Heimtextil 2012 Frankfurt İşi Büyüttü

Heimtextil Frankfurt, 11-14 Ocak tarihleri arasında, 61 ülkeden gelen 2.634 katılımcı ve 70 bin profesyonel ziyaretçiyi kendisine çekmeyi başardı.

  20 Mart 2013 23:42 Çarşamba
Heimtextil 2012 Frankfurt İşi Büyüttü

Dünyanın en büyük ev tekstilleri fuarı Heimtextil 2012 Frankfurt, hem ziyaretçi hem de katılımcı sayısıyla beklentilerin üzerine çıkmayı başardı. 11-14 Ocak 2012 tarihleri arasında Messe Frankfurt tarafından gerçekleştirilen fuar, 70 bin civarındaki ziyaretçi sayısı ve 2.634 katılımcı rakamına ulaştı. Böylece etkinlik,  katılımcılar açısından yeni iş bağlantılarını oluşturmak ve yeni trendleri sergilemek için en uygun yer olduğunu bir kez daha kanıtladı. Sürdürülebilirliğin vurgulandığı fuara geçen yıl 155 Türk firması katılırken, bu yıl 172 firma katılım göstererek büyük bir başarı yakaladı. Fuara Çin’den 441, Hindistan’dan 385, Almanya’dan 344 ve Pakistan’dan 291 firma katıldı. Fuarın açılış gününde yapılan konferansta, fuar sürecinde oluşturulacak iş hacminin 500 milyon Euro’dan fazla olduğu belirtildi. TextoWear Dergisi yöneticileri Songül Saruhanoğlu ve Musa İmdat, fuar boyunca firmalarla birebir görüşerek, sektörün nabzını tuttu.

Ev tekstilleri, bina ve otel gibi ticari alanlara dönük kontrakt döşemeler alanında küresel bir öneme ulaşan Heimtextil Frankfurt, Almanya, Avrupa ve Asya pazarından katılımcı ve ziyaretçileri buluşturmayı sürdürdü. Etkinlik, ev tekstili üreticilerinin yanı sıra, mimari amaçlı kontrakt tekstilcilerine ve tasarımcılara da yenilikçi ürünleriyle ev sahipliği yaptı. Küresel pazardan önemli satın alıcılar, iç mimarlar, dekoratörler, perakendeciler, mobilya üreticileri, toptancılar ve tasarımcılar fuarın önemli ziyaretçileri arasında yer aldı. 19 salonda gerçekleştirilen Heimtextil 2012, mutfak, banyo tekstili, duvar kaplamaları, halılar, dekoratif kumaşlar, güneş koruma sistemleri gibi başlıklar altında organize edildi.

Yeni katılan firmaların yanı sıra genç tasarımcıların da sektörle buluştuğu bir platforma dönüşen Heimtextil 2012, önümüzdeki 18 ayın trendlerini de duyurdu. Montage ismi verilen 2012/2013 sezonu trendinde; Renklerin İsyanı (Colour Riot), Koyu Lüks (Dark Lux), El Sanatı Endüstrisi (Craft Industry) ve Ayrışık Netlik (Split Clarity) başlığıyla 4 tema yer aldı. Fuarda ayrıca “Genç Kontrakt Tasarımları Ödülü 2012: Döşemelik Kumaş’ ise Prag’da Sanat Akademisi’nden Magdaléna Vojteková’ya verildi. Yarışmada yer alan en iyi 25 eser Salon 4.2de sergilendi.

Sürdürülebilirliğin vurgulandığı Heimtextil 2012’de çevre dostu ürünler ve sürdürülebilir üretim süreçlerine odaklanan firmalar kendilerine seçkin bir yer buldu. Fuarda geçen yıl ilk kez yayınlanan Yeşil Rehber (Green Directory) bu yıl da yayınlandı. Bu katalog, fuara katılan ve çevreci-sürdürülebilir üretim gerçekleştiren firmaları kapsadı.

 

Katılımcılar Sonuçlardan Memnun Oldu

61 ülkeden 2.634 katılımcının yer aldığı fuarda, ev tekstilleri ve kontrakt tekstiller üreticilerinin katılımında geçen yıla göre yüzde 2.4 oranında bir artış görüldü. Etkinlik, katılımcı ve ziyaretçi sayılarındaki artışların yanı sıra, içeriğiyle de iyi bir atmosfer yansıttı. Almanya’dan gelen ziyaretçilerin yanı sıra Asya ve diğer bölgelerden gelen ziyaretçi sayılarında artış görülürken, sadece borç krizi ile boğuşan AB ülkelerinden gelen ziyaretçi sayılarında hafif bir düşüş kaydedildi. Katılım sayısını geçen yıla göre arttıran Türk tekstilciler fuarda ağırlıkla 4., 3. ve 8. Salonlarda ev tekstil ürünlerini sergiledi. Türk firmalarının büyük çoğunluğu İstanbul, Bursa ve Denizli gibi geleneksel tekstil kentlerinden geldi.

Messe Frankfurt Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekstil Fuarları Başkan Yardımcısı Detlef Braun katılımcıların, karar alıcıların sayısından, siparişlerden ve kurulan yeni iş bağlantılarından memnun kaldığını söyledi. Katılımcılarla yapılan anket çalışması bu memnuniyeti gözler önüne seriyor. Özellikle Alman katılımcılar etkinlikten memnun olduklarını belirtirken, bu katılımcıların yüzde 84’ü fuarı çok başarılı bulduklarını, geçen yıla göre artış yaşadığını belirtenlerin sayısı ise yüzde 77 oldu. Ziyaretçilerin yüzde 92’si ise sergilenen ürünler ve ürün segmentleri açısından memnuniyetlerini dile getirdi.

Elde edilen siparişler ve yeni ürün tanıtımlarına karşın fuara gelen ziyaretçi sayısında geçen yıla göre, küçük bir düşüş yaşandı. Geçen yıl fuarı 73.071 kişi ziyaret ederken, bu yıl ziyaretçi sayısı 70 bine ulaştı. Deflet Braun, ziyaretçi sayısındaki düşüşünde borç kriziyle boğuşan İtalya, Yunanistan, İspanya, Fransa ve Hollanda’nın etkili olduğunu söyledi. Diğer yandan Rusya, Orta Doğu ülkeleri, Türkiye ve Uzak Doğu ülkelerinden gelen ziyaretçilerin sayısında ise artış yaşandı. Heimtextil Frankfurt’un Almanya’dan sonraki en büyük ziyaretçi ülkeleri; İtalya, Türkiye, Çin, İngiltere, ABD, Fransa, İspanya, Rusya, Hollanda ve Polonya oldu. Geçen yıl ziyaretçilerin yüzde 65.4’ü Almanya dışından gelirken bu yıl bu oran yüzde 64.2’ye düştü.

 

Almanlar Ev Tekstili Talebini Arttırıyor

Fuar yetkilileri devam eden ekonomik belirsizliğe rağmen Almanların fuara ilgisinin hem ziyaretçi hem de katılımcı anlamında olumlu sinyaller verdiğini belirtiyor. Fuara geçen yıl Almanya’dan 341 firma katılırken, bu yıl 344 firmaya yükseldi. Bu verilerin 2012 yılına umutla başlanmasına neden olduğunu belirten uzmanlar, 2011 sonunda satışlarda yüzde 4.6 oranındaki artışın iç talepteki büyümeye dayandığını kaydediyor. İç talepteki büyümenin bu yıl da süreceğin savunan uzmanlar, 2009 yılından itibaren, elektronik eğlence ürünleri ile karşılaştırıldığında ev tekstillerine (yatak, banyo ve masa örtüleri, tekstil zemin kaplamaları, perde, dekoratif kumaş ve duvar kağıtları) olan talebin daha hızla artacağı belirtiliyor. 2010 yılında Alman hane halkı ortalama 224 Euro değerinde ev tekstili satın alırken, 2012 yılında bu değerin 242 Euro’ya çıkması öngörülüyor.

 

Alman Ev Tekstil Endüstrisi Derneği (Verband der Deutschen Heimtextilien- Industrie) Direktörü Martin Auerbach şu değerlendirme de bulundu; “Heimtextil 2012, üyelerimizin ve tüm sektör için son derece tatmin edici bir etkinlik olmuştur. Yeni yılın ilk önemli fuarı ve burada yapılan yeni siparişler yeni anlaşmalar kurulan iletişimler önümüzdeki yıla olumlu bakmamıza sebep oldu. Ayrıca Heimtextil fuarı nitelik olarak da iyileşmeye devam ediyor. Kontrakt sektörü, kupon işi ve sürdürülebilirlik gibi özel alanlarda alıcıların taleplerine dönük olarak Messe Frankfurt uzmanlığını arttırmıştır.”

 

Fuarın ziyaretçi profili içinde hedef grupların yüzde 12’den yüzde 79’a, ziyaretçi kalitesinin de yüzde 69’dan yüzde 86’ya çıkması hem Alman ekonomisi hem de Alman ev tekstil sektörü için olumlu gelişmeler olarak kaydediliyor. Gerçekleştirilen ankette, Alman katılımcıların sadece 8’i kötümser bir ekonomik öngörü de bulunurken, Almanya dışından gelen katılımcıların kötümser ekonomik öngörüsü ise yüzde 27’lere çıkıyor. Almanya dışından gelen katılımcıların yüzde 81’i fuarda hedeflerine ulaştıkları için memnun olduklarını belirtti.

Heimtextil 2012’de duvar kağıtları özel ilgi gördü. Bu alanda tanınmış bir çok firma yeni koleksiyonları Salon 3.1’de sergiledi. Duvar galeri alanında özel shovlarla birçok yeni koleksiyonun tanıtıldığına dikkati çeken Düsseldorf Wallpaper Enstitüsü Direktörü, Karsten Brandt, duvar kağıdı doğru yeni bir trend olduğunu ve bunun sevindirici bir sonuç ortaya koyduğunu söyledi. Fuarın bir başka önemli alanını ise mimari için kontrakt sektörü oluşturdu. Kontrak sektöründeki için tekstil mobilyaları üreten 400’den fazla firma ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

Bir sonraki Heimtextil Frankfurt Ev Tekstili Fuarı, 9 - 12 Ocak 2013 Frankfurt am Main’de yapılacak.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.