihracatı yakalayacaklarının altını çizdi. İHKİB olarak hazırladıkları tasarım projeleri ile ilgili açıklamalar yapan Hikmet Tanrıverdi, yapılacak olan çalışmaları şöyle sıraladı; “Teknoloji Odaklı Tasarım Merkezi, Hazır giyim Sektöründe Tasarım Odaklı İşbirlikleri ile Uluslararası Rekabetin  Geliştirilmesi Projesi, Export-T, Uluslararası İhracat Yöneticileri Eğitimi, KOBİ’ler için Sürdürülebilir Ağlar ve İlişkiler Zinciri Oluşturulması, Katma Değer ve İstihdam Odaklı Belgeli İşgücü Seferberliği ‘KİBİS’ Projesi.”

Bilişim alt yapısından, yeni pazar alternatiflerine; eğitimli işgücünden teknoloji odaklı tasarım merkezine kadar sektörün yıldızını parlatacak pek çok çalışmayı hayata geçirdiklerini söyleyen Tanrıverdi, 2 yılda 4 milyar dolar ihracat artışı hedeflediklerini belirtti. İHKİB olarak IFW, İTKİB OSAP, Style Turkish, İMA gibi uzun soluklu projelerle başarılı çalışmalara imza attıklarının altını çizen Tanrıverdi, hazır giyim ekonomisinden, moda ekonomisine geçerek, global rekabette Türkiye’ye yeni bir kulvar açtıklarını ifade etti.

2013 Yılı Güzel Başladı

2012 yılında miktar bazında 16.1 milyar dolarlık ihracat yapıldığını kaydeden Tanrıverdi konuşmasına şöyle devam etti; “2013 yılının Ocak ayında yüzde 14,6 oranında artış oranı yakaladık ve 1,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Böylece daha yılın ilk ayında Türkiye’nin 3 katı bir performans ortaya koyduk. Şubat ayında da ihracatımız yükselmeye devam ediyor. Güncel sanayi üretim verilerine göre giyim eşyaları imalatı bir önceki yıla kıyasla Kasım’da yüzde 19,7, Aralık’ta ise yüzde 12,5 arttı. 2012’de 30 binin üzerinde ilave istihdam sağladık. Bununla birlikte hazır giyim sektörü olarak, üretim ve istihdamda gıdadan sonra en büyük imalat sanayi koluyuz. İmalat sanayi içinde üretimde yüzde 6.4, istihdamda ise yüzde 14,3’lük paya sahibiz.”

Türk hazır giyim sektörünün 450 bin kişiye istihdam sağladığını ifade eden Tanrıverdi, çalışanların ise yaklaşık yüzde 50’lik kısmının kadın olduğunu vurguladı. İstihdam açısından 2023 hedeflerini de açıklayan Tanrıverdi şunları dile getirdi; “ Kadın çalışanların yanında perakendeyle birlikte çalışan sayımız 1,5 milyonu geçti. 2023 yılı hedefimiz ise toplamda 3 milyon kişiye istihdam sağlamak. Bunun yanında ihracatçı gücümü artırmak istiyoruz. Şu anda 195 ülkeye yaptığımız ihracatla, en büyük 6. ülke konumundayız.”

Sektör 4 Özel Başlık İle Kabuk Değiştirecek

Sektöre önemli avantajlar sağlayacak 4 ana başlığı paylaşan Tanrıverdi; “Yeni Dönem Projeleri”, “Rekabette Yeni Fırsat: Şanlıurfa”, “Hedef Pazarlar” ve “Geleceğin Şifreleri: 3T” konularında başarılı çalışmalar yapacaklarının altını çizdi. Tanrıverdi konuşması şöyle sürdürdü; “2013’te hem geleneksel hem de geleceğin pazarlarında etkin bir şekilde sektörü tanıtmaya çalışacağız. Bu yıl ticaret heyeti programları düzenleyeceğimiz önemli duraklarımız arasında Nijerya, ABD ve Danimarka bulunuyor. Çin ve Japonya da özellikle ilgilendiğimiz ülkeler arasında sayılabilir. Bunun dışında geleceğin şifreleri olarak tanımlanan 3T (Tanıtım, Trend, Tasarım) kapsamında sürdürülen çalışmalar bizim için önem taşıyor. Bu anlamda da hem küresel hem de yerel fuarlarda, yeniliklerimizi ve koleksiyonlarımızı sunmaya devam edeceğiz.”

Londra Moda haftasında The Daily Telegraph gazetesi, Almanya’da Berlin Moda Haftası ve Bread and Butter Fuarı sürecinde Die Welt Gazetesi ile yayınlanacak eklerle yaklaşık 6 milyon okuyucuya Türk moda endüstrisini anlatacaklarını vurgulayan Tanrıverdi; “2014 ve 2015 yıllarında da benzer çalışmalar devam edecek. “Made in Turkey” algısını güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.