Rieter’in, 2013 Beklentileri Artış Yönünde

Türkiye’deki satışlarını yüksek oranlara çıkarmayı başaran Rieter, küresel alanda yüzde 12’lik satış kaybı yaşadı. 2012 yılının ilk yarısının aksine, ikinci altı ayda yüzde 8 oranında yaşanan artış trendi ise, 2013 yılına dair beklentileri artırdı.

  22 Mart 2013 20:22 Cuma
Rieter’in, 2013 Beklentileri Artış Yönünde

İplik teknolojilerinin lider markası Rieter yetkilileri, 2012 finansal yılında yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi. Firma yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda, 2012 yılının daha çok koruma önlemlerinin alındığı bir yıl olduğu belirtildi. Küresel piyasa şartlarının maliyet, stok ve satış anlamında ciddi sıkıntılar yarattığı ifade edilirken, beklenen seviyede bir düşüş olduğunun altı çizildi. 2012 yılındaki toplam sipariş miktarına bakıldığında bir önceki yıla göre yüzde 12 oranında gerileme göze çarparken, 839,7 Milyon İsviçre Frangı sipariş alındığı ifade ediliyor. Sipariş alımında 2012’nin ilk yarısında yaşanan gerilemenin yanında, ikinci yarıda artan satışların ise, 2013 yılına dair olumlu düşüncelerin oluşmasına neden olduğu belirtiliyor. Küresel ekonomik krizin yarattığı etkilerden dolayı talebin azaldığının altını çizen firma yetkilileri, büyük pazarlardan gelen siparişlerin de geçen yıllara göre düşük seviyelerde kaldığını hatırlattı. Firmanın gelişimi adına önemli gelişmelerin yaşandığına da vurgu yapan yöneticiler, bölgesel farklılıklar yaşanmasına rağmen hem iplik piyasasının belli bir seviyeye ulaştığını hem de dünyanın bazı bölgelerinden ilk kez sipariş alma başarısını gösterdiklerini söyledi.

Satış rakamlarına bakıldığında ise, 2011 yılına göre yüzde 16’lık bir gerileme ile 888,5 Milyon olduğu ifade ediliyor. Firmanın Premium Tekstil Bileşenlerinde, Spun iplik sistemlerine göre hem satış hem de sipariş anlamında daha fazla düşüş yaşadığı açıklandı. Alınan siparişler açısından kesikli lif iplik sistemleri yüzde 10 oranında düşerken, Premium tekstil bileşenlerinde bu oran yüzde 21 oldu. Satışlar bazında da aynı durum meydana gelirken, bu alanda kesikli lif iplik sistemleri yüzde 16, Premium tekstil bileşenleri de yüzde 19 oranında geriledi.

2012 Yılının İkinci Yarısı, 2013 Yılı İçin Umut Verdi

Çin ve Hindistan pazarında yaşanan belirsizlik bütün firmalarda etkilediği gibi, Rieter’in de satışlarının gerilemesinde pay sahibi oldu. En önemli pazarlarından olan Uzak Asya’da sıkıntılar yaşayan Rieter, Türkiye satışlarını ise artırmayı başardı. Hindistan pazarında yılın ilk yarısındaki hammadde fiyat artışı, firmaların yatırımlarını engelledi. 2012 yılının ikinci yarısında Hint pazarında önemli bir canlanma olduğunun altını çizen yetkililer ise, özellikle ülkenin kuzey bölgesinde yaşanan artış trendinin 2013 yılında da sürmesini bekliyor. Rieter’in diğer önemli pazarı olan Çin’de de benzer sorunlar, üreticileri yatırım konusunda kısıtladı. Özellikle iplik fabrikaları hükümetin aldığı hammadde fiyatı kararlarından dolayı, sıkıntı yaşadı. Genel anlamda bakıldığında ise Rieter satışları küresel alanda olduğu gibi Çin’de de 2012’nin ikinci yarısında artış yönlü seyir izledi. Bununla birlikte yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Rieter’in Asya’daki genişleme stratejisine uygun olarak hareket ettiği açıklandı. Genel olarak tüm firmaların Asya bölgesinde ciddi sıkıntılar çektiği kaydedilirken, Rieter’in pazar pozisyonun güçlendirdiği ifade edildi. Düşük enerji tüketimi, yüksek otomasyon derecesi, yüksek üretkenlik ve kaliteli makine bileşenleri sunan firma, özellikle ana pazarları olan Çin ve Hindistan’da taleplerini artırıyor.

Siparişler 839,7 Milyon Frank Olarak Gerçekleşti


2012 yılında Rieter Group yüzde 12’lik bir düşüşe denk gelen 839,7 milyon İsviçre Frangı sipariş aldı. İptal edilen toplam 60 milyon Frangı da içeren bu düşüşe rağmen firma, 2012 yılının ikinci yarısında, ilk altı aya göre yüzde 8 oranında artış göstererek, 435,6 milyon Frank oldu. Bu pozitif trendde etkili olan konuların başında ise Hindistan pazarındaki canlanma Türkiye, Güney Doğu Asya ülkeleri gibi bölgelerin yanında Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinin taleplerindeki artışın geldiği belirtildi. Bunun dışında Rieter konu ile ilgili ayrıntılı basın açıklamasını yıllık mali tablolar ve özel bir rapor ile mart ayının ortasında duyuracağını açıkladı. Firmanın yıllık genel kurul toplantısı ise 18 Nisan’da Winterthur’da yapılacak.

Yeni Hammadde Uygulamaları İçin J 20 Hava Jetli İplik Makinası

Rieter geliştirdiği yeni teknolojiler ile makinalarını revize etmeye devam ediyor. J 20 hava jetli eğirme teknolojisi yeni hammadde tiplerine ve iplik numara aralığına göre yeniden dizayn edildi. Birçok denemeden sonra başarılı sonuç alınmasıyla piyasaya sunulan teknolojinin, üreticiler tarafından da ilgiyle karşılanması bekleniyor. Makineye yeni eklenen kullanım tipleri ise; Ne 30-50 penye pamuklar (>1 1/8), Ne 24-40  MMF selilozik (Viskoz, Modal, ProModal, Tencel) elyaflar, Ne 40-70  MMF selilozik mikro lifler, Ne 24-40 < 50 % PES ile vizkoz karışımları, penye pamuk ile < 50 % PES ve penye pamuk ile selilozik elyaf karışımları olarak sıralanıyor.

AR-GE Çalışmalarına Ayrılan Pay Arttı

2011 yılının ilk yarısında 840 milyon Frank civarında gerçekleşen satışlardan sonra, kayıp yaşayan firmanın bu yılın ilk yarısında yakaladığı en önemli başarılarından birisi ise, coğrafi açıdan farklı alanlara yayılması olarak açıklandı. En çok sipariş alınan ülkelerin başında ise Çin, Türkiye, Endonezya ve Pakistan ve diğer Asya ülkeleri geldi. Buna karşılık Hint pazarında sipariş alımının oldukça düşük olduğu belirtildi. Satış rezervasyonlarına bakıldığında ilk sırayı Türkiye alırken, Çin ve diğer Asya ülkeleri de taleplerini bildirdi.

Araştırma geliştirme çalışmalarına da önem veren Rieter, ilk altı ayda 20.9 Milyon Frank harcayarak bu alanda da gelişimini sürdürdü. Geçen yılın aynı döneminde 19 Milyon CHF civarında bir harcama yapan firma bu sene araştırma geliştirme alanına ayırdığı payı da arttırdı.

Yatırım Programı Şekilleniyor

Kısa elyaf iplik makinesine yönelik taleplerin 2030 yılına kadar yüzde 2.3 civarında artacağını açıklayan yetkililer bu anlamda bilinçli yatırımlar yapılması gerektiğini vurguladı. Çin ve Hindistan’dan gelen taleplerin her dönem artan yapıda olacağını açıklayan yöneticiler, Rieter’in de yıllık ortalama yüzde 5 civarında büyüme rakamı yakalayacağını vurguladı. Firmanın özellikle Premium segmentinde önümüzdeki yıllarda Asya’da yerel pazarlara yönelik çalışmalar yapacağı bilgisi de verildi. Özellikle Çin ve Hindistan’da kapasite artırımına gitme düşüncesi olan firma, hava jet eğirme sistemleri üzerine artan talebi değerlendirecek. 2012 yılının sonu ve özellikle 2013 yılının başında yaklaşık 90 Milyon CHF tutarında yatırım planlanıyor. Yatırımlarını hızlandırmak adına faaliyet kar marjında bir puanlık azalmaya gidecek olan Rieter talep döngüsü içerisinde en az yüzde 9, başarılı geçen yıllarda ise en az yüzde 12 oranında faaliyet kar marjı elde etmeyi hedefliyor.

Rieter İsviçre Enerji Ödülünü Kazandı

 

Rieter, İsviçre Federal Enerji Ofisi’nin 7. kez dağıttığı İsviçre Enerji Ödülü “Watt d’or”u almaya hak kazandı. Rieter Machine Works tarafından geliştirilen ring iplik makinasının yeni emiş borusuyla enerji tasarrufu sağlayan firma, enerji uzmanları arasında büyük ilgi uyandırdı. Tasarruf sağlayan enerji projeleri, enerji alanında yapılan yeniliklere verilen bu ödül, birçok projenin arasından seçiliyor. Bu yıl 74 girişimcinin başvurduğu bu yarışmada Rieter, yeni oluşturulan “Enerji teknolojileri - Özel ihracat ödülü” ne layık görüldü. Yıllardır enerji tasarrufu konusunda yeni gelişmelerin odağında yer alan Rieter, çok önemli çevre faktörlerinin yanında iplik üretiminde sürdürülebilir maliyet azaltılması ile ilgili önemli komponenetlerden de birisi oldu.

 

Ödülü Getiren Parçanın, Tasarruf Etkisi Büyük


“Suction tube ECOrized” olarak isimlendirilen, Ring iplik makinasının yeni emiş borusu, etkisi çok büyük olan küçük bir parça olarak tanımlanıyor. Bu ürün aynı zamanda 1 600 iğ’den daha uzun ring iplik makinalarında yüzde10’a varan enerji tasarrufu sağlıyor. Tüm iplik tesisinin enerji tüketiminin yüzde 60’ının ring iplik makinası tarafından kullanıldığı dikkate alındığında, sağlanacak olan yüzde 10’luk enerji tasarrufunun işletmeler için büyük önem taşıdığı ifade ediliyor.

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.