İplik Sektöründe Rekor Yatırım

Siparişlerin Türkiye’ye kayması ile artan talep tekstil sektöründe yeni yatırımların hız kazanmasını sağladı.

  02 Haziran 2021 09:00 Çarşamba
İplik Sektöründe Rekor Yatırım

Tekstil sektöründe artan girdi ve hammadde fiyatları, tedarikte yaşanan sıkıntı, başta iplik olmak üzere tekstil yatırımlarını hızlandırdı. Resmi gazete verilerine göre 2021 yılının ilk çeyreğinde 3 milyar 500 milyon TL’lik iplik seğmentinde yatırım teşvik belgesi alındığı görüldü.Yatırımların tamamlanmasıyla 5 milyon ton olan üretim kapasitesi, yüzde 16,6 artarak 5 milyon 830 bin tona yükselecek. Dünya Gazetesine açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri bu artışın daha hızlanmasını beklediklerini belirttiler.

Sektör temsilcileri ne dedi?

2 bin 700 adet makine siparişi verildi

Hammaddede yaşanan fiyat artışlarından ve tedarik ile ilgili sıkıntılardan en fazla muzdarip olan sanayi kolu örmeciler oldu. Örme Sanayicileri Derneği Başkanı Fikri Kurt, mart ayına kadar hammadde ile ilgili çok fazla sıkıntı yaşadıklarını hatırlattı.

Özellikle artan fiyatlar nedeni ile birçok ihracatçının yurtdışında fiyat tutturamadığını dile getiren Kurt, bu dönemde hammaddeye erişmekte zorluk yaşayan birçok şirketin, yatırım için düğmeye bastığını söyledi. Kurt, “60’a yakın firma iplik fabrikası kurmak için başvuruda bulundu. Örme sektöründe ise geçen yıl, işlerin yoğunluğundan dolayı 2 bin 700 örme makinesi siparişi verildi. Bunun bin 700’ü de teslim alındı” diye konuştu.

Kipaş’tan 50 milyon Euro'luk yatırım

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, yaklaşık 5 milyon ton iplik üretim kapasitesine sahip olan Türk tekstil sektöründe, son altı ayda büyük ölçekte iplik yatırımlarının devreye alındığının altını çizdi. Öksüz, ipliğe artan talebin etkisi ile çok sayıda firmanın yatırıma giriştiğini vurguladı. Bu şirketlerden biri de Kipaş.

Aynı zamanda Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan Ahmet Öksüz, “Biz de büyük bir yatırıma giriştik. Günlük ilave 150 ton kapasiteli pamuk ipliği tesisi için 50 milyon Euro tutarlı bir yatırım sürecindeyiz. Kahramanmaraş’ta gerçekleştireceğimiz yatırım önümüzdeki yıl devreye alınacak” şeklinde konuştu.

Çin’in hegemonyası kırılacak

Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hayati Ertuğrul da söz konusu alanda yaşanan sıkıntıların yatırımları da beraberinde getirdiğini söyleyen başka bir isim. Türkiye’de hammadde fiyatlarının dünyanın çok üzerinde arttığına dikkat çeken Hayati Ertuğrul, “Bu nedenle çok büyük şirketler yatırım içine girdi. Bu durum hammaddede dışa bağımlılığı da önemli oranda düşürecek. Çin hegemonyasını da kıracak” ifadelerini kullandı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.