Tüm Kalıp Dünya Pazarında Büyüyor

Dokuma makinelerine yönelik yedek parça üretimi gerçekleştiren Tüm Kalıp, ürünlerinin yüzde 70’ini ihraç ederek yurt dışı pazarlardaki etkinliğini arttırıyor.

  15 Nisan 2016 09:00 Cuma
Tüm Kalıp Dünya Pazarında Büyüyor

Dokuma makineleri yedek parça üretiminde Türkiye’nin güçlü firmalarından Tüm Kalıp, yurt içi ve yurt dışında çalışmalarını başarıyla sürdürüyor. Tüm Kalıp Genel Müdürü A. Levent Bayraktaroğlu, firma çalışmalarının yanı sıra dokuma makinelerindeki değişimin yedek parça sektörüne etkisi hakkında da yayın grubumuzun sorularını yanıtladı.

Tüm Kalıp olarak sektöre 30 yılı aşkın bir süredir dokuma makineleri yedek parçası üretimi yaptıklarını belirten Levent Bayraktaroğlu, ürünlerini iç pazarların yanı sıra yurt dışı pazarlarda da sattıklarını dile getirdi.

Tüm Kalıp İthal Parçalara İhtiyacı Azaltıyor

Türkiye’nin, dokuma makineleri ve yedek parçaları ithalat oranına değinen Bayraktaroğlu, dokuma makineleri kapasitesinin tamamının ithal makinelerden oluştuğunu belirtirken tekstil makineleri dış ticaret açığının ise yıllık yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu kaydetti. Dokuma makinelerinin yanı sıra bu makinelerin yedek parçalarının da ithal edildiğine dikkat çeken Bayraktaroğlu, “Ülkemiz dokuma makineleri yedek parçaları imalatında iyi bir konumda. Tüm Kalıp olarak değişen teknoloji ve trendleri takip ederek yeni makinelerin yedek parçalarının üretimi için Ar-Ge çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. Büyük oranda ithal edilen yedek parçaları yurt içinde başarıyla üretiyoruz.  Ar-Ge çalışmalarıyla zenginleştirdiğimiz yeni ürünlerimizi piyasaya sürüyoruz.” sözlerine yer verdi.

Ürünlerinin yüzde 70’ini ihraç ettiklerini vurgulayan Bayraktaroğlu, tüm Avrupa’nın yanı sıra, Amerika, Hindistan ve Pakistan’ın ana pazarlarını oluşturduğunu vurguladı.

“Türkiye Pazarında Fiyat Birinci Öncelik”

Yurt içi ve yurt dışı pazarlardaki müşterilerin ürün taleplerini değerlendiren Tüm Kalıp Genel Müdürü Levent Bayraktaroğlu, Avrupa ve Amerika’daki müşterilerin satın alma aşamasında güvenirlik ve kalite konularına ağırlık verdiğini ifade etti.  Bayraktaroğlu, “Türkiye pazarında fiyat kullanıcılar için birinci öncelik. Ancak gelişmiş ülkelerde, güvenirlik ve kalite, karar aşamasında daha etkili.  Ne yazık ki, Avrupa ve Amerika’daki müşterilerimiz daha istikrarlı.” sözlerine yer verdi.

Değişen trendler ve makine parkurlarının ürün gamının değişmesinde önemli bir etken olduğunu vurgulayan Bayraktaroğlu, eski makinelerin güncelliklerini yitirmesiyle bu makinelerin yedek parçalarının da ürünleri arasından çıktığını söyledi.

“Çin Büyük Tehdit”

Türkiye’nin dokuma teknolojilerindeki pazar payı konusunda da görüşlerini sorduğumuz Bayraktaroğlu, değerlendirmelerini şu sözlerle paylaştı; “Türkiye dokuma makinesi üretmiyor.  Dünyada ise dokuma makine üreticileri arasında büyük bir rekabet var.  Belçika, İtalya, Almanya ve Çin bu alanda ana üreticiler. Türkiye’de ise Çin’in büyük pazar payı yok. Türkiye dokuma makinelerinde büyük bir alıcı. Sıfırdan makina üretmek yerine Avrupa’da güvenirliğini ispatlamış ancak sürdürebilirliğini kaybetmiş üretici firmayı satın almak daha doğru karar gibi görünüyor. Yakın geçmişte böyle bir durum oluştu. TEMSAD aracılıyla Sanayi Bakanlığı’na bir proje sunuldu ancak devlet politikası destekli olmadıkça bunun başarı olacağını düşünmüyoruz.”

Yedek parça konusunda ise Türkiye’nin çok güçlü olduğunu vurgulayan Bayraktaroğlu, “Türkiye yedek parça üretiminde güçlü, başarıyla üretim yapan 2-3 firma var. Bu firmalar yurt dışı pazarlarda da oldukça güçlüler. Tüm Kalıp ise alanında dünya pazarlarında güçlü, tercih edilen bir marka olmuş durumda. Ancak Çin her zaman büyük rakip ve tehdit.” dedi.

“Uygun Fiyat Politikası Bazı Markaları Öne Çıkardı”

Tekstil makineleri alanında teknolojiler her geçen gün değişiyor. Bu alanda pazar payını artıran firmalar da oldukça fazla. Dünyadaki dokuma teknolojileri konusunda değerlendirmelerini sorduğumuz Bayraktaroğlu, şu açıklamalara yer verdi; “Dokuma teknolojisi son 10 yılda çok büyük bir değişiklik yaşamadı. Ancak bazı markalar pazar paylarını arttırırken, bazı markalar pazarda büyük kayıplar verdiler. Uygun fiyat politikası bazı markaları öne çıkardı.  Örneğin, Belçika’nın bu konuda son 10 yılda çok daha iyi bir konuma geldi diye düşünüyorum.”

2016 yılında Tüm Kalıp olarak sergileyecekleri pazar stratejilerini de paylaşan Bayraktaroğlu, “Tüm Kalıp son 15 yılda yurt dışı pazarlarda büyük başarı elde etti. Üretim kapasitesi ve güvenirliğimizi arttırdık. 2016 yılında fiyat rekabetinin çok yaşandığı Asya pazarında daha aktif olmayı hedefliyoruz.” sözlerine yer verdi.

 

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.

FİRMANIN DİĞER HABERLERİ

Firmanın Tüm Haberlerini Göster