Pamuktaki Tehlike

Tüm dünyada kullanılan böcek öldürücü kimyasalların yüzde 24'ü pamuk yetiştirilirken kullanıldığının belirtildiği EPA raporuna göre pamukta kanserojen maddeler var

  08 Mayıs 2015 09:26 Cuma
Pamuktaki Tehlike

Amerika Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA), pamuk ekim alanlarında kullanılan kimyasalların çevreye verdiği zararlar hakkında yayınladığı rapora göre, dünyadaki tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 2.4 'ü pamuk yetiştirmek için kullanılırken, tüm dünyada kullanılan böcek öldürücü kimyasalların yüzde 24'ü sadece konvansiyonel pamuk için tüketiliyor. Bu açıdan pamuğun, birim alan başına diğer bütün ekinlere kıyasla üretiminde en fazla kimyasal ilaç kullanıldığını belirtilen EPA raporunda,  pamuk üretiminde kullanılan kimyasalların çoğu sinir sistemimize zarar veren kanserojen maddeler olduğu belirtiliyor.

Pamuk dikim alanlarında sıklıkla kullanılan zararlı organizmaları engellemek ve kontrol altına almak için kullanılan pestisidlerin, pamuğun liflerine yerleşir, yıkama ile kaybolmaz ve cildimiz tarafından kolayca emilime uğradığının belirtildiği raporda, buna rağmen pamuk kumaş üretiminde en çok tercih edilen hammadde olduğu belirtiliyor. Amerikan Tarım Bakanlığı’nın (USDA)’nın verilerine göre 2014’te yetiştirilen pamukların üzerine 38.000 ton böcek ilacı püskürtüldüğünün belirtildiği raporda, Söz konusu böcek ilaçlarının içinde DDT'den bile 60 kat daha zehirli olan maddeler bulunduğunu ve kullanılan 15 tip pestisidin 7'sinin kanserojen olduğunu ifade ediliyor.

Ekolojik Felaketler Kapımızda

EPA’ya göre, pamuk üzerine püskürtülen kimyasalların yüzde 10'undan bile daha azı pamukları böceklerden korumak için işe yararken, geri kalan kimyasallar ise bitki, hava, toprak ve en sonunda da vücudumuz tarafından emiliyor. Havadan püskürtülen bu son derece zehirli kimyasallar çevre arazilere de yayılıp, tarım işçilerini zehirliyor ve havayı, yüzey ve yeraltı sularını kirleterek, ekosistem dengesizliklerine neden oluyor. Söz konusu ilaçlara karşı böcekler de zaman içerisinde direnç geliştirdikleri için, her geçen yıl artan miktarlarda böcek ilacı kullanıldığının belirtildiği raporda, bunun sonucunda da ekolojik felaketler ve mahsul kayıpları meydana geldiği ifade ediliyor.

Bunun dışında konvansiyonel tekstil ürünlerinde boyama ve baskı gibi üretim süreçlerinde kullanılan insan sağlığına zararlı maddelerinde belirtildiği rapor ile ilgili olarak EPA Kimyasal Güvenlik ve Kirlilik Koruma Bölümü Müdürü Jonathan Dyers, EPA olarak, halkı bilinçlendirmek ve onların sağlığını korumak için çalıştıklarını belirterek, “Tüm dünyada hızla artan pamuk ihtiyacı ve daralan pamuk ekim alanları üreticileri daha çok kimyasal kullanmaya itiyor. Bunun önüne geçebilmek için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Zararlı kimyasallardan korunma konusunda halkı bilgilendirmek ve günlük hayatta kullanılan malzemelerde sağlıklı seçim yapabilmelerini sağlamak amacı ile EPA’nın veri tabanını herkese açtıklarını belirten Dyers, “Güncellenmiş veritabanı 244 ortak önerge, halen var olan ve yeni 1205 kimyasal için “Önemli Yeni Kullanım Kuralı” (SNURs), test dataları ile birlikte 16 yeni kimyasal ve Güvenli Kimyasallar İçeriğine yapılan eklemeleri kapsıyor. EPA ilk defa ortak önerge ve SNURl arı ChemView’da yayımlıyor. Bu eklemelerle birlikte ChemView 10,000 den fazla kimyasal hakkında bilgi sağlıyor” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.