“Yan Sanayisiz Tam Sanayi Olmaz”

KYSD tarafından düzenlenen IV. Ortak Akıl Buluşmaları’na konuşmacı olarak katılan Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, yan sanayi sektörünün önemine ve kaliteli üretime dikkat çekti.

  01 Haziran 2017 01:00 Perşembe
“Yan Sanayisiz Tam Sanayi Olmaz”

Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği (KYSD) tarafından Ortak Akıl Buluşmaları’nın dördüncüsü 26 Nisan tarihinde Hurry Inn Otel’de gerçekleştirildi. Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu’nun konuk olduğu etkinliğe; KYSD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Özpehlivan, yönetim kurulu üyeleri ve sektör temsilcileri katılım gösterdi.

'IV. Ortak Akıl Buluşmaları' kapsamında konuşmacı olarak yer alan Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, gerçekleştirdiği sunumun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. D’S, Damat ve Tween markaları ile hizmet veren Orka Holding’in yeni yatırımları, yurtiçi ve yurtdışı pazar faaliyetleri hakkında bilgiler paylaşan Süleyman Orakçıoğlu, konuşmasında yan sanayi sektörünün önemine dikkat çekerek, "Yan sanayisiz, tam sanayi olmaz" dedi.

Konuşmasında, Türk markalarının ürün kalitesi ile tüm dünyada dikkat çekmeye başladığının altını çizen Orakçıoğlu, üretimini gerçekleştirdikleri markaların kalitesi konusunda oldukça hassas davrandıklarını vurguladı.  Ekonomist Adam Smith’in sözlerine atıfta bulunan Orakçıoğlu,  ürün kalitesinin önemi konusunda şunları paylaştı; “Dünyaca ünlü ekonomist Adam Smith’in söylediği bir şey var; ‘ürününüz iyi olduğu zaman mutlaka görünmeyen bir el sizi destekler’ yani ürününüzde bir cazibe olduğu zaman o görünmeyen el ürününüzü destekliyor ve bu durum mutlaka size bir avantaj olarak geri dönüyor. Çoğu zaman fiyat rekabetinin içinde boğuluyoruz ve ürün kalitesi anlamında birtakım şeyleri kaçırabiliyoruz ancak günümüz dünyasında ürün kalitesi son derece önemli.”

Yurtdışında Türk markalarına karşı oluşan olumsuz algıyı yıkmak için yıllar boyu çok fazla mücadele verdiklerini kaydeden Orakçıoğlu, “Türk markalarına duyulan olumsuz imajı ortadan kaldırabilme konusunda hem ülke, hem sektör, hem de markalar ve tasarımcılar olarak bizlere çok büyük bir görev düşüyordu. Bu algıyı değiştirmek için çok emek verdik.” dedi.

“Hazır Giyimde Rakip Ülkelerin Birçoğu Yorgun ve Enerjisini Kaybetmiş Durumda”

Soru-cevap bölümünde KYSD üyelerinin sorularını yanıtlayan Süleyman Orakçıoğlu, Avrupa pazarına ihracatı arttırmak için yapılması gerekenler konusundaki bir soruya şu tavsiyelerle cevap verdi; “Dünyanın birçok ülkesi aslında yorgun ve enerjisini kaybetmiş durumda. Buna İtalya,  Fransa ve Almanya gibi belirli konularda uzmanlaşmış ülkeler de dahil. Bizim rakibimiz olabilecek Akdeniz ülkelerinde de bir enerji düşüklüğü ve yorgunluk var, ayrıca firmaların büyük bir çoğunluğu finansal problemlerle uğraşıyor. Bu durum aslında bizim için çok büyük bir fırsat ortaya koyuyor.” Hazır ürünlerle veya bir yıl öncesinden hazırlanan tasarımlarla sipariş alarak iki şekilde satış yaptıklarını belirten Orakçıoğlu, bu durumun kendilerine avantaj sağladığını dile getirirken, “Bizler maça her zaman hazır olmalıyız.” sözlerine yer verdi.

“Müşteri Artık Ürün Kalitesini Test Edebilecek Bilinçte”

Günümüzde müşteri algısının değiştiğini, müşterilerin ürünlerin kalitesi ve fiyatı konusunda kıyaslama yapabilir hale geldiğiniz sözlerine ekleyen Orakçıoğlu, “Müşteri artık ürün testini çok doğru yapabilecek bir bilinçte. Kalite, kumaş, malzeme ve üretim teknikleri konusunda baktığınız zaman bizden daha çok şey biliyor. Bu karşılaştırmayı yaptığı zaman deyim yerindeyse ürüne bir çuval para ödemek istemiyor. Siz müşterinin bu frekansını yakaladığınızda diğerlerinden en az üç beş adım önde işe başlayabiliyorsunuz.” dedi.

Ürün kalitesine büyük önem verdiklerini dile getiren Orakçıoğlu, kaliteyi devamlı kılacak kumaş ve aksesuarla çalıştıklarını vurguladı. Yerli yan sanayicilerin ürün kalitesi konusundaki başarısına değinen Orakçıoğlu, kumaş üreticilerine ise eleştiride bulundu. Orakçıoğlu, “Şunu açıkça söyleyeyim kumaşçı arkadaşlarımız alınmasın ancak kumaş konusunda sorun yaşıyoruz. Ben neden İtalya’nın Biella Bölgesindeki kumaşları kullanmak zorunda kalayım? Kalite konusunda kendimizi geliştirmeden bu işleri yapmamız mümkün değil. Ancak tüm samimiyetimle söyleyebilirim yan sanayide böyle bir problem yaşamıyoruz. Aradığımız ürün kalitesi konusunda ithalata gerek duymuyoruz. Bu konuda ben yan sanayi üreticilerimizi tebrik ediyorum.” sözlerine yer verdi. Yan sanayi üreticilerinin rekabette öne geçmek için sahip oldukları birikimi ortaya koymaları gerektiğini söyleyen Orakçıoğlu, “Bence rakiplerden de birkaç adım önde olabiliriz. Biz bu birikimi bir şekilde ortaya koyup, bu kadar yatırım yaptıysak, 30- 40 yılımızı bu işe verdiysek, bunu da yapabiliriz.” açıklamalarına yer verdi.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.