Küresel İplik ve Kumaş Pazarında Olumlu Beklentiler Arttı

ITMF yayımladığı çeyrek dönem ticari rapor ile küresel iplik ve kumaş pazarlarında 2014 yılının 3. çeyreği tahminlerinin ve 4. çeyrek görünümünün pozitif olduğunu açıkladı.

  23 Ocak 2015 09:07 Cuma
Küresel İplik ve Kumaş Pazarında Olumlu Beklentiler Arttı

Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu (ITMF) yayımladığı State of Trade ReportQ2-2014 ile 2014 yılının 2. çeyrekte pazarda artan iyimserliğe dikkat çekti. Küresel iplik üretimi hem 2014 yılının 2. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre hem de yıllık bazda Asya, Güney ve Kuzey Amerika bölgelerinde artarken, Avrupa’da küçük bir düşüş gösterdi. Çin’in Yeni Yıl kutlamaları nedeniyle birkaç günlük iş günü kayıplarının yaşandığı ilk çeyrekle kıyaslandığında Asya’da üretim 2. çeyrekte önemli ölçüde arttı.  İlk çeyreğe oranla 2. çeyrekte küresel iplik üretimi yüzde 15,9 oranında artış yakalarken, Asya’nın üretimi yüzde 17 artış kaydetti. Küresel iplik pazarındaki artış 2013’ün ilk çeyreğine göre ise yüzde 11,1 oranında oldu.

Dünya İplik Stoğu

Dünya iplik stoğuna bakıldığında 2. çeyrekte, Güney Amerika ve Avrupa’daki büyük düşüşlere karşın Asya bölgesindeki yüksek stoklarla bunun dengelendiği ve ilk çeyrekle kıyaslandığında yüzde 0,1 artış görülüyor. Yıllık olarak ise Güney Amerika’da düşüşe rağmen Avrupa ve özellikle Asya’daki yüksek stoklarla küresel stoklar arttı. 2014’ün ikinci çeyreğinde Brezilya’nın iplik talebi yüzde 7,5 oranında artarken Avrupa’nın talebi yüzde 4,1 düştü. Yıllık olarak ise Brezilya’nın iplik talebi yüzde 8,5 artarken Avrupa’nın ki yüzde 3,1 oranında geriledi.

Küresel Kumaş Üretimi

Küresel kumaş üretimi 2014’ün 2. çeyreğinde ilk çeyreğe kıyasla yüzde 11,3 oranında artış yakaladı. Bunun içinde yüzde 0,5 düşen Avrupa hariç tüm bölgelerin büyümesi etkili oldu. Yıllık bazda ise Asya, Avrupa ve Güney Amerika pazarları yüksek artış gösterdi. Küresel kumaş stoğu yüzde 2.4 oranında düştü. Güney Amerika yüzde 9,8 ve Avrupa yüzde 6,1 oranında gerilerken, Asya yüzde 0,7 ve Kuzey Amerika yüzde 0,2 kumaş stoğu artış elde etti. Geçen yılın aynı çeyreği ile karşılaştırıldığında ise küresel kumaş stoğu yüzde 3,1 geriledi. Bu gerilemede Güney Amerika yüzde 13,7 ve Avrupa yüzde 4,1 oranla etkili oldu. Asya kumaş stoğunu yüzde 1,1 artırırken, Kuzey Amerika’da bu artış 0,7 oldu. Brezilya’nın kumaş talebi bir önceki çeyreğe kıyasla 2014’ün ikinci çeyreğinde yüzde 7,5 artarken, yıllık bazda yüzde 2,9 oranında düştü. Avrupa’nın kumaş siparişleri ise 2014’ün ilk çeyreğine göre yüzde 3,7 oranında düşerken, yıllık bazda 2.2 oranında artış yakaladı.

İplik Üretim Tahminleri

2014’ün 3. çeyreği için iplik üretim tahmini Asya, Kuzey ve Güney Amerika pazarları için pozitif iken Avrupa için negatif olarak görülüyor. Aynı dönem için kumaş üretim tahmini ise Asya ve Güney Amerika pazarlarında artışı, Avrupa pazarında da düşüşü öngörüyor.  2014’ün 4. çeyreğinde iplik ve kumaş üretimin Asya pazarında olumlu, Avrupa’da ise durağan olacağı bekleniyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.