9. UTMÖK Kahramanmaraş’ta Düzenlendi

UTMÖK’un 9. edisyon durağı, tekstilin yükselen yeni merkezlerinden Kahramanmaraş oldu. İçeriği ve katılımcılarıyla oldukça başarılı olan etkinliğe, yerel yöneticilerin katılmaması ise eleştirildi.

  19 Mart 2013 19:34 Salı
9. UTMÖK Kahramanmaraş’ta Düzenlendi

9. Ulusal Tekstil Mühendisliği Öğrenci Kongresi (UTMÖK) 5-7 Mayıs tarihleri arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSU) Tekstil Topluluğu tarafından Kahramanmaraş Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. 13 üniversitenin tekstil mühendisliği bölümü tarafından her yıl farklı bir üniversitede organize edilen etkinliğin bu yıl ki edisyonuna öğrenci, akademisyen ve sanayici olmak üzere 700 kişi katıldı. Yoğun iş tempolarına rağmen sektör temsilcilerinin ilgi gösterdiği etkinliğe Kahramanmaraş valisi, vali yardımcısı ve belediye başkanı başta olmak üzere üst düzey idari ve mülki yetkililerin katılmaması ise eleştirildi. Tekstil sektörünün şehir ekonomisinde her geçen gün artan bir öneme sahip olduğunu belirten katılımcılar, yerel yetkililerin bu tür etkinliklere vereceği desteğin, yatırımcıları daha fazla cesaretlendirdiğini ve sonuçta şehre yatırım olarak geri döndüğünün altını çizdi.

3 gün süren konferans hakkında açıklamalarda bulunan KSÜ Tekstil Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Muhammet Nasuhi Kılınçkıran, Türkiye’nin iplik üretiminin yüzde 35’ini gerçekleştiren Kahramanmaraş’ta tekstil sektörünün lokomotif bir sektör olduğunu söyledi. Kılınçkıran sözlerini şöyle sürdürdü; 9. Ulusal Tekstil Mühendisliği Öğrenci Kongresi’nin Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilmesi şehrin, üniversitenin ve tekstil sektörünün tanıtılmasına önemli katkı sağladı. Tekstil Mühendisliği öğrencilerinin ufkunu açmak, vizyonunu geliştirmek, sektöre adaptasyonunu ve Tekstil Mühendisliği eğitimine katkıda bulunmalarını sağlamak, proje üretme ve bunları hayata geçirme amacı güden kongrede, Türkiye’nin ve özellikle bölgenin lokomotif sektörü olan tekstilin dünü, bugünü ve geleceği uzmanlar tarafından bölgesel ve ulusal anlamda değerlendirildi, sektörde duayen olmuş isimlerin Tekstil Mühendisliği öğrencileri ile buluşması ve tecrübelerini ve bilgi birikimlerini aktarmaları sağlandı. Kongrenin bir diğer önemli özelliği ise 13 üniversitede bulunan Tekstil Mühendisliği Bölümü öğrencilerini bir araya getirerek, kendi sorunlarını tartışma, çözüm önerileri üretme ve bu önerilerin hayata geçirilmesi için uygun platformu oluşturmuş olmasıdır”

Öğrenciler KİPAŞ’ı Gezdi

Kongre boyunca düzenlenen panellerle sektörel bilgi aktarımının gerçekleştirildiğini vurgulayan Kılınçkıran, ilk defa bu edisyonda bir tekstil işletmesinin ziyaret edildiğini açıkladı. Kılınçkıran; “Katılımcıların işletme görgülerini arttırmak amacıyla dünyanın sayılı iplik işletmelerinden Kipaş İplik İşletmeleri’ne teknik gezi düzenledik” dedi. Kılınçkıran, kongreye maddi ve manevi destek veren tüm kurum ve kuruluşlar ile kişilere teşekkür ettiğini belirtti.

Kahramanmaraş 10 Yılda 4 Kat Büyüdü

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük ise yaptığı konuşmada Kahramanmaraş’ın tekstil sektöründe dünya pazarında söz sahibi bir aktör olarak yükseleceğini söyledi. Kahramanmaraş’ın yatırımlarla son 10 yılda 4 kat büyüdüğünün altını çizen Karaküçük, şehrin Türkiye’nin en büyük 10 üretim merkezi arasına girdiğini ifade etti. Karaküçük; “Kahramanmaraş’ta 2005’ten sonra 6,3 milyar lira teşvikli yatırıma imza atıldı. 370 yatırım projesi kapsamında 2,2 milyar Dolar yatırım hayata geçti, 1.6 milyar Dolarlık bölüm ise devam ediyor. Kente yapılan yatırımlar içerisinde tekstil sektörünün payı en yüksek bölümü oluşturuyor” dedi.

Şehirdeki 500 sanayi tesisinin yarısının tekstil sektöründe yer aldığını açıklayan Karaküçük sözlerini şöyle sürdürdü; “400 bin ton ile Türkiye ipliğinin yüzde 35'i şehrimiz tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca kumaş üretiminin yüzde 15'ini tek başına şehrimiz gerçekleştiriyor. Üretim kapasitesi ile Kahramanmaraş global pazarda avantajlı konuma ulaşıyor. Orta ve uzun vadede devlet desteklerinin de etkisiyle burada daha büyük bir kapasitenin oluşması ve bundan sonra daha da önemlisi yüksek katma değere sahip tekstil ürünlerinin üretiminin artması için ciddi bir potansiyele sahibiz.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.