EURATEX ve TTSİS, Teknik Tekstiller İçin Buluştu

EURATEX ve TTSİS işbirliği ile düzenlenen ‘Teknik Tekstillerin Geleceği Kongresi’ yoğun katılımla gerçekleşti

  21 Eylül 2012 04:22 Cuma
EURATEX ve TTSİS, Teknik Tekstiller İçin Buluştu

Avrupa Tekstil ve Hazır Giyim Konfederasyonu (EURATEX) ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası’nın (TTSİS) birlikte düzenlediği ‘Teknik Tekstillerin Geleceği Kongresi’,  İstanbul Ritz-Carlton Otel’de yerli ve yabancı yaklaşık 300 sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirildi. 16 Kasım tarihinde organize edilen kongre, EURATEX Yönetim Kurulu Üyeleri’nin yanı sıra AB’nin ve Türkiye’nin önde gelen tekstil, konfeksiyon üreticileri, kullanıcıları, bakanlık yetkilileri, ihracatçı birlikleri, akademisyenler ile çeşitli kamu kurumlarının da yer aldığı uzmanlara ev sahipliği yaptı.

Özel sunumların ve konuşmacıların yer aldığı kongrede teknik tekstiller alanındaki gelişmeler katılımcılara aktarıldı. TTSİS Başkanı Halit Narin ve EURATEX Başkanı Alberto Paccanelli’nin açılış konuşmasını yaptığı kongre de, birinci oturumun konusunu ‘Global Teknik Tekstil Pazarı Mevcut Durum / Trendler oluşturdu. Bu başlık altında Heimbach GmbH Ceo’su Klaus Huneke, Avrupa Birliği (AB) AR-GE Politikaları ve Teşvikleri ile İlgili Bilinmesi Gerekenleri anlattı. Oturumun ikinci konuşmasını Gherzi Yönetici Ortağı Giuseppe Gherzi, Günümüz Teknik Tekstil Pazarları ve Analizler konusunun çerçevesinde yaparken, ilk oturumun son konuşmasını Denkendolf Enstitüsü Araştırma Bölümü Başkanı Thomas Stegmaier, Teknik Tekstil Alanında Teknolojiler ve Uygulama Alanları temelinde gerçekleştirdi.

Önemli sektör temsilcileri ve uzmanların yer aldığı diğer oturumların konularını ise; AB Teknoloji Politikaları ve Teknik Tekstillere Bakış / Horizon 2020, AB Tekstil Teknoloji Platformu, AR-GE Teşvikleri ve Türk Teknik Tekstilleri, Geleceği Şekillendiren Karbon Elyaf, Teknik Tekstil Uygulamalarında Nonvowen, Savunma Sanayi İçin Koruyucu Kıyafetler ve Sanayi Uygulamaları, Lastik Takviye Sektöründe Yenilikçi Çözümler, Medikal Tekstillerin Özellikleri ve Nihai Kullanıcılar, Geleceğin Evleri İçin Yeni Teknik Dokumalar, Doğal Lifler ve Teknik Tekstiller oluşturdu.

Teknik Tekstilin Kullanım Oranı Yüzde 40’lara Çıktı

İnsan hayatında tekstilin daha da önem kazanacağına yönelik görüşlerin öne çıktığı kongrede konuşan sektör temsilcileri, sektördeki payı yüzde 40’lara ulaşan teknik tekstilin, havacılık, sağlık ve enerji sektörlerinde giderek daha yaygın kullanılmaya başladığını vurguladı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan EURATEX Başkanı Alberto Paccanelli, teknik tekstilin son yıllarda önemli bir atılım gösterdiğine dikkat çekerek, bu alandaki teknoloji ve Ar-Ge çalışmalarının artığını söyledi.

Günlük yaşamda çevreci, sağlık ve ekonomik sebeplerden dolayı tekstil ürünlerinin metal ürünlere tercih edilmeye başlandığını belirten Paccanelli, şunları dile getirdi; “İnşaat, sağlık, ulaştırma, enerji gibi alanlarda tekstil ürünlerinin kullanımı her geçen gün artıyor. Fonksiyonellik, esneklik, düşük maliyet ve sürdürülebilirlik bu kullanımın artmasındaki önemli etkenler arasında yer almaya devam ediyor. Teknik tekstiller bu alanda kapsamını oldukça genişletiyor.  Teknik tekstiller konusunda teknoloji gelişiyor ve inovatif haberler sektörün çizgisini belirlemeye başlıyor. Teknik tekstilin sektördeki kullanım oranı yüzde 40’lara kadar çıktığı günümüzde, havacılıkta uçaklarda ve enerji sektöründe rüzgâr türbinlerinde bu ürünler çok kullanılıyor.”

Rekabetten ve Ortaklıktan Çekinmeden Yürümeliyiz

Kongrenin açılışında ikinci konuşmayı gerçekleştiren Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) Yönetim Kurulu Başkanı Halit Narin,  tekstilde başarılı projelere destek olacaklarının altını çizdi. Teknik tekstillerin önünün çok açık bir sektör olduğuna vurgu yapan Narin, bu konuda yapılacak işbirliklerinin sektörün gelişimi açısından çok önemli olduğunu hatırlattı. Narin sözlerini şöyle tamamladı; “Bu alandaki her türlü teknolojik ve bilimsel çalışmayı destekliyoruz. Bu konuda proje gerçekleştiren öğrencilerimize ve öğretim görevlilerimize finansman sözü veriyoruz. ‘Çalışın, üretin, bulun, getirin parası bizden.’ Teknik tekstilde rekabetten ve ortaklıktan çekinmeden, müesseseler arasındaki fikri geliştirmeliyiz. Hükümetler ve sınırlar arasındaki rekabetten korkmadan, daha geniş ve daha güçlü bir tekstil dünyası oluşturmalıyız. Bununla birlikte huzurlu bir milletler topluluğunun yaratılmasına katkımız olacaktır. Bizler gelip geçiciyiz, ama arkamızda bırakacağımız tekstil dünyası kalıcı olacaktır.”

Yarışmada Başarılı Öğrenciler Ödüllendirildi

Kongrede Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası tarafından tekstil sektörü ile ilgili Türkiye’deki üniversitelerde yapılan yenilikçi, farklı, özgün projelerin inovatif ürün haline getirilmesi veya mevcut geliştirilmiş ürünün desteklenmesi amacıyla düzenlenen ‘İnovasyon Yarışması’nda dereceye giren finalistlerin ödülleri sunuldu. Yarışmada Avrupa’da sadece 2 ülkenin ürettiği ‘Prototip Floklama Makinesi Tasarımı, İmalatı ve Flok İplik Üretimi Projesi’ ile Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özcan Özdemir başkanlığındaki ekip birinci oldu. İkinciliği, Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Aksel Eren’in ‘Polyesterin Boyama Sonrası Temizlenmesinde Redüktif Yıkama Yerine Ozon Gazı Kullanımı Projesi’ aldı. Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Çağlar Sivri’nin ‘Zebra Derisinden Esinli Sinek Kovucu Biyomimetik Tekstil Yüzeyi Üretimi- Zebrepel Projesi’ üçüncü olurken, Marmara Üniversitesi’nden Ozanhan Kayaoğlu’nun ‘Üç Boyutlu Dokuma Tarağı’ projesi ise mansiyona layık görüldü.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.