Rieter Rotor İplikçiliği ve R60’ı Anlattı

Kısa elyaf iplikçiliğinde kullanılan makinalar ve makine parçaları konusunda küresel pazarda güçlü bir konumda bulunan Rieter,

  21 Mart 2013 02:26 Perşembe
Rieter Rotor İplikçiliği ve R60’ı Anlattı

Tek bir kaynaktan 4 eğirme teknolojisine sahip tek marka olan Rieter, iplik teknolojisindeki yeniliklerini VDMA’nın İstanbul ve Gaziantep’te organize ettiği konferanslarda anlattı. Rieter Rotor İplikçiliği- Rieter’in 4 eğirme sisteminden biri olan rotor iplikçiliğinin avantajları” başlıklı sunumu, Rieter Grup içinde yer alan cer ve open eden makinaları üreten Rieter Ingolstadt’ın Open end İplikçilik Üretim Yönetim Müdürü Dr. Stephan Weidner-Bohnenberger gerçekleştirdi. Bohnenberger, sunumunda Rieter’in 4 eğirme sisteminden birisi olan rotor iplikçiliğindeki avantajları ön plana çıkardı.

Rieter’in tam otomatik open end makinası R 60, yeni iplik eğirme kutusu ve düşük enerji tüketimi ile yeni standartlar yaratma iddiası taşıyor. Yeni iplik teknolojisinin verimlilikte yüzde 5 artış sağladığı belirtiliyor. 540 eğirme pozisyonlu yeni makine konsepti ve makinanın iki tarafıyla bağımsız çalışma imkanı (opsiyonel) ise bu teknolojinin esnek yönünü vurguluyor.

Teknolojik İlerleme; R60

Rieterin yeni open end iplik makinası R60’ın teknolojik açıdan bir ilerleme anlamına geldiğini belirten Bohnenberger; “Bu yenilikçi eğirme teknolojisi daha yumuşak, uniform ve daha iyi iplikler üretiyor. R60, hız, düşük enerji tüketimi ve yüksek verimlilik açısından yeni standartlar belirlemektedir. ITMA 2011 Barselona’da müşterilerimzi bu open end iplik makinasının diğerlerine kıyasla daha kullanımı kolay, operasyonel olarak daha güvenilir ve daha iyi bir tasarıma sahip olduğunu gördüler” dedi.

Yüksek iplik kalitesinin iplik işletmesinde başarının en temel unsuru olduğunu söyleyen Bohnenberger, yeni S60 eğirme kutusunun, kendinden önceki SC-R versiyonunun ispatlamış olduğu tüm avantajlara sahip olduğunu ve bunlara ilaveten yeni geliştirilmiş özellikleri barındırdığını dile getirdi. Bohnenberger sözlerini şöyle sürdürdü; “R60’da bir çıkış borusu bulunmuyor, bunun yerine TWISTTirit birimi; çıkış düzesini, TWISTstop birimini ve rotor kapağını tek bir yapıda bir birleştiriyor. Bu birim ve bileşenleri araç-gereç kullanmadan bile kolay ve hızlı bir şekilde değiştirilebiliyor.”

Bu yeni yapının lif kümelenmelerini ve eğirme vakumunun eğirme koşullarını değiştirmesini engellediğine dikkati çeken Bohnenberger, kutuda hartık liflerin birikebileceği herhangi bir kapağın bulunmadığını hatırlattı. Bohnenberger; “Daha serin yüzeyler sağlayan ‘serin düze teknolojisi’ sayesinde düzeye ısı iletimi gayet iyi seviyelerdedir. Bu da sentetik lifler ve karışımları için daha yüksek verimlilik anlamına gelmektedir” diye konuştu.  Bohnenberger sözlerini şöyle sürdürdü; “Burada daha iyi iplikler ve düşük enerji tüketimi için yeni eğirme teknolojisi sunuyoruz.  Pek çok müşterimiz yeni eğirme kutusunun sağladığı teknolojik faydaları daha yüksek iplik mukavemeti ve daha iyi düzgünsüzlük değerleri olarak tecrübe edebilmektedir. Rakip firmaların en son modelleriyle yapılan doğrudan bir karşılaştırmada, R 60 in yenilikçi eğirme teknolojisi 0,75 cN/tex lik artış ve %20 daha yüksek “IPI” değerleri şeklinde öne geçmektedir. İstenen iplik mukavemeti sabit bir rotor hızında daha düşük büküm değerleriyle elde edilebilmektedir. Buna ek olarak Bir kilogram iplik için %9 daha düşük enerji tüketimi sağlanmaktadır. ”

Enerji Dostu ve Esnek Bir Tasarım

R60 ile eğirme gerilimi düşürüldüğü için eğirme işleminde iplik kopuş oranlarının azaltıldığını ifade eden Stephan Weidner-Bohnenberger; “%25 daha hızlı robot, R 40 a kıyasla, daha fazla sayıda kopuşa müdahale edebilmektedir ve makinanın verimliliğini yüksek tutmaktadır. Robotların rotor temizleme ve sıyırma işleminin tamamı için sadece 20 saniyeye ihtiyacı vardır. Eşsiz AEROpiercing ekleme teknolojisiyle mukavemet ve kütle değerleri açısından neredeyse ipliğe eş seviyede eklemeler yapılabilmektedir” dedi.

Open end iplik makinalarında en fazla enerji tüketiminin rotor, emiş ve açma silindirlerinin tahrikinde gerçekleştiğini hatırlatan Bohnenberger, R60’ın modern yapısı ile enerji tüketimini optimize ettiğini vurguladı. Rakip markalara göre yüzde 10 daha düşük enerji tüketiminin yakalandığını belirten Bohnenberger, makinanın her iki tarafının birbirinden bağımsız çalışmasının büyük bir esneklik getirdiğini kaydetti. Bohnenberger; “540 rotora kadar çıkabilen R 60 pazardaki en uzun open end iplik iplik makinasıdır. Makinanın iki tarafının birbirinden bağımsız çalışabilmesiyle kısa makinalar kadar esnek çalıştırılabilir. Aynı makinada iki farklı iplik kalitesinin üretilmesi kalitelerin birbirine karıştırılması riskini doğurur. R 60 da bu durum çift masura yükleyicisi, iki bobin transfer kayışı ve kontrol panelinde makina taraflarının net bir şekilde tanımlanmasıyla sorunsuz gerçekleştirilebilmektedir” diye konuştu.

 

 

 

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.