Hazırgiyim Sektörü TGSD Konferansında Buluştu

TGSD tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen İstanbul Moda Hazır Giyim Konferansı, 3-4 Mayıs’ta dünya tekstil ve moda devlerini ağırladı.

  15 Mayıs 2012 23:24 Salı
Hazırgiyim Sektörü TGSD Konferansında Buluştu

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) tarafından bu yıl beşinci kez düzenlenen İstanbul Moda Hazır Giyim Konferansı 3-4 Mayıs’ta, Haliç Kongre Merkezinde küresel pazardan önemli uzmanları bir araya getirdi. 2 gün süren konferansta dünyanın 38 önemli marka ve alıcılarıyla Türk imalatçılarının buluştu, yeni dönemde iş bağlantıları ve tedarik için yaklaşık 3 bin B2B görüşme gerçekleşti. Ticaret hacmi yaklaşık olarak 200 Milyon adet ürünü kapsayan konferansta, 38 alım ofisi ve üç yerli alım markası ile toplam 2.1 Milyar Dolarlık bir ticaret hacmi gerçekleştiği belirtiliyor. 5. İstanbul Moda Hazır Giyim Konferansı’nın açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bakanlar ve sektör temsilcileri katıldı.

İstanbul Moda Hazır Giyim Konferansı bu yıl da; Moncler Yönetim Kurulu Başkanı Remo Ruffini, Celio COO’su Laurent Portella, Lee Cooper Global CEO’su Andy Dunkley, Girboud markasının yaratıcısı ve tasarımcısı Francois Girboud, FG4 markasının yaratıcısı Geroge Davies, Express Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Micheal Weiss, Woolmark Grup Direktörü Paul G. Swan,  NIKE Global Tedarikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Ernie Rose gibi global moda ve hazırgiyim devlerinin yanı sıra; Euratex Yönetim Kurulu Başkanı Alberto Pacanelli, Dr. Almanya Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomi, Enerji, İskan, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Günther Horzetzky, Cotton Council International Türkiye Yöneticisi Marsha Powell gibi önemli konuşmacıları ağırladı.

Açılış konuşmasında tekstil dünyasına seslenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ihracatta, her dönem büyümeyi hedefleyen bir yapıda ilerlediklerini söyledi. Son 12 aylık ihracat rakamlarının 138 milyar doları aştığını ifade eden Erdoğan; “Bu başarıda kuşkusuz tekstil ve hazır giyim sektörünün payı büyük olmuştur. En fazla ihracat yapan sektör olarak, tekstil ve hazır giyim sektörü Türkiye’nin büyümesinde en fazla katkı sağlayan sektörlerin başında yer alıyor. Nisan ayı rakamlarına göre AB ülkelerindeki kriz nedeniyle bu ülkelere yapılan ihracatta yüzde 18 oranındaki düşüşe karşın, Bağımsız Devletler Topluluğu’na yüzde 8, Orta Doğu’ya yüzde 17, Afrika’ya yüzde 43 oranında daha fazla ihracat gerçekleşti. Ülke bazında da Katar, Nijerya gibi ülkelere yapılan ihracat rekor seviyelere ulaştı” dedi.

“2013 İçin Hedef 75.000 Kayıtlı İstihdam Artışı”

Açılış töreni sırasında bir konuşma gerçekleştiren TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Negrin ise, global moda ve hazır giyim sektörünün devlerini bir kez daha ‘En Moda Konferans’ çatısı altında buluşturdukları için mutlu olduklarını söyledi.

Bu yılki konferansta 30 ülkeden gelen, 38 dünya markasını Türk imalatçılarıyla buluşturduklarını ifade eden Negrin;“İhracatımız 2011 yılında 16 Milyar Dolar ile tüm zamanların zirvesine ulaştı. 380 milyar dolarlık dünya hazır giyim ticaretinden aldığımız yüzde 4.25 pay ile 2011’de de dünya pazarlarında en yüksek paya sahip sektör olma ayrıcalığımızı sürdürüyoruz” dedi. Diğer yandan tekstil sektörü olarak istihdam ve özellikle kadın istihdamında ilk sırada olduklarını vurgulayan Negrin, geçen yıldan bu yana sektörde kayıtlı 30.000 istihdam artışı sağlandığını söyledi. Negrin, 2013 yılı için ise 75 bin kayıtlı istihdam artışı sağlamak istediklerini hatırlattı.

Ek Vergilerin Fayda Sağlamayacağını Söylemiştik

Konuşmasında, geçen yıl kumaş ithalatına getirilen korunma önlemine de dikkat çeken Cem Negrin; “Türk hazırgiyim sektörü, ihraç pazarlarından sonra yurtiçi pazarda da yabancı rekabeti ile karşı karşıya kaldı. İhracatçılarımız ve yerli markalarımız için, 2011 yılında artan yabancı rekabetin yanı sıra, kumaş ithalatına getirilen koruma önlemleri de sıkıntı yaratıyor. Bir yıl evvel müsteşarlığın bir tek bizim sektöre koyduğu korunma önlemlerinin hiç kimseye faydasının olmayacağını söylemiştik. Yapılan bu uygulama aylık olarak 50 Milyon Dolarlık ithalat düşüşüne neden oldu. Buna karşılık ihracatımız artmadı. Bu uygulama mağazacılarımızın son 10 yıldır yakaladığı ivmeyi yavaşlatarak onların dünya markası olmasını geciktiriyor. Sayın Başbakanım, Geçen yıldan bu yana bir faydasını görmediğimiz bu uygulamanın kaldırılması için ilginizi rica ediyoruz” diye konuştu.

Sektör olarak teşvik taleplerinin ise büyük ölçüde karşılandığını, işveren maliyetinin yeni teşviklerle 6. Bölgede 365 Dolara kadar indiğini ifade eden Negrin; “Müsteşarlığın 6. Bölgede asgari ücreti 2002-2003 yıllarındaki 365 Dolarlık seviyeye çeken uygulaması, hazır giyimin tekrar en güçlü sektör olması noktasında önünü açmıştır. Bu bölgedeki gelişimin hızlı olması için üç yıl boyunca devletin tren yollarında, maliyetine mal taşınmasını sağlaması gerekir. Dünyada en çok hazır giyim ithalatını 90 milyar dolar ile Amerika yapıyor.  2004 yılında 2 Milyar Dolar olan Amerika ihracatımızın, bölge için gerekli anlaşmalar yaparak,  bugünkü 300-400 Milyon Dolardan tekrar 2 milyar dolara çıkarılması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Hindistan’ın iki yıldır değişik zamanlarda pamuk ihracatını durdurma denemeleri yaptığını hatırlatan Negrin, Türkiye’de en az 1 milyon ton pamuk üretiminin desteklenmesinin, 60 Milyar Dolarlık Türk hazırgiyim ve tekstil sektörünün dışa bağımlılığını azaltacağını ifade ederek sözlerini tamamladı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.