Hindistan’ın Pamuk Yasağı Bu Sefer Kısa Sürdü

Dünyanın ikinci büyük pamuk üreticisi Hindistan, mart ayının başında pamuk ihracatına getirdiği yasağı bir hafta sonra geri çekti.

  19 Mart 2013 00:57 Salı
Hindistan’ın Pamuk Yasağı Bu Sefer Kısa Sürdü

Hindistan’ın piyasalara bomba gibi düşen pamuk ihracatını durdurma kararı kısa sürdü. Yükselen pamuk fiyatları, Çin’in etkisi ve iç piyasadan gelen üreticilerin baskısıyla Hint hükümeti karar geri çekti. Geçen yıl, Nisan ayında, 5 aylık bir süreyle pamuk ihracatını durdurma kararı alan Hindistan'ın, 5 Mart 2012’de getirdiği yeni yasak, hükümetin etkili isimlerinden Tarım Bakanı Sharad Pawar ve Çin’in eleştirilerine neden olmuştu. Hindistan pamuk ihracatının yüzde 80’ini Çin’e gerçekleştiriyor.

Hindistan’ın aldığı bu kararla dalgalanan pamuk fiyatlarının tekrar normal düzeye gelmesi beklenirken yetkililer, yıllık 100 bin tonluk pamuk ithalatının 17 bin tonluk kısmını Hindistan’dan yapan Türkiye’nin herhangi bir olumsuzluk yaşamayacağını belirtti. 700 bin tonluk ithalatla, Çin’den sonra en büyük pamuk ithalatçısı olan Türk tekstil ve hazırgiyim sektörünün, yasak kararının kısa ömürlü olması ile rahat bir nefes aldığı belirtiliyor.

Ticaret Bakanı Anand Sharma adıyla yapılan yazılı açıklamada, bakanların pamuk üreticilerinin,  endüstrinin ve ticaretin çıkarlarını dikkate alarak yasağın kaldırılmasına karar verdikleri belirtildi. Hindistan yerli dokuma fabrikalarını desteklemek amacıyla pamuk ihracatını yasakladığında, Hintli tacirlerin ülke dışına ihraç edilmeyi bekleyen 2.5 milyon balya pamuk taahhüdü vardı. Bu tepkilerden sonra yetkililerin yasağı kaldırma kararı aldığı savunuluyor.

Pamuk ihracatçısı ve tacirlerinin örgütlendiği Hindistan Pamuk Derneği'nin Başkanı Nayan Mirani, bu kararın ihracatçılar ve üreticiler için iyi bir gelişme olduğunu belirtirken; “Hindistan’ın pamuk fazlası olan bir ülke olduğu unutulmamalıdır” dedi. Fazla ürünün ihraç edilmesi gerektiğini vurgulayan Mirani, bu gibi kararlar, bazen tekstil sektörünün pamuk ihracının yasaklanması isteğiyle oluşturduğu kısa görüşlü kararlar olduğunu dile getirdi. Bir balya pamuğun 170 kg olarak hesaplandığı Hindistan’da Ocak ayında 8.4 milyon balya olarak belirlenen ihracat kotasının üzerine çıkarak, 9.4 milyon balyalık satış yaptığı belirtildi.

Küresel pamuk üretiminin yüzde 25’ini, toplam küresel pamuk ihracatının yüzde 18’ini gerçekleştiren Hindistan, Çin’in ardından dünyanın en büyük ikinci pamuk üreticisi konumunda bulunuyor.  Hindistan’da tekstil üreticileri, kıtlık ve artan pamuk fiyatlarından endişe ediyor.  Çiftçilerin pamuk üretiminin rekor seviyelere çıkmasına karşın, ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle talepteki azalma pamuk fiyatlarını geçtiğimiz yıl yüzde 57 gerilemesine sebep olmuştu.

Pamuk Hasadı Geriledi

Hindistan Pamuk Birliği yaptığı açıklama ile Hindistan’ın Ekim-Mart dönemindeki pamuk hastının bir önceki yıla göre yüzde 6.4 oranında gerileyerek 23.73 milyon balya olduğunu duyurdu. 2010 yılında bu rakam 25.35 milyon balya idi. Hindistan’ın en büyük pamuk üreticilerinin yer aldığı Maharashtra ve Gujarat’taki çiftçiler pamuk fiyatlarında yüzde 50 oranında yaşanan düşüşle ilgili olarak devletten fiyat desteği beklediklerini açıkladı.

Hindistan’da Artan Nüfus Tekstili Büyütüyor

Hindistan’da doğum oranlarının yüksek olması ve artan çocuk nüfusunun ihtiyaçları, tekstil sektörünü de hareketlendirdi. Hindistan Ticaret Odaları Birliği (ASSOCHAM)’ da konuyla ilgili olarak, çocuk giyim sektöründe tüketicilerin hangi doğrultuda refleks gösterdiğini ve pazarın gelecekte nasıl şekilleneceğini anlatan bir analiz yayınladı. Bu çalışmaya göre, şu anda 38,000 Rupi  crorer  (on milyon)olan çocuk giyim sanayi, medya etkisi, tercihlerin değişmesi ve marka bilinirliği gibi etkenlerin sonucunda,  2015 yılında yaklaşık % 20 büyümeyle 80.000 rupi crorer (on milyon)ye ulaşacak.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.