Itmf:Küresel İplik Ve Kumaş Üretimi Arttı

2011 yılının 3. Çeyreğine dair veriler küresel pazarda iplik ve kumaş üretiminin artış eğiliminde olduğunu gösterdi

  19 Mart 2013 01:02 Salı
Itmf:Küresel İplik Ve Kumaş Üretimi Arttı

Küresel tekstil sektöründe 2011 yılına dair netleşen rakamlar büyüme eğiliminin özellikle gelişmekte olan pazarlarda sürdüğünü gösteriyor. ITMF’nin yayınladığı verilere göre, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki düşük üretim düzeyine rağmen, özellikle Çin başta olmak üzere Asya ve Güney Amerika’da yüksek ürün çıktısı 2011 yılının 3. çeyreğinde küresel iplik üretimini arttırdı. Kumaş üretiminde de ipliktekine benzer bir tablo oluştu. Avrupa’da kumaş üretiminde düşüş kaydedilirken, Asya ve Güney Amerika’da yüksek ürün çıktısının etkisiyle küresel çapta kumaş üretiminde 2011’in 3. çeyreğinde artış yakalandı. Yıllık bazda kumaş stokları Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’da zayıf bir artışa sahip oldu. Diğer yandan Avrupa pazarında iplik ve kumaş siparişleri bir önceki yılın 3. çeyreğine kıyasla düştü. Brezilya’nın iplik ve kumaş siparişlerinde ise bir önceki çeyreğe göre artarken, bir önceki yılın rakamlarının gerisinde kaldı.

2011 yılının son çeyreğinde birçok ülke için iplik ve kumaş üretim tahminlerinde ise karışıklık yaşanıyor. 4. çeyrekte Asya’daki üreticilerin çoğunluğu artış beklerken, Türkiye hariç olmak üzere Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika’daki üretimlerde düşüş öngörülüyor. Bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığında, dünya iplik üretimi 2011 yılının 3. çeyreğinde yüzde 2.5 artış kaydetti. Güney Amerika ve Asya’da sırasıyla yüzde 9.2 ve yüzde 2.7 artış görülürken, Kuzey Amerika’da yüzde 4.9, Avrupa’da ise yüzde 4.8 oranında düşüş yaşandı. Bu dönemde küresel iplik üretimi yüzde 1.1 artış yakalamayı başardı.

Bir önceki yılın çeyreğiyle karşılaştırıldığında 2011’in 3. çeyreğinde küresel pamuk üretimi yüzde 5.9 oranında arttı. Kumaş üretimi ise Asya’da yüzde 7.5 ve Güney Amerika yüzde 3.1 oranında artarken, Avrupa’da yüzde 8.7 oranında düştü. Bir önceki yılın 3. Çeyreği ile karşılaştırıldığında kumaş üretiminde yüzde 2.3 oranında düşme görülüyor. Buna karşın, Güney Amerika bölgesi yüzde 4.6 oranında artış yakalarken, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika bölgeleri sırasıyla yüzde 4.9, yüzde 2.6 ve yüzde 2.4 oranlarında geriledi.

Bir önceki çeyrekle kıyaslandığında 2011 yılının 3. çeyreğinde dünya genelinde iplik envanteri yüzde 11.4 oranında düştü. Güney Amerika yüzde 20.6 ve Asya yüzde 14.8 oranında düşerken, Avrupa ve Kuzey Amerika’da oranlarda değişme görülmedi. Yıllık bazda, küresel iplik stoğu ise yüzde 2.9 oranında yükseldi. Bu dönemde Güney Amerika’da iplik envanteri yüzde 9.5 düşerken, Asya’da yüzde 4.8, Avrupa’da ise yüzde 0.3 oranın arttı.

Brezilya’nın Yıldızı Parlıyor

Küresel kumaş envanteri 2011 yılının 3. çeyreğinde bir önceki çeyrekle kıyaslandığında artık yakaladı. Güney Amerika’da yüzde 14.9 artışın yanı sıra, Kuzey Amerika’da yüzde 4.0, Asya’da 0.6 ve Avrupa’da 0.5 artış oranları yaşandı. 2010 yılının aynı dönemine göre küresel kumaş envanteri yüzde 15.7 oranında arttı. Bu dönemde Güney Amerika pazarı yüzde 64.0 rakamıyla hızlı bir tırmanış sergiledi. Kuzey Amerika yüzde 12.3, Asya yüzde 4.1 ve Avrupa yüzde 0.7 oranında yükseldi.

İplik ve kumaş siparişlerine bakıldığında, 2011 yılının 3. çeyreğinde bir önceki döneme göre, Avrupa pazarında sırasıyla 0.4 ve 1.5 oranlarında düşüşler görüldü. Yıllık bazda ise Avrupa’da iplik ve kumaş siparişlerinde 0.1 ve 1.5 oranlarında gerilemeler görüldü. Brezilya’nın 2011’in 3. Çeyreğindeki siparişleri bir önceki dönemle karşılaştırıldığında iplikte yüzde 23.5, kumaşta ise yüzde 15.7 oranında sıçrama sergiledi. Yıllık bazda ise, iplik ve kumaş siparişleri yüzde 19.9 ve yüzde 10.0 oranlarında düştü.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.