Starlinger Orta Asya’da Ofis Açtı

Avusturyalı dokuma çuval makineleri üreticisi Starlinger, Özbekistan’daki yeni temsilciğini açtı

  16 Ekim 2012 22:03 Salı
Starlinger Orta Asya’da Ofis Açtı

Dokuma plastik ambalaj üretimi ve plastik geri dönüşüm alanında makine üretimi yapan Viyana merkezli Starlinger, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e temsilcilik açtı. Ofisin şirketin bölge sorumlusu olan Yuldosh Kazakov tarafından yönetileceği belirtildi. Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Kırgızistan’da Starlinger’in müşterileri ile olan ilişkilerini yöneten Kazakov, makinelerde oluşabilecek sıkıntılardan, tam kapsamlı müşteri hizmetlerine kadar geniş bir alanda çalışma gerçekleştireceğini belirtti. Yatırımdan önce ciddi araştırmalar yaptıklarını dile getiren Starlinger yetkilileri de, bölgenin her dönem büyüyen bir yapıda olduğunu açıkladı. Yetkililer, Orta Asya’nın her alanda olduğu gibi tekstil ambalaj endüstrisinde de önemli büyüme rakamlarına ulaştığını belirtti.

Starlinger, güçlü bir büyüme potansiyeli olan Orta Asya Bölgesi’nde özellikle 2010 yılından bu yana aktif olarak faaliyetlerini yürütüyor.  Firma, son 18 ayda 7 yeni müşteri ile anlaşma imzaladığı Rusya bölgesi gibi bu bölgede de yeni üreticilere ulaşmayı başarıyor. Özbek- İsviçre ortak girişimi olan Leading Force Co firması buna bir örnek oluşturuyor. Firma 2010 yılında Starlinger AD star Blok çuval üretimi için hat satın alan ilk firma unvanına sahip.  Leading Force Co, o tarihten itibaren yıllık 15 milyon standart çuval ve 20 milyon AD STAR çuval üretimi gerçekleştirdi. Firma ürünlerini Orta Asya ve Rusya’daki çimento, gübre ve un sektörlerine tedarik etti. İkinci bir AD STAR projesi bu yıl liman şehri Türkmenbaşı’nda uygulamaya kondu.

Özellikle Orta Asya Bölgesi’nde gelişen plastik geri dönüşüm sektörü firmanın yatırım kararı almasındaki en önemli kararlar arasında gösteriliyor. Ayrıca Starlinger Özbekistan’da pet şişelerin işlenmesine yönelik geri dönüşüm hattı satmaya da devam ediyor. Genel olarak içecek işleme sanayinde kullanılan bu sistem aynı zamanda karbon ayak izlerini de azaltmaya yönelik atılan adımlardan birsi olarak öne çıkıyor.

1835 yılından bu yana makine mühendisliği sektöründe yer alan Starlinger, 45 yılı aşkın bir süredir dünya çapında ürünler ihraç etmeye devam ediyor. Firma, özellikle dokuma plastik torba üretiminde ve geri dönüşüm alanında yüzde 99,5’lik ihracat kotası ile hizmet veriyor. Starlinger 130 ülkede kalite ve teknolojisini sergilemeye devam ediyor. Firmanın şubelerinin bulunduğu ülkelerden bazıları ise; Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Rusya, ABD ve Özbekistan olarak belirtiliyor.

Yabancıların Gözdesi; Özbek Tekstil Sektörü

Orta Asya’nın kalbi ve İpek Yolu’nun merkezi sayılan Özbekistan tekstil sektöründe büyüme yönünde çaba sergiliyor. Yabancı yatırımcıların ilgisini çeken ülke özellikle pamuk ve elyaf-iplik segmentlerinde yeni yatırımlarla dikkat çekiyor.  Tekstil ürünlerinin yüzde 95’ten fazlasının yabancı şirketler tarafından gerçekleştirildiği Özbekistan, dünyanın en büyük 7. pamuk üreticisi konumunda bulunuyor.2011-2012 döneminde 800 bin ton pamuk üreten Özbekistan, buna karşın 273 bin ton tüketim gerçekleştirdi. ICAC verilerine göre ülkenin 2012-2013 döneminde pamuk üretiminin 861bin ton, tüketimi ise 281 bin ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Diğer yandan Özbekistan, 2012 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye’nin en fazla tekstil ihracatı yaptığı Türki Cumhuriyet oldu. Türkiye 2012 yılının ilk 6 ayında, 18 milyon Dolar değerinde tekstil ürünü ihraç ederek, ihracatını yüzde 28,9 oranında arttırmayı başardı. Özbekistan’ın Türkiye toplam tekstil ihracatındaki payı ise %0,5 seviyelerinde görülüyor. 30 milyona yakın nüfusu bulunan Özbekistan, Türkiye’nin en fazla tekstil ihracatı yaptığı ülkeler sıralamasında 37. sırada yer alıyor.

Türk-Özbek İş Konseyi raporuna göre, Özbekistan’da yatırımları bulunan tekstil firmalarından bazıları şöyle sıralanıyor; Bursel A.Ş. (pamuk ipliği ve pamuklu kumaş üretimi), Harezm-Nurtop Özbek Türk Ortak Şirketi (pamuklu iplik üretimi), Bestex (pamuklu iplik üretimi), Bagat Tekstil (iplik ve ham bez üretimi), Tarmak Group- FC LLC Osborn Textile (iplik üretimi), Kaya Tekstil (bornoz üretimi), Mimataş (iplik, tekstil-konfeksiyon üretimi), Özkaynak (mobilya üretimi), MRT (iplik üretimi), Koray Tekstil, TashKaya Tekstil, Navbahor Tekstil, PapFen, Los Gigantes Textiles, Cotton Road, Mega Tekstil, Baypak Textile, Bayteks Ticaret, Sirkechi Tashtekstil,  Altın Deri ve Çağlayan Pamuklu fabrikası gibi birçok Türk-Özbek ortak yatırımı da bölgede faaliyet sürdürüyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.

FİRMANIN DİĞER HABERLERİ

Firmanın Tüm Haberlerini Göster