Çerkezköy’de ‘Mükemmellik Modeli’ Tartışıldı

Toplam Kalite Yönetimi ve Sürekli İyileştirme konusunda ÇOSB OPEX Grubu,seminer düzenledi.

  18 Mart 2013 22:03 Pazartesi
Çerkezköy’de ‘Mükemmellik Modeli’ Tartışıldı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi ve Çorlu Bölgesi’nde KalDer üyesi gönüllü firmaların bir araya gelerek oluşturduğu ÇOSB OPEX Grubu’nun semineri Mart ayında Çerkezköy OSB’de yapıldı. Bölgedeki küçük ve orta ölçekli kurum ve kuruluşlara ‘Toplam Kalite Yönetimi ve Sürekli İyileştirme’ konusunda öncülük etmek amacıyla gerçekleştirilen organizasyona katılım oldukça yüksek oldu. Tekstil sektörünün önemli firmaları Yünsa, Denge Kimya ve Zorlu Tekstil’in yanı sıra organize sanayi bölgesinde yer alan BSH Ev Aletleri, Arçelik ve Hema Endüstri gibi üreticilerin bir araya gelerek oluşturdukları çalışma grubu ilk toplantısı yüksek katılımla başarılı bir sınav verdi.

Temel amacı firmaların katma değer üretiminde geliştirdiği teknikleri anlatarak birbirine yardımcı olmasını sağlamak olan organizasyon, KOBİ’ler, sektörün önde gelen üreticileri ve öğrenciler tarafından ilgiyle izlendi. Textil Dünyası Dergisi hem etkinliği yerinde takip etti hem de Yünsa ve Denge Kimya yöneticilerinden konuya bakışlarına dair görüş aldı.

Çalışmalarımıza Çevreyi de Dahil Edeceğiz

Yünsa Kalite Sistemleri Uzmanı Sema Kırkoyun, Yünsa olarak ‘Mükemmellikte farkındalık günü’ adlı organizasyonla, diğer firmalara örnek olacak uygulamaları anlatmaya başladıklarını ifade etti. Kırkoyun, KalDer’in bu yapıya katılması üzerine böyle bir çalışma grubu oluşturma fikri çıktığını söyledi. KalDer ile birlikte seminere katılan 6 firmanın da desteklediği bir organizasyona karar verildiğini vurgulayan Kırkoyun, şirketlerin birbirinden öğreneceği çok şey olduğunu ifade etti. Organizasyonun kasım ayında planlandığını ancak olumsuz hava şartları, şirketlerin yılsonu itibariyle yoğun olmaları gibi nedenle bu tarihe kadar ertelendiğini aktaran Kırkoyun, katılımın beklenenin üstünde gerçekleştirildiğini ifade etti. Seminerden farklı olarak çevresel anlamda da projeler geliştireceklerini ifade eden Kırkoyun; “Ağaçlandırma çalışmalarını sürdürüyoruz, firmalara altyapı oluşturması için destek vermeye devam ediyoruz” diye konuştu.

“Kararlar Profesyoneller Tarafından Alınmalı”

Organizasyona destek veren 6 firmadan birisi olan Denge Kimya adına konuşma yapan Uluslararası Satış Müdürü Refik Gülbahar, ‘mükemmellikte liderlik-liderlikte mükemmellik’ başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi.  Gülbahar,  KOBİ’lerin yeteri kadar profesyonele bırakılmadığını, hala aile şirketi gibi yönetildiğini söyledi. Şirketlerin uzun seneler boyunca faaliyetine devam etmesi için ailelerden çok profesyoneller tarafından yönetilmesi gerektiğine vurgu yapan Gülbahar; “Kazanmak için değişimin göze alması gerekiyor” dedi.

Plansız çalışmanın, iletişim problemlerinin, şirket sahibinin kararları tek başına almasının firmaya sıkıntılı süreçler yaşattığını savunan Gülbahar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Firma sahipleri kararları tek başına alarak tehlikeli sonuçlar doğmasına neden oluyor. Bu kararlar profesyoneller tarafından alınmalı gerekirse yönetim bu kişilere bırakılmalıdır. Yoksa bu sıkıntılar şirketlerin önünde bir engel olarak kalacak ve kurumsal yapıya geçilmesini engelleyecektir.”

Patronların görevinin şirketinin tasarımını düzgün yapmak olduğunu söyleyen Gülbahar; “En önemli şey tasarımdır, çünkü firma organize edilenden fazlasını yapamaz, mükemmel bir gelecek tasarlanmış adımlarla gelir” ifadesini kullandı. Denge Kimya olarak başarının sürekliliğini garanti altına almak için ‘mükemmellik modelini’ örnek aldıklarını vurgulayan Gülbahar, bu uygulamadan sonra etkili bir değişim süreci yaşadıklarını sözlerine ekledi.

‘EFQM mükemmellik modelini’ uyguladıklarını hatırlatan Gülbahar; “KalDer’in desteği ve patronumuzun özverisiyle başarılı bir dönem geçirdik” dedi. Gülbahar sözlerini şöyle bitirdi; “9 ana kriter ve 32 alt kritere göre iç denetim yaptık. Patronumuzla birlikte uzun uzun değerlendirmeler de bulunduk. En önemli kriter olarak öne çıkan liderlik hakkında tartışmalar sonucu şirketin geleceği ile ilgili uzun vadede sağlıklı karalar aldık.”

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.