Hindistan’dan Çin’e Rekor İplik İhracatı

Hindistan’ın Çin’e olan pamuk ipliği ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre 4 kat arttı. Çin’in katma değerli ürünlere yönelmesinden kaynaklanan artışın, pamuktaki talebi düşürdüğü belirtiliyor.

  15 Aralık 2012 18:16 Cumartesi
Hindistan’dan Çin’e Rekor İplik İhracatı

Dünya tekstilinde söz sahibi ülkelerden birisi olan Hindistan, Çin’e olan iplik ihracatını 4’e katladı. 2012’nin ilk dokuz ayını kapsayan dönemde yapılan ihracat, 222.052 tona ulaştı. Hindistan Tekstil Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre geçen yıl Eylül ayında 77.688 ton olarak gerçekleşen ihracat 4 katına çıkmış oldu. Hindistan’ın en büyük pamuk ithalatçısı konumunda bulunan Pakistan’dan sonra sıralama değişmedi. Çin Hindistan’dan yaptığı 222.052 ton iplik ithalatı ile ikinci pazar olma konumunu sürdürdü. Hindistan Dış Ticaret Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, geçen yıl 827.68 milyon kilogram olarak gerçekleşen iplik ihracatının ilk dokuz ayda 461.52 milyon kilogram şeklinde oluştuğu açıklandı.

Pakistan’dan Çin’e yapılan pamuk ihracatında ise rekor kırıldı. Bir önceki yıl Pakistan’dan 202,310 ton pamuk ipliği alan Çin, 2012’nin aynı döneminde 391,556 ton alım gerçekleştirdi. Çin’in uluslararası arena da bu kadar fazla iplik ihracatı yapması da ciddi bir yankı buldu. Profesyoneller iş gücü maliyet tasarrufu amacıyla bu kadar talep artışı yaşandığını ifade etti.

Bunun yanında Çin’deki pamuk alım talebinde yaşanan gerilemenin Hindistan’ı olumsuz anlamda etkilemesi bekleniyor. Pamuk Danışma Kurulu (CAB) tarafından yapılan açıklamada geçtiğimiz sezon Hindistan’dan Çin’e 12.8 milyon balya olarak gerçekleşen pamuk ihracatının, 2012-2013 sezonunda 7 milyon balya şekline oluşması bekleniyor. Pamuk ihracatının yüzde 65’lik kısmını Çin’e yapan Hindistan’ın önümüzdeki sezon eksilen talepten etkilenmesi bekleniyor. Hammadde olarak pamuk almak yerine, iplik ithalatı yapan Çin’in katma değerli ürünlere yoğunlaşması piyasaları da hareketlendirdi.  Çin’in pamuk ipliği ithalatında artış beklenirken,, ülkedeki pamuk fiyatlarının da kilo başına 20 cent artacağı ifade ediliyor.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.