Dow ve Aksa’dan Önemli Ortaklık: DowAksa

: Dow Europe ve Aksa Akrilik Kimya Sanayi oluşturdukları DowAksa ortak girişimi ile çeşitli sektörler için karbon elyaf ve karbon elyaf kullanılarak üretilen yüksek teknoloji malzemeler tedarik edecek

  20 Mart 2013 02:30 Çarşamba
Dow ve Aksa’dan Önemli Ortaklık: DowAksa

The Dow Chemical Company firmasının iştiraki Dow Europe GmbH ve dünya akrilik elyaf sektörünün önde gelen şirketi Aksa Akrilik Kimya Sanayi, karbon elyaf ve karbon elyaf esaslı ürünlerin üretimi ve dünya çapında pazarlanması konusunda ortak girişim (joint venture) oluşturmak amacıyla ön anlaşma imzaladı. Gerçekleştirilen ön anlaşmayla iki şirket, karbon elyaf ve karbon elyaf esaslı yüksek teknoloji malzemelerinin üretimi ve dünya çapında pazarlanmasına yönelik tüm değer zincirini içeren entegre üretim tesisleri kurma olanaklarını araştırmak üzere birlikte çalışacak.

Oluşturulan DowAksa, hammaddesi karbon elyaf olan kompozit endüstrisine geniş bir ürün yelpazesi ve teknik hizmet çözümleri sunmak için iş fırsatlarını değerlendirecek. Yeni ortak girişim, toplam maliyetlerin düşürülmesine yönelik olarak çözümler geliştirerek, çeşitli endüstriyel piyasalarda çok daha geniş bir uygulama alanına sahip olacak. DowAksa’nın, özellikle küresel çapta gelişen enerji, taşımacılık, altyapı alanlarında entegre karbon elyaf kompozit çözümlerine önem vereceği açıklandı.

Dow Chemical’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Andrew N. Liveris, yapılan yeni anlaşma ile iki firmanın da çalışmalarını yeni teknolojiler üzerine yoğunlaştıracağını açıkladı. Değer zincirinin tüm halkalarına yönelik entegre çözümler sunmaya devam edeceklerini ifade eden Liveris şöyle devam etti; “Aksa ve Dow, bilgi birikimlerini, dünya çapında üretim kabiliyetlerini ve teknik uzmanlıklarını; rüzgâr türbinlerinin performanslarının güçlendirilmesi, otomobillerin yakıt verimliliğinin geliştirilmesi, bina ve altyapı dayanıklılığının arttırılması gibi çok önemli konulara yaratıcı çözümler sunabilmek için kullanacak. Umuyorum ki, geliştirilen bu teknolojiler ile iki firma da istediği sonuçları alarak başarılı olacak.”

Aksa Yönetim Kurulu Başkanı ve Akkök CEO’su Mehmet Ali Berkman de yaptığı konuşmada kimya sektöründe dünyanın lider firmalarından biri olan Dow ile gerçekleşen ortaklık ile yerel ve küresel pazardaki lider pozisyonlarının daha da güçleneceğine inandığını belirtti. Berkman; “Aksa, yeni ürünler ve teknolojileri tanıtmakta her zaman öncü olmuştur ve bu ortaklığın getireceği sinerji gelecekte de Aksa’nın bu konumunu güçlendirecektir. Bu yeni ve önemli teknolojiye olan farkındalığı yaratmak ve oluşacak talebi karşılamak üzere; işine bağlı, üst düzeyde çaba harcayan, yüksek yetkinlikteki çalışanlarımızın yanı sıra, üretim zincirindeki tüm paydaşlarımızın ve hükümetimizin de ihtiyacımız olan katkıyı sağlayacağına inanıyorum.” dedi.

Türkiye’nin İlk Akrilik Elyaf Üreticisi; AKSA

Akkök Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren AKSA Akrilik Kimya Sanayii A.Ş., sentetik bazlı elyaf sınıfında bulunan akrilik elyafı üreterek, beş kıtaya yayılan 50’den fazla ülkenin tekstil ve endüstriyel tekstil sanayisine hizmet veriyor. Üretimlerini 430.000 metrekarelik bir alan üzerinde kurulmuş olan, dünyanın tek çatı altındaki en büyük kapasiteli fabrikasında gerçekleştiren Şirket’in, akrilik elyaf sektöründe dünya pazar payı 2010 yılsonu itibariyle yüzde 13,2’ye ulaştı. Özel ürünlerden biri olan outdoor elyaf üretiminde Aksa’nın dünya pazar payı yüzde 50 civarında bulunuyor. Aksa, Türk tekstil endüstrisine akrilik elyafı getiren ilk kuruluş olarak biliniyor. Firmanın da önemli katkıları ile gelişen Türkiye akrilik pazarı, Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci akrilik pazarı olarak öne çıkıyor.

Aksa’nın, yeni iş hedefleri arasında ise, havacılık, uzay sektörü malzemeleri, endüstriyel ve spor malzemelerinin yapımı ile bina, altyapı güçlendirme alanlarında kullanılan stratejik bir ürün olarak tanımlanan karbon elyaf ve karbon elyafa dayalı kompozit sektörü yer alıyor. Aksa, yeni ürünler geliştirme stratejisi kapsamında gerçekleştirdiği karbon elyaf yatırımıyla dünyada 9. karbon elyaf üreticisi firma olarak sektöre katılıp, ticari faaliyetlerine de başlamış durumda bulunuyor. Aksa’nın 2020 stratejik hedefi ise; karbon elyaf sektöründeki pazar payını yüzde 10 seviyesine çıkarmak olarak açıklanıyor.

Küresel Bir Üretici: The Dow Chemical Company

Dow, temiz su ihtiyacı, yenilenebilir enerji üretimi ve enerjiyi koruma ve tarımsal üretkenliği artırma gibi dünyanın en zorlu sorunlarının birçoğunun çözümünde aktif rol oynuyor. Dow’ın özel kimyasallar, gelişmiş malzemeler, tarımsal bilimler ve plastik sanayilerine yayılmış önde gelen endüstriyel portföyü, yaklaşık 160 ülkedeki müşterilerine elektronik, su, enerji, kaplama ve tarım gibi büyüme hızının yüksek olduğu sektörlerde geniş çeşitlilikte teknoloji bazlı ürün ve çözümler sunuyor. 2010 yılında 53,7 milyar Dolar yıllık satışa ulaşan Dow’ın dünya genelinde 50.000 çalışanı bulunuyor. Ayrıca şirket, 35 farklı ülkede, 188 tesiste üretilen 5.000’den fazla ürüne sahip.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.