Hindistan Yine Türkiye’den Şikayetçi

Hindistan pamuk ipliği ithalatı politikası nedeniyle Türkiye'yi DTÖ’ye yine şikayet etti.

  17 Mart 2013 18:49 Pazar
Hindistan Yine Türkiye’den Şikayetçi

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Hindistan’ın, Türkiye’nin pamuk ipliği ithalatı politikasını örgüte şikayet ettiğini açıkladı. Türkiye’nin yerli üreticilerini korumak amacıyla aldığı önlemlerin uluslararası ticaret kurallarına uymadığını öne süren Hindistan’ın, WTO’yu 3. kez Türkiye’nin uyarılması, gerekirse cezai yaptırım uygulanması konusunda bilgilendirdiği öğrenildi.

DTÖ resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Hindistan Türkiye'nin kendi pamuk sektörünü desteklemek için aldığı ‘güvenlik önlemlerine’ itiraz ediyor. Güvenlik önlemleri, DTÖ kurallarına aykırı olmayan bir yöntem ve beklenmedik bir ithalat tehdidiyle karşılaşan bir sanayinin, geçici olarak uygulanan gümrük vergileri ile korunması demek. Türkiye’de bazı ilkelere karşı uygulanan bu uygulamanın DTÖ kurallarına uygun olmadığını iddia eden Hintli yetkililer, bu durumun Hindistan’ın ihracatına yılda 600 milyon Dolar civarında zarar verebileceğini söylediler.

Hindistan 13 Şubat’ta yaptığı şikayette, dava açma aşamasına gelmeden önce Türkiye ile anlaşmazlığın çözümü için taraflarca son fırsat olarak kullanılan "danışma toplantıları" düzenlenmesini istedi. Hintli yetkililer, Türkiye’nin 2008 yılında üç yıl için güvenlik önlemleri uygulamaya başladığını, ancak bu sürenin 2011 Temmuz ayında sona ermesinin ardından, süreyi uzatabileceğini ve bu karar öncesinde geçici güvenlik önlemleri uygulayacağını açıkladığını söyledi.

Türkiye’nin geçici alınan önlemlerden daha sonra yeniden kalıcı korumaya yönelik uygulama kararları aldığını belirten Hintli yetkililer, ayrıca Hindistan, Türkiye'nin 2011 Temmuz ayından sonra kalıcı önlemler uygulamaya hakkı olmadığını savunuyor.

Daha Önce Tayland ve Hong Kong Şikayet Etmişti

Dünyanın önde gelen pamuk ipliği üreticilerinden olan Türkiye, 2005 yılında yaşadığı büyük ithalat üzerine bu ürüne ek vergiler getirmişti. Bu vergiler DTÖ’nün onayladığı azami yüzde 5'i aşarak yüzde 15-20 oranlarına çıkarılmıştı. Yaşanan bu sürecin temelinde tekstil konusunda uygulanan ek vergilerin, koruma önlemlerinin 1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması’nın yattığı belirtiliyor.

Türkiye’yi 3. kez şikayet eden Hindistan dışında, tekstil ithalatı konusunda sıkıntılı olduğumuz ve sorunların DTÖ’ye’ aksettiği iki ülke daha var. Tayland, 20 Haziran 1996 tarihinde, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin ithalatında miktar kısıtlamaları uyguladığı nedeniyle Türkiye ile istişare istemişti. Bunun yanında, Hong Kong ise 12 Şubat 1996 tarihinde aynı sebepten dolayı şikayet te bulunmuştu.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.