Bangladeş, Türkiye İle Anlaşmak İçin Geliyor

Türkiye’nin uyguladığı ek gümrük vergisi nedeniyle ihracatta büyük kayıp yaşayan Bangladeş, serbest ticaret anlaşması imzalamak için hazırlık yapıyor.

  21 Mart 2013 02:46 Perşembe
Bangladeş, Türkiye İle Anlaşmak İçin Geliyor

Türkiye’nin tekstil ve hazırgiyim ürünlerine uygulamaya başladığı ek gümrük vergisi ve koruma tedbirleri sonrasında bu pazarda büyük bir güç kaybı yaşayan Bangladeş, Türkiye ile bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yapmak için müzakerelere hazırlanıyor. STA’nın koşullarının belirlenmesi ve imzalanması için yakında Türkiye’ye bir heyet göndereceklerini belirten ticaret bakanı yetkilileri, ziyaret için Bangladeş Vergi Komisyonu’ndan (Bangladesh Tariff Commission-BTC) bir rapor beklediğini, bu raporun Türkiye ile imzalanması öngörülen STA’yı olumlu etkileyeceği kaydedildi.

2011 Eylül ayından bu yana Türkiye Bangladeş’in de dahil olduğu az gelişmiş ülkelerden konfeksiyon ithalatına yüzde 17 oranında ek vergi uyguluyor. 2010 yılında bu vergi yüzde 0 düzeyinde idi. Türkiye’nin yeni dönemdeki uygulamalarının Bangladeş’in ihracatına olumsuz etkileri olduğu belirtiliyor. Temmuz-Eylül döneminde Türkiye’ye dönük konfeksiyon ihracatının yüzde 9.21 düşüş oranı ile 90.72 milyon Dolar’a gerilediği ifade ediliyor. Türkiye’nin yerli tekstil sektörünü koruma çerçevesinde başlattığı uygulamalar nedeniyle 2010-2011 döneminde Türkiye’ye 552 Dolarlık ihracat yapan Bangladeş’in 2011-2012 döneminde bu ihracat 355.93 milyon Dolar seviyesine geriledi. Krizin etkili olduğu 2009-2010 döneminde bu ihracat 306.27 milyon Dolar seviyesinde gerçekleşmişti.

Bangladeş’in konfeksiyon ihracatının yüzde 75’ini Türkiye’ye gerçekleştirdiği için bu pazar büyük önem taşıyor. Konfeksiyon ihracatına getirilen ek vergi ile Bangladeş’in toplam ihracatı 2010-2011 yılındaki 724 milyon Dolardan 2011-2012 yılında 552 milyon Dolar’a gerilediği vurgulanıyor.  Hatırlanacağı gibi Nisan ayında Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina Türkiye’yi ziyaret ederek, yetkililerle bu konuyu görüşmüş ve iki ülke arasında bir serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasını istemişti.

Ucuz işgücü ve hammadde nedeniyle birçok Türk yatırımcının Bangladeş’te yatırımı bulunuyor. Yoğun nüfusu ile ucuz maliyet avantajının yakalandığı ülkede, enerji kesintileri temel problemi oluşturuyor. Ülkede 100’e yakın Türk firmasının üretim yaptığı söyleniyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.