2013’de Pamuk Üretimi Düşecek

ICAC’ın 71. Genel Kurul Toplantısı İsviçre’de yapıldı. Komite üyeleri, 2012/13 sezonunda pamuk tüketiminin, üretimin gerisinde kalacağını ifade etti.

  21 Aralık 2012 18:19 Cuma
2013’de Pamuk Üretimi Düşecek

Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi’nin (ICAC) her yıl düzenlenen Genel Kurul toplantısı, 7 -12 Ekim 2012 tarihleri arasında İsviçre’nin Interlaken kentinde gerçekleştirildi. ‘Pamuk Değer Zincirinde Sürdürülebilirliğin Sağlanması’ konusuyla toplanan komite, pamuğun geleceği hakkında adına önemli kararlar aldı. Washington’da 1939 yılında kurulan ICAC’nin 71. genel kurul toplantısı, 46 üye ülkenin temsilcileri ile 14 uluslararası örgütün temsilcilerinden oluşan yaklaşık 400 kişilik bir katılımla gerçekleşti. Katılımcıların üçte biri ICAC üyesi ülkelerin özel sektör temsilcilerinden oluşurken, üçte birinin resmi ve uluslararası kuruluş temsilcilerinden oluştuğu ifade edildi. 46 üye ülkeden yaklaşık 400 temsilcinin bulunduğu organizasyonda, Türkiye'den de resmi bir heyet katılım sağlarken, heyette Denizli İhracatçılar Birliğini temsilen Başkan Süleyman Kocasert yer aldı.

Bu yıl gerçekleştirilen toplantının ana teması ‘Pamuk Değer Zincirinde Sürdürülebilirliğin Sağlanması’ olarak belirlendi. Pamuk üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamak için, pamuk değer zincirindeki tüm halkalarını uyum içerisinde olmasının gerekliliğinin altı çizildi. Öne çıkan diğer bir konu ise çevre standartlarına uygun pamuk üretimi oldu. ICAC üyeleri, 2011 yılı Mart ayında rekor düzeyde yükselen pamuk fiyatlarının, o tarihten sonra düştüğünü belirterek, 2012/13 sezonunda pamuk tüketiminin, üretimin gerisinde kalacağının öngörüldüğünü ifade etti. Toplantıda gündeme gelen başka bir konu polyesterin giderek, pamuğa daha güçlü bir alternatif haline geldiği oldu. ICAC Genel Kurul Toplantısında, önümüzdeki yıllarda gözlemlenecek muhtemel diğer bir gelişmenin de gerek elyaf kalitesi, gerekse üretim kapasitesi anlamında polyesterin gelişim göstermesinin olacağı belirtildi. ICAC tarafından açıklanan rapora göre, 2012 / 2013 sezonu pamuk üretiminin yüzde 6 oranında bir gerileme ile 26 milyon ton civarında gerçekleşmesi öngörülüyor. Uluslararası pamuk ticaretinin ise mevcut sezonda 8 milyon tona gerilemesi de beklentiler arasında yer alıyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.