Lenzing’in Satışları 2 Milyar Euro’yu Aştı

2011 yılında başarılı büyüme sürecini devam ettiren Lenzing Group, tarihinde ilk defa konsilide satış rakamında 2 milyar Euro barajını aştı

  19 Mart 2013 02:25 Salı
Lenzing’in Satışları 2 Milyar Euro’yu Aştı

Selüloz elyaf üretiminin dünyaca bilinen üretici markası Avusturyalı Lenzing A.G hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Tarihinde ilk defa 2 milyar Euro sınırını geçen şirket, 2012 yılında da yüzde 25 artış bekliyor. Lenzing Şirketler Grubu tarafından yapılan açıklamaya göre, firmanın satışlarda rekor kırarak 2011’i kapattığı duyuruldu. 2011 yılının ikinci yarısında küresel elyaf pazarında önemli bir zayıflama olmasına rağmen, Lenzing satış ve karlılık açısından çift haneli rakamlara çıkmayı başardı. Firmanın satış marjları da 2010 yılına göre ciddi anlamda yükselmiş oldu.

Lenzing’in 2011 yılı konsilide satışı yüzde 21.2 artışla, 1.77 Milyar Euro'dan, 2.14 Milyar Euro’ya çıktı. Firmanın Çek Cumhuriyeti’nde 2010 yılında faaliyete geçirdiği Biocel Paskov kağıt hamuru tesisindeki gelişmeler, yüksek lif sevkiyat hacimleri ve tüm iş alanlarındaki gelişmeler, yüksek satış ortalamasının yakalamasına neden oldu. Faiz, vergi ve amortisman öncesi kar  (EBITDA) geçen yıla göre yüzde 45.3 artışla,330.6 milyon Euro’dan 480 Milyon Euro’ya çıktı. Esas faaliyet karı (EBIT) ise geçen yıl 231.9 Milyon Euro olarak gerçekleşirken bu sene 56.9 artışla 364 milyon Euro olarak gerçekleşti.  Firma, EBIDTA ve EBIT rakamları ile rekor kırmış oldu.

‘Dinamik Büyüme Politikası Uyguladık’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Lenzing İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Peter Unterserger; “2011 yılında bir kez daha Lenzing Modal ve Tencel tarafından dinamik büyüme politikası ve özel bir strateji ile uyguladık.  Standart viskon lifleri satışlarında yıllık yüzde 20'lik artış yakaladık.  Önceki yıllara oranla yüzde 30 daha fazla Tencel lifi satarken, yüzde 40 daha fazla Lenzing Modal lifleri sattık” dedi. Untersperger, Lenzing Modal ve Tencel adıyla geliştirilen liflerin geniş Pazar alanlarına satıldığını, bu iki özel lifin tüm piyasa şartların rağmen kendini korumayı başardığını söyledi.

Firmanın Finans Direktörü Thomas G. Winkler ise, Lenzing olarak 2011 yılında kapasite arttırım modeli ile önemli bir adım attıklarını ifade etti. Lenzing Grup’un yıllık selüloz elyaf üretim kapasitesini yüzde 8 arttırdığını belirten Winkler şöyle konuştu; “2011 yılı başında 710.000 ton olan selüloz elyaf üretme kapasitemiz yıl sonunda 770.000 ton olarak gerçekleşti. Başarılı politikalar ile kapasitemizi sürekli arttırıyoruz. Ancak 2011 mali yılında 196.3 milyon Euro olarak gerçekleşen sermaye harcamaları, bir önceki yılda 230 milyon Euro olan harcamaların altında kaldı. 2010 yılında gerçekleşen bu artışın sebebi ise Çek Cumhuriyeti’ndeki kurduğumuz Biocel Paskov selüloz hamuru üretim tesisidir.”

Borçlar Yarı Yarıya Azaldı

Başarılı bir yılı ardında bırakan Lenzing’in net finansal borçlarında da yarı yarıya bir azalma göze çarptı. 2010 yılında 307.2 milyon Euro olan bu rakam, 2011 yılında 159.1 milyon Euro’ya geriledi. Lenzing, yüzde 45 düzeyine yakın bir öz sermaye ve yıllık EBITDA'nın üçte birini kapsayan net finansal gider ile mali planlarını sistemli yapmış bir şirket olarak öne çıkıyor. Lenzing Grup önümüzdeki yıllarda da büyüme çalışmalarını hızlandırma yönünde politikalara devam ediyor.

Küresel Elyaf Üretimi de Arttı

Rakamlar kesinleşmemekle birlikte, 2011 yılı için yapılan tahminlere göre, küresel elyaf üretimi yüzde 4.1 oranında artış ile yeni bir rekor kırdı. 79.1 milyon tona ulaşan elyaf üretimi son yılların en yüksek üretimi olarak şekillendi. Yapay elyaf üretimine bakıldığında ise yüzde 4.2 artış yakalandı ve 4.6 milyon ton seviyesine ulaşıldı. Lenzing’in bu artıştan fazlasıyla payını aldığı belirtiliyor. Lenzing İş Geliştirme’nin lif segmentleri 2011 yılında ciddi talep artışı sağladı. Yılın başlarında pamukta oluşan rekor fiyat seviyeleri bu artışı körükledi. Ancak 2011 yılının ikinci yarısında standart tekstil viskon elyafı için pazarda bazı sıkıntılar yaşandı. Yaşanan bu olumsuzluklarda lif sevkiyat hacimlerinin etkisi olmazken, satış fiyatları da buna göre şekillendi. Nonwoven sektörünün yanı sıra Lenzing Modal ve  Tencel segmentleri de bu süreçten etkilendi. Lenzing bir önceki yıla göre kilogram başına satış fiyatı yüzde 17 arttırarak, 2.2 Euro sevilerinde gerçekleştirdi.

Lenzing Grup’un yılsonu rakamlarını açıkladığı toplantıda konuşan yönetim kurulu üyesi ve COO'su Friedrich Weninger üretim tesislerinin yıl boyunca tam kapasite çalışmaya devam ettiğini belirtti. Weninger, Çin ve Burgerland’daki lif tesislerinin yıl boyunca başarılı bir şekilde pazara hitap ettiklerini ifade etti. Weninger sözlerine şöyle devam etti; “ Lenzing geriye dönük entegrasyon adına Çek Cumhuriyeti’nde yer alan Biocel Paskov kağıt hamuru tesisi, hızlı hamur üretimi ve sıkıntıların çözümlenmesi konusunda tüm hızıyla çalışıyor. Bu tesis firmanın da geleceği açısından başarılı bir şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Tesis, lif üretiminde kullanılan hamurun çözümlenmesi konusunda 2011 yılı boyunca 60.000 ton civarında üretim yaptı.”

Hedef 2012’de Satışları ve Yatırımı Arttırmak

Lenzing Grubu tarafından yapılan açıklamada 2012 yılında da hedeflerin yüksek tutulduğu ve başarılı bir yıl geçirileceği aktarıldı. Ancak, satış ve kar marjlarında ekstra sonuçlar veren ve 2 milyar Euro sınırının aşıldığı 2011 yılında ki gibi gelişmelere sahne olmayacağı ifade edildi.

2012 yılının ilk çeyreğinde Lenzing, tekstil ve nonwoven uygulamaları için talebin artacağı öngörülürken, viskon elyafı için fiyatların daha düşük bir seviyede dengelenmesi gerektiği vurgulandı. Viskon elyaf ve pamuk karışımından oluşturulan liflerde iyi bir talep ve yüksek fiyat beklentisi içerisine giren firma, 2012 yılında da satışlarını arttırmayı hedefliyor.

Lenzing 2012 yılı beklentilerini de yüksek tutuyor. Firma, yükselen lif sevkiyat hacimlerini göz önünde bulundurarak 2012 yılında 2.2 milyar Euro ile 2.3 Milyar Euro arasında satış yapmayı hedefliyor. 2012 yılında EBITD’nın 400 milyon ile 480 Milyon Euro arasında olması beklenirken, EBIT’in 285 ile 365 Milyon Euro civarında olacağı tahmin ediliyor.

Lenzing 2012 yılında yaklaşık 350 milyon Euro tutarındaki yatırımları içeren, dinamik genişleme programı ile ileriye dönük yatırımlarına devam edecek. Kazanç durumunun artması ve yüksek likidite akışı devam eden şirketin 2011 mali yıl için konsolide net gelirinin yaklaşık yüzde 25 artışla gerçekleşmesi bekleniyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.