Drupa Baskı Sektörüne Yön Veriyor

Baskı sektörünün merakla beklenen fuarı Drupa 2012, önemli üreticilere ve ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor. İki hafta süren etkinlikte, geleceğe yönelik tasarımlar dikkat çekiyor.

  19 Mart 2013 17:40 Salı
Drupa Baskı Sektörüne Yön Veriyor

Küresel baskı sektörünün en büyük fuarlarından birisi olan Drupa, Düsseldorf’ta 3-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. 52 ülkeden 1850 firmanın katıldığı fuar 4 yılda bir düzenleniyor. Dergimizin baskıya girdiği haftadaki fuar rakamlarına göre toplamda 95 bin ziyaretçi sayısına ulaşıldığı bildirildi.

Fuarın ziyaretçilerin yüzde 60’lık kısmını yabancılar oluştururken, Almanya 123.000 ziyaretçi ile ilk sırada yer aldı. Almanya’yı sırasıyla 15.000 rakamı ile Hindistan, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, ABD, İsviçre ve İtalya takip etti. Özellikle Brezilya, Orta ve Günay Amerika’dan katılan ziyaretçilerin oranında yaşanan artış, 2008 yılına göre bir hayli yükseldi. Fuarı toplamda 75 ülkeden 2.400 gazeteci izledi.

Baskı Sektörü Sıkıntılı Dönemlerden Geçiyor

2008 yılında gerçekleştirilen fuardan daha az katılım olması yöneticiler açısından normal olarak karşılandı. Bir önceki edisyona göre ziyaretçi sayısının 75.500 civarında azalmasını “ sürpriz değil” diye yorumlayan Messe Düsseldorf Başkanı ve CEO'su Werner Matthias, sadece Almanya’da son 10 yıl içerisinde baskı sektöründen 61.000 kişinin işsiz kaldığını vurguladı.

Bu alanda 3.900 firmanın işlemlerini durdurduğunu söyleyen Matthias şöyle devam etti; “Birçok firma yaşanan krizlere ve internet ortamının getirdiği rekabete dayanamadı. Bu dönemde ABD’de 7.700 firma kapandı. Çok sayıda işsiz ortaya çıktı ve sektör geriledi. Bu gelişmeler ışığında değerlendirdiğimizde katılımcı sayısı az olarak değerlendirilemez. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise katılımcılar arasında üst düzey yöneticilerin fazlaca yer almasıdır. Drupa artık karar vericilerin ziyaret ettiği bir fuar olmaya başlamıştır. Bu aynı zamanda daha çok iş ve ticaret hacmi sağlanması yönünde bir gelişme olarak dikkat çekiyor.”

2012 yılı baskı trendlerini belirleyen fuar olarak nitelendirilen Drupa, geleceğe yönelik ürünlerin sergilendiği bir tasarım fuarı olarak ta adından söz ettiriyor. Bu anlamda teknolojik gelişmelerin yakından takip edildiği bir fuar süreci geçirildiğini ifade eden Matbaa ve Kağıt Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Markus Heerimg yaptığı açıklamada, sektörün bu zorlu dönemde başarılı bir fuar geçirdiğini vurguladı.

Dünyada birçok piyasada sıkıntılı dönemlerin yaşandığını dile getiren Heerimg sözlerini şöyle sürdürdü; “Zamanla yaşanan bu sıkıntılar çözülecek. Ziyaretçilerle yapılan anketlerle de, insanların baskı sektörünün geleceğine olumlu baktıkları görünüyor. Katılımcılar belli yatırım niyetiyle buraya geliyorlar. Tüm ziyaretçilerin yüzde 50’lik kısmı özel siparişler vererek fuardan ayrıldılar. Firmaların üst düzey yöneticilerine bakıldığında ise, pozitif yönde bir farklılık yaşanıyor. 2008 yılında yüzde 44.4 olan üst düzey katılımcı oranı da, 2012 yılında yapılan edisyonda yüzde 50.8 olarak gerçekleşti.”

Yenilik Salonu İlgiyle Karşılandı

Drupa 2012 fuarına hakim olan temalar hakkında da bilgi veren Heerimg, organizasyonda otomasyon, ambalaj baskı, dijital baskı, hibrid teknolojileri, web baskı yenilikleri, çevreye yönelik çalışmaları içeren baskılar ve çevre koruması dağlayan baskı çalışmalarının öne çıktığını ifade etti. Gelecek adı altında önemli çalışmaların gerçekleştirildiğini de hatırlatan Heerimg, ziyaretçilerin yüzde 40’lık kısmının dijital baskı makineleri ve dijital baskı sistemleri ile ilgili olarak fuara katıldıklarını anlattı.

Fuar organizasyon programı içerisinde yer alan Uzman Destek Programı ile de fuar katılımcılarını bilgilendiren etkinlikler gerçekleştirildi. Toplamda 130 katılımcı firma Drupa yenilik parkında yenilenen teknolojiler ile yakından ilgilendi. Yenilik standını ziyaret eden katılımcıların yüzde 20’lik kısmı Drupa Küp ile yakından ilgilendi. Bu uygulama ile son dönemde yapılan yeniliklerin üstünde duruldu. ABD Rochster Enstitüsü’nden Frank Omano yaptığı açıklamada,  Drupa 2012 yenilik parkından övgüyle bahsetti. Yeniliklerin, insanlara vizyon kattığına vurgu yapan Omano; “Gelecekte sunulacak teknolojiler adına da düşünülmesi ve kalite algısının şekillenmesi sağlanıyor” dedi.

Birçok etkinliğin düzenlendiği fuarda dikkat çeken bir başkla organizasyon ise Almanca ve İngilizce yapılan kongre programı oldu. Kongreye özellikle pazarlama ve karar vericiler, reklam verenler, yayınevleri, tasarımcılar baskıcılar yoğun ilgi gösterdiler. Farklı temalı günlerle renklenen fuarda 55 ülkeden yaklaşık 1000 uzman çapraz medya kampanyaları, kurumsal yayıncılık, gazete, kitap ve dergi üretim trendleri, pazarlamada diyalog, ambalaj, elektronik baskı ve medya üretimi üzerine sunumlar gerçekleştirdiler.

2012 Drupa Ödülünü Ruth Heynen Aldı

Düsseldorf Heinrich Heine Üniversitesi (HHU) Sanat Fakültesi’nde en iyi doktora tezine her yıl Avrupa Drupa ödülü veriliyor. 2012 Drupa ödülü doktora öğrencisi Ruth Heynen ‘Kısa Zamanlı Kültür Tapografyaları’ isimli tezi ile aldı. Ödül 14 Mayıs'ta düzenlenen bir etkinlik ile Messe Düsseldorf Yönetim Kurulu Başkanı Werner M. Dornscheidt ve Drupa 2012 Başkanı Bernhard Schreier tarafından verildi. Tezde incelenen konuların başında ise Avrupa kimliği oluşturulması geliyor. 1978 yılından bu yana devam eden bu düzenleme ile öğrencilere hem maddi hem de manevi destek sağlanıyor. 6.000 Euro'da ödül verilen organizasyonun jüri üyelerini organizasyonun önde gelen isimleri ve üniversiteden önemli öğretim üyeleri yapıyor.

Bir sonraki Drupa fuarı 2-15 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilecek.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.