Oerlikon, 2011 Yılını Karlı Kapattı

Oerlikon Group, 2011 yılında da kar oranını arttırmayı sürdürdü. Grup bir önceki yıla göre yüzde 10 gibi önemli bir karlılık oranı yakaladı.

  19 Mart 2013 01:09 Salı
Oerlikon, 2011 Yılını Karlı Kapattı

Global yapısıyla öne çıkan tekstil makinaları üreticisi Oerlikon Grup, 2011 yılı faaliyet raporunu ve 2012 planlarını açıkladı. Makina anlamında her dönem son teknolojileri sunan Grup, 2012 yılında hem operasyonel yapısı değiştirecek hem de karlılık oranını arttırmak için yeni atılımlar yapacak.

Tekstil pazarının her alanında yenilikler sunan Oerlikon Textile, yüzde 9 marjla,183 milyon Frank faiz ve vergi öncesi kar (EBIT) elde etti. 2010 yılında sipariş alımında rekor kıran firma, ekstra sonuçlar veren 2010 yılının ardından, 2011 yılını zarar ederek değil, ancak satışlarında gerileyerek kapattı. 2010 yılında 2.509 Milyar Frank olan sipariş alımları, 2011 yılında 1.977 Milyar Frank olarak gerçekleşti. Yaşanan bu gerilemenin nedeninin, yılın ikinci yarısında doğal lifler için azalan talepler ve yüksek pamuk fiyatlarının olduğu belirtiliyor.

Bu gerilemenin etkilerini silmek için radikal kararlar alan firma, Oerlikon Barmag ve Neugma’yı yapay elyafların üretimi için birleştirdi. Bunun dışında Schlafhorst ve Sauer’i doğal liflerin üretimi için bir araya getiren grup, tekstil bileşenlerinin yapısını korudu.  Ring iplik eğirme, açık en iplik, büküm ve nakış, nonwoven elyaflara kadar tekstil zincirinin her segmentinde ürün veren firmanın büyüme alanları arasında Çin ve Hindistan en başta yer alıyor. 2011 yılında Orta Doğu’da büyüme anlamında gelişme gösteremeyen firma, Avrupa, Türkiye, Güney Amerika ve ABD’de istenen seviyelerde olmasa da büyümeye devam etti.

Oerlikon Group Genel Satışlarında Başarıyı Yakaladı

Şirket 2011 yılını genel anlamda yüzde 16 satış artışı ile kapattı. Karlılık oranını yüzde 10 arttıran firma, 4.2 milyar Frank satış gerçekleştirdi. Bu durumun oluşmasında en önemli etken ise, tekstilde yaşanan kapsamlı değişim süreci, kaplama ve vakum bölümlerinde yaşanan gelişmeler oldu. Kur etkileri çıkarıldığında firmanın satışlarında yüzde 30 artış görülürken, özellikle tekstil sektöründeki yüzde 23 artış itici güç oldu.

Sipariş alımına bakıldığında ise 2010 yılına göre bir düşüş yaşayan Oerlikon, 2011 yılında 4 Milyar civarında sipariş alımı gerçekleştirdi. 2010 yılında kriz ertesi dönemde her alanda olduğu gibi siparişte de rekorlar kıran grup, 2011 yılına bu rekorlardan uzak veda etti. Sipariş birikimi açısından da yüzde 13 düşüş yaşadı.

Faaliyet raporunda göze çarpan diğer bir konu ise; Oerlikon’un faaliyet gösterdiği bölgelerdeki politikası oldu. Gelişmekte olan ülkelere yatırımlarını arttıran grubun, gelişmiş ülkelerdeki yatırımların da ise değişiklik görülmüyor. Dünya genelinde tekstil makinaları satışları yapan olan Oerlikon’un en büyük pazarı Çin olarak öne çıkıyor. Grubun tekstil segmenti satışlarının yüzde 40’ı Çin’e yapılırken, bu ülke sayesinde Asya geneline yapılan satışlarda yüzde 49 artmış görünüyor.  Şirketin satışlarında Kuzey Amerika ve Avrupa bölgesinde küçük değişimler yaşanırken, ABD’de 15, Avrupa’da yüzde 28, diğer bölgelerde ise yüzde 8 olarak gerçekleşti.

Çin’deki Üretim ve Servis Merkezi 9’a Çıktı

2011 yılı boyunca yeni üretim ve servis merkezleri açmaya devam eden Oerlikon, ilk olarak Hindistan’da, daha sonra Çin’de 2 tane yeni kaplama merkezi açtı. Çin’deki işletme sayısını 9’a çıkaran firma bu bölgedeki işletmelerini genişletmeyi düşünüyor. Şanghay bölgesine yatırımlarına devam edeceğini duyuran şirket yöneticileri, Tianjan bölgesinde de yüzde 30 kapasite artışı sağlamak istediğini belirtti. Ayrıca Oerlikon, sürücü sistemleri tesisinin Suzhou'da faaliyetlerine başlayacağı da duyuruldu. 2012 yılına dair yapılacak çalışmaların yer aldığı raporda, 2011 yılında AR-GE çalışmalarına harcanan 213 Milyon Frank’ında geçileceği açıklandı.

Konu ile açıklamalarda bulunan Grubun CEO’su (Chief Executive Officer-En Üst Düzey Genel Yönetici) Michael Buscher; “Sonuçlar bizim operasyonel ve stratejik dönüşümle kazandığımız başarıları göstermektedir” dedi. Performansı arttırmak için kilit pazarların geliştirilmesine önem verdiklerini söyleyen Buscher, 2012 yılında da karlılık oranlarını arttıracaklarını ifade etti.

Grubun CFO’su (Chief Financial Officer-En Üst Düzey Mali İşler Yöneticisi) Jürg Fedier’de 2011 yılında ki gelişmeler hakkında görüşlerini açıkladı. Ekonomik belirsizliklerle geçen bir yılın ardından şirketin önemli bir noktada olduğunu anlatan Fedier, 2012 yılında da şirketin piyasadaki yerini güçlendireceğini söyledi. Güçlü bir nakit akışı sağlamayı hedeflediklerini belirten Fedier, Nisan ayında yapılacak hissedarlar toplantısında sermaye katkı rezervlerinden, hisse başına 0.20 İsviçre kron tutarında olmasını önereceklerini ifade etti.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.