DOMOTEX Middle East, İstanbul Sınavından Geçti

Dubai yerine ilk kez İstanbul’da düzenlenen DOMOTEX Middle East fuarı, ilk edisyonunda hedeflediği başarıya ulaştı.

  15 Eylül 2012 19:50 Cumartesi
DOMOTEX Middle East, İstanbul Sınavından Geçti

Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük ve en önemli halı ve zemin fuarı DOMOTEX Middle East, bu yıl ilk kez 8-11 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi. 6 yıldır düzenlendiği Dubai yerine bu yıl ilk kez İstanbul Fuar Merkezi’nde organize edilen etkinlik, hedef ülkelerden gelen alıcılardan yoğun ilgi gördü. Halı ve zemin sektörünün güçlü üreticilerinin katıldığı fuarda katılımcılar memnun olduklarını açıkladı. Hannover Messe International İstanbul tarafından düzenlenen ve İstanbul Halı İhracatçıları Birliği tarafından desteklenen fuar; “Yerin tüm dokularını hissedin” sloganı ile düzenlendi.

 

4 gün süren etkinliği yüzde 20’si yurtdışından olmak üzere 5 bin kişi ziyaret etti. 8 bin metrekare alanda 29 ülkeden 222 yerli ve yabancı firmanın ağırlandığı fuar, ağırlıklı Ortadoğu ülkelerinin oluşturduğu satın alma gruplarının ilgi odağı oldu.  DOMOTEX Middle East Fuarı’ndan memnun ayrılan katılımcılar, fuar boyunca başarılı iş bağlantıları ve satış anlaşmaları gerçekleştirdiklerini belirterek,  önümüzdeki yıl çok daha büyük bir katılım öngördüklerini dile getirdiler.

 

Adeta bir platforma dönüşen fuarın ürün grupları arasında şunlar yer aldı; el yapımı halı ve kilimler, makine halısı, kilimler ve paspaslar, dokuma zemin kaplamaları (duvardan duvara), esnek yer döşemeleri, elyaf, iplik ve dokuma kumaşlar, döşeme, temizlik ve uygulama teknolojileri, doğal taş mermer ve seramik yer karoları, yapay çim ve spor zeminler, laminant, ahşap ve parke, tekstil makine ve aksesuarları.

Fuar Sektör İçin Çok Önemli

Büyük bir ilgiyle beklenen fuarın açılış töreninde bir konuşma yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan; “Dünyanın ekonomi anlamında önemli zemini olan Türkiye, halı ve yer kaplamaları malzemelerine ev sahipliği yapıyor.  Fuarın yapıldığı zemin, bu organizasyona daha da büyük anlamlar yüklüyor” diyerek DOMOTEX  Middle East Fuarı’nın önemine değindi. Halı sektörünün ihracatta yükselişe geçmesinin en önemli nedeninin tasarıma ve inovasyona verilen önemle açıklayan Çağlayan, ihracatta katma değeri yüksek ürünlere yönelmenin altını çizdi. Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü; “Bugün Almanya kilogram fiyatı 4 dolardan ihracat yaparken biz kilogramı 1.46 Dolar’dan ihracat yapıyoruz. Biz de üretimde, ihracatta markalaşmaya, tasarıma ve teknolojiye gerekli önemi vermeliyiz. Sektörlerin üretimde ve ihracatta katma değeri sağlayamamaları halinde 2023 yılında hedeflenen 500 milyar Dolar’lık ihracata ulaşmak zor olacaktır.

 

Halı İhracatı yüzde 24 Arttı

 

Halı sektörünün hızla büyüdüğüne işaret eden İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, genel ihracatın yüzde 12 düzeyinde arttığı bir ortamda, halı sektörünün yüzde 24 büyüdüğünü belirtti. Sektörün Avrupa’daki ekonomik krize ve Ortadoğu’daki karışıklıklara rağmen bu artışı yakaladığını vurgulayan Yılmaz, sektörün markaya ve tasarıma verdiği önemle ihracatını katladığını dile getirdi.

 

Fuar sonrası bir açıklama yapan Yılmaz, 2012 yılında 2 milyar doların üzerinde ihracat hedeflenen sektörümüzün en önemli firma ve markalarının bu fuara katıldığını açıkladı. Yılmaz; “Domotex Middle East Fuarı, Dubai’de hak ettiği konuma gelemedi. İpek yolu üzerinde halı ticaretinin yapıldığı en önemli ticaret merkezi İstanbul’du. Fuar aracılığıyla bugün de halen bu özelliğini koruduğunu gördük. Makine ve el halıcıları Fuar’a çok iyi hazırlandı. Bu yıl ilkini düzenlemiş olmamıza rağmen Fuar’da beklediğimizin üstünde ziyaretçi ağırladık.  Fuarımızı, yüzde 21’i yabancı olmak üzere toplam 5 bin 99 kişi ziyaret etti” dedi.

Trend ve Etkinlikler Beğeni Topladı

 

Fuarda ziyaretçi ve katılımcılara sektördeki en yeni trendler sunuldu. Sektör profesyonellerinin yanı sıra,  iç mimarlar, mimarlar, endüstriyel tasarımcılar, mobilya ve boya üreticileri, planlamacılar, yatırımcılar, gayrimenkul geliştiricileri, oteller için satın alma yöneticileri, alışveriş merkezleri ve kamu kuruluşlarının yanı sıra, gemi ve yat satın alma şirketlerinden de oluşan geniş bir ziyaretçi profili de fuarı ilgiyle gezdi.

 

Fuar kapsamında ORSİAD tarafından düzenlenen Zeminin Geleceği Forumu (ZGF) düzenlendi. Parke, PVC-halı sektörünün önde gelen temsilcilerini buluşturan forumun yanı sıra, fuarda 11. Salonda bir Nalburiye Köşesi ve Etkinlik Alanı oluşturuldu. Praktiker tarafından halı, parke ve seramik döşeme uygulamalarının gösterildiği alan fuar süresince ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

 

Halı Tasarım Ödülleri Sahiplerini Buldu

DOMOTEX Middle East kapsamında ayrıca İHİB geleneksel ‘Halı Tasarım Yarışması Ödül Töreni’ de gerçekleşti. Seçilen halıların 4 gün boyunca ziyaretçilere sunulduğu yarışmanın ödülleri, 8 Kasım akşamı düzenlenen bir davetle sahiplerini buldu. 6. Halı Tasarım Yarışması’nın birincilik ödülünü Çini temasıyla başak Badur Özkendirci, ikincilik ödülünü Optik Yanılsama temasıyla Gıyasettin Deniz ve üçüncülük ödülünü de Anemon teması ile Esra Yarar kazandı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.